Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Milicjant1990

Stowa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ostatnio wpadła mi w oko Stowa Antea 365 i mocno zastanawiam się nad tym modelem:) chciałbym jeszcze tylko poznać wasze opinie na temat tego modelu. Gdzie ewentualnie można nabyć takie cacko i za ile?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny zegarek imo. A kupisz go bezposrednio ze strony stowy. Tylko pewnie trzeba bedzie troszke poczekac. Ewentualnie z drugiej reki- umiesc posta w poszukuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na allegro jest, ale 390 - z datownikiem

Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie wczoraj zauważyłem tą aukcję http://allegro.pl/stowa-antea-390-day-date-nowa-gwarancja-dokumen-i2308732069.html ale mnie interesuje 365 z nieparzystymi indeksami :D zdaję sobie sprawę, że trzeba na taki zegarek poczekać tylko właśnie nie wiem ile. Gościu na tej aukcji pisze o ok 5 miesiącach :blink: Tylko zdziwiło mnie to, że na stronie producenta nie ma antei 365 w wersji z nieparzystymi indeksami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co rozumiesz przez "nieparzyste indeksy"? 365 to konkretny model - wygląda tak jak wygląda, jest jeszcze Antea bez indeksów cyfrowych ale nie znam numeru ref. Z tego co pamiętam pojawiła się też limitowana edycja która miała wyłącznie indeksy parzyste w formie cyfr (reszta jako kreski) - ją kupisz tylko z drugiej ręki

Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nieparzyste indeksy - w niejsce 1,3,5,7,9,11 są indeksy zamiast cyfr czyli innymi słowy chodzi mi o wspomniany model limitowany z indeksami parzystymi w formie cyrf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Indeks to znacznik godzinowy, minutowy lub sekundowy - może mieć formę cyfry, kreski, prostokąta, kwadratu, elipsy, kropki czy też cokolwiek innego co się producentowi podoba :) Raczej trudno będzie Ci kupić tą wersję, ale możesz zaglądać tutaj http://forums.watchuseek.com/f29/

Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie uda mi się nabyć stowy w wersji limitowanej to Antea 365 z indeksami w formie cyfr też wchodzi w grę bo równie świetnie się prezentuje :D Miał może ktoś z was już kontakt z tym zegarem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

posiadam "365" od czerwca 2010 r , więc już prawie 2 lata i jestem z niej bardzo zadowolony.

Klasa i elegancja w czystej formie. Świetnie pasuje do koszuli, marynarki. Osobiście bardzo lubię taki minimalizm.

Co do mechanizmu to ETA 2824-2 w wersji COSC. Zegarek jest z roku 2007 i ja go jeszcze nie serwisowałem

więc z punktualnością szału nie ma. W ciągu tygodnia spóźnia około 1,5 min.

Zamierzam w tym roku oddać ją do przeglądu i regulacji.

IMG_3618.JPG

IMG_3637s.jpg

więcej zdjęć Tutaj lub Tutaj

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PS.

Jeśli chcesz wersję z nieparzystymi indeksami polecam Nomosy.

Dodatkowo będziesz miał jeszcze małą sekundę. Świetne zegareczki, ale niestety sporo droższe od Stowy.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

The sun is the same in a relative way but you're older,

Shorter of breath and one day closer to death.

Pink Floyd, Time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do mechanizmu to ETA 2824-2 w wersji COSC. z punktualnością szału nie ma. W ciągu tygodnia spóźnia około 1,5 min.

COSC podaje na stronie tolerancje odchyłek w przedziale -4 +6 na dobę, Twój egzemplarz by przekraczał tolerancję 3-krotnie. Trochę to dziwne, chyba że nosisz zegarek sporadycznie, bardzo sporadycznie. Jak nosiłem swoją Stowę Chonometryczną systematycznie (także w wersji certyfikowanej COSC) to bez problemu mieścił się w tolerancji COSC i nieco przyspieszał. Ostatnio nie sprawdzałem bo kręci się ciągle w rotomacie.

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja chociaż kręcona głownie w rotomacie standard certyfikatu ciągle trzyma.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

COSC podaje na stronie tolerancje odchyłek w przedziale -4 +6 na dobę, Twój egzemplarz by przekraczał tolerancję 3-krotnie. Trochę to dziwne, chyba że nosisz zegarek sporadycznie, bardzo sporadycznie. Jak nosiłem swoją Stowę Chonometryczną systematycznie (także w wersji certyfikowanej COSC) to bez problemu mieścił się w tolerancji COSC i nieco przyspieszał. Ostatnio nie sprawdzałem bo kręci się ciągle w rotomacie.

To akurat zgadza się. Zegarek noszę bardzo nieregularnie.

Zakładam go na 6-8 dni w miesiącu.

Zauważyłem kiedyś, że jak nosiłem go niemal bez przerwy przez 2 tygodnie to punktualność była o wiele lepsza. Spóźniał może z 2-3 sekundy dziennie. Może rzeczywiście te odchyłki są spowodowane takim a nie innym użytkowaniem.

Po za tym zegarek jak już wspomniałem jest z 2007 r ,więc najwyższy czas na smarowanie i czyszczenie mechanizmu.

The sun is the same in a relative way but you're older,

Shorter of breath and one day closer to death.

Pink Floyd, Time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.