Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

TeJot

EPOS SOPHISTIQUEE 3377 ONE HAND - uwieńczenie poszukiwań

Rekomendowane odpowiedzi

PROLOG

Muzyka; cisza między dźwiękami, szarpnięcia strun kontrabasu, dźwięk palca ślizgającego się po metalowych strunach gitary, odgłos stopy uderzającej rytmicznie w skórzany bęben sięgający nizin żołądka, przeszywający całe ciało dźwięk trąbki – świdrujący aż w mózgu, przejmujący wokal, scena na której odbywa się koncert – pomimo słuchania płyty - z precyzyjnie rozmieszczonymi muzykami; dźwięki, które powodują dreszcz emocji - sedno muzyki.

3377

post-7884-0-55789700-1330657253.jpg

EPOS 3377 to zegarek, który wymaga poświęcenia więcej czasu niż jakiemukolwiek innemu zegarkowi. To zegarek, który każe przystanąć w codziennym biegu, zatrzymać się na chwilę. Odczytać aktualny czas to nie krótkie zerknięcie na tarczę. Trzeba przystanąć i skupić uwagę na wskazówce – ma tylko jedną, ale jakże ważną – skoncentrować uwagę choćby na krótką chwilę na zewnętrznym, wyskalowanym odpowiednio okręgu tarczy aby w miarę precyzyjnie określić aktualny czas. To zegarek który wymaga szacunku i zrozumienia od właściciela, poświęcenia czasu na odczytanie godziny, poświęcenia czasu na codzienne nakręcenie. 3377 to zegarek, który nie odlicza każdej upływającej sekundy i minuty, niewątpliwie jednak precyzyjnie odmierza czas.

post-7884-0-83620300-1330657255.jpg

Nazwa kolekcji ‘Sophittiquee’ doskonale oddaje styl tego zegarka. Wyrafinowany - łączy w sobie elementy awangardy i klasycznej prostoty.

Werk.

post-7884-0-17368900-1330657260.jpg

img1916bm0.th.jpg

Nieskomplikowany, skuteczny w codziennym działaniu – to prostota.

Niebieskie śrubki, pięknie wycięty i ręcznie grawerowany, wycięte logo na największym widocznym kole zębatym – to wyrafinowanie.

Tarcza.

img1765tm3.th.jpg

Niewymyślna i czysta w formie, nie przeładowana komplikacjami ani informacjami – prostota.

Niepełna tarcza odkrywająca najważniejszą część wreku, delikatne gliszowanie, finezyjne cyfry na 12 i 3 godzinie, zewnętrzny okrąg tarczy wraz ze skalą czarny dla kontrastu srebrzystej tarczy wewnętrznej – wyrafinowanie.

Wskazówka.

img1900jl1.th.jpg

img1890ph5.th.jpg

Jedyna - kwintesencja wyrafinowania – trzeba zobaczyć.

Koperta i koronka.

img1773hm6.th.jpg

img1814pf4.th.jpg

Nieskomplikowane gabaryty bez zbędnych ozdobników, klasyczne uszy i koronka, jednolite błyszczące wykończenie stali na całej powierzchni, patrząc na zegarek dokładnie od góry widzimy idealnie równy okrąg koperty jednakowej szerokości wraz z wystającymi prostymi uszami nieznacznie szerszymi – prostota.

img1853mv9.th.jpg

Notabene ‘koło’ jest motywem wyróżniającym się w 3377. Zewnętrzny i wewnętrzny wymiar koperty, zewnętrzna czarna część tarczy ze skalą, mocowanie wskazówki, koło przed strzałką na końcu wskazówki, koła zębate, koronka wraz z okręgiem, w który wpisane jest logo i wiele mniejszych elementów, które można odnaleźć w kształcie koła.

img1861eh0.th.jpg

img1859ti5.th.jpg

img1860qp4.th.jpg

Grubość koperty i uszu, w pełni transparentny zakręcany spodni dekiel, logo na koronce, skręcane śrubkami teleskopy od strony koronki – wyrafinowanie.

Pasek ze spinką.

img1825tk5.th.jpg

Szeroki, masywny, w klasycznym stylu – prostota.

Proporcjonalnie do koperty grubszy od strony uszu z nietuzinkową i elegancką spinką – wyrafinowanie.

Pierwszy raz jak przymierzyłem 3377 miałem wątpliwości co do znacznej grubości koperty – 11 mm, jednak już po zakupie i całodziennym noszeniu stwierdziłem że właśnie grubość jest wyjątkowo efektownym elementem 3377 wyróżniającym go spośród innych zegarków i wraz ze średnicą 41mm idealnie leży na moim nadgarstku. Piękny, gruby pasek z cielęcej skóry z elegancką zapinką w równie wyrafinowanym stylu, bardzo odpowiedni dla 3377 - choć już mi chodzi po głowie myśl o zakupie jakiegoś awangardowego krokodyla :lol: Sam rodzaj spinki paska pozwala właścicielowi dłużej się cieszyć niezniszczonym paskiem od codziennego zapinania i odpinania niż przy standardowej przewlekanej zapince.

Otwarte oko tarczy (spoglądając na tarczę, wycięcie tarczy przypomina kształt oka) umożliwia obserwowanie precyzyjnie bijącego serca 3377 - niecodziennie bo od strony czytania godziny. Perfekcyjna stylistyka otwartego oka jest dużo bardziej efektowna niż pozbawiony całej tarczy skeleton. Wyskalowanie na zewnętrznym czarnym okręgu tarczy jest równie interesujące jak cały zegarek. Okrąg ze skalą obejmuje całą tarczę i jest to idealne rozwiązanie zarówno pod względem praktycznym jak i stylistycznym. Wszystkie godziny, na skali za wyjątkiem 12 są oznaczone niewielkimi wypukłymi kropkami, indeksy w formie kresek – krótkie oznaczają 5 minut, dłuższe kwadrans. Dwunasta godzina oznaczona jest trójkątem równoramiennym skierowanym wierzchołkiem do środka tarczy i tworzy wraz z indeksami intrygujący efekt.

post-7884-0-79500200-1330657274.jpg

post-7884-0-63824700-1330657276.jpg

Ciekawym spostrzeżeniem jest fakt, iż większość osób które oglądało zegarek, w pierwszej chwili zwróciła uwagę głównie na wyciętą tarczę. Chyba nikt nie zauważył od razu, iż zegarek posiada tylko jedną wskazówkę! Myślę, że wynika to z uproszczeń myślowych – którymi posługuje się każdy z nas - polegających na nie analizowaniu rzeczy/zdarzeń powszechnie przyjętych jako pewne. Większość osób nie pasjonujących się zegarkami za pewnik uzna zegarek z co najmniej dwoma wskazówkami; minutową i godzinową. W świetle tego 3377 zaskakuje jeszcze bardziej.

post-7884-0-52741500-1330657278.jpg

Połączenie wymienionych elementów stylistycznych i użytkowych stworzyło wyrafinowany, wręcz awangardowy mechaniczny – ręcznie nakręcany zegarek na miarę współczesnych czasów i moich oczekiwań. 3377 trafił w 100% w mój gust zarówno co do stylistyki jak i obsługi. Również sama marka EPOS stylistycznie i jakościowo przemawia do mnie chyba najbardziej ze wszystkich, które udało mi się poznać, choćby na zdjęciach. Podobają mi się również zegarki z innych kolekcji EPOSa. Natomiast SOPHISTIQUEE jest uwieńczeniem poszukiwań.

Jak mam ulubioną markę sprzętu audio tak EPOS został ulubioną marką zegarkową.

Jeśli ktoś ma rozterki co do zakupu zegarka EPOS i targają nim wątpliwości kupić czy nie, z całym przekonaniem polecam wykonanie próby nadgarstkowej a jestem pewien że zakup będzie przesądzony. EPOS na zdjęciach prezentuje się pięknie, jednak jest to tylko ułamek tego jak prezentuje się na nadgarstku na żywo.

img1865gz5.th.jpg

img1919ib1.th.jpg

Polecam kontakt z TIK TAKiem w celach zakupu EPOSa. Profesjonalizm obsługi, wiedza oraz uczciwe, nie nachalne podejście do sprzedaży i serwisu jest atutem, którego czasem próżno szukać w salonach zegarkowych i w ogóle w handlu.

EPILOG

Zegarek; odgłos miarowego tykania wreku, we właściwym tempie, dostojny i wyrazisty, czysty i analityczny, odpowiednio głośny. Nakręcanie zegarka, precyzyjne i z odpowiednim oporem koronki. W odmiennej tonacji niż codzienna praca mechanizmu.

EPOS Sophistiquee 3377 to bardzo melodyjny zegarek. Słucham go całymi dniami (zupełnie jak płyt) a odgłos pracy mechanizmu jest uwieńczeniem dwóch pasji; zegarkowej i muzycznej. Emocje - sedno muzyki i kunsztu zegarkowego.

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud

nie laduja sie zdjecia :wink: piekna recenzja :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję, pisałem kilka dni.

Na moim podglądzie są wszystkie, po zaczytaniu także je widzę, co może być nie tak?

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fiu, fiu :shock:

What's Up, Doc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud

Na moim podglądzie są wszystkie, po zaczytaniu także je widzę, co może być nie tak?

wstaw te same fotki tez do recenzji- przyjemniej sie bedzie czytalo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość libero

Gratuluje :) Ciekawa recenzja no i zegarek nie tuzinkowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wstaw te same fotki tez do recenzji- przyjemniej sie bedzie czytalo :)

proszę bardzo, świetny pomysł :)

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Rewelacyjny zegarek. Gratuluje. 2. Super recenzja. Co chwila musialem zagladac do slownika bo jak sie okazalo mam braki jezeli chodzi o jezyk polski... :) 3. Genialne zdjecia. Jestem pod wrazeniem calosci :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek rzeczywiście ma swój styl. Gratulacje :!:

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki wszystkim :)

ajzeja,

to miłe że zadałeś sobie tyle trudu aby przeczytać moją recenzję!

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DOSKONAŁA RECENZJA. NIC DODAĆ, NIC UJĄĆ!!!

Zegarek; odgłos miarowego tykania wreku, we właściwym tempie, dostojny i wyrazisty, czysty i analityczny, odpowiednio głośny.

To to co w Sophistiquee lubię najbardziej :)... tik tak, tik tak :)

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki TIK TAK!

siedząc w normalnej pozycji z rękami na biurku słychać wyraźnie tik-tak, tik-tak...to jest fantastyczne :)

czy tylko Sophistiquee tak wyraziście tyka, inne eposy na tym samym wreku ciszej?

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie, lecz im bardziej powycinany tym głośniejszy. Podobnie tika jeszcze Passion 3369

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ireneusz Paluszek

jestem pod wrażeniem recenzji :shock:

może podesłać Ci kilka zegarków - recenzencie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od razu recenzent, gdzie tam,

recenzję napisałem pod wpływem emocji zwiazanych z samym nabyciem jak i zegarkiem, więc trudno byłoby napisać równie ciekawą dla zegarka, którego nie kupiłem i nie wywołał tak dużego entuzjazmu :)

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wszystkie, lecz im bardziej powycinany tym głośniejszy. Podobnie tika jeszcze Passion 3369

Potwierdzam słowa Tik Taka

:)

Bardzo lubię to głośne tykanie.

Gratuluję nietuzinkowego zegarka i takiego samego opisu.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

również gratuluję 3369 :) - jest piękny.

podoba mi się wersja z rzymskimi cyframi, tylko nie wiem czy bardziej z czarną czy białą tarczą, którą wersję posiadasz?

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-5655-0-31661300-1330657498.jpg

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tym bardziej gratuluję, ma taką samą wskazówkę minutową jak 3377 :) wyborny! i zdjęcie ciekawe!

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.