Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

calmdabtuz

Nie regulowany zegarek od 23 tygodni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich !!!

Mam zegarek nakręcany którego nie regulowałem od ostatniej zmiany czasu czyli od 23 tygodni.

Jest to ten EPOS 3366 .

W tym czasie dokładność wskazań mieściła się w granicy -10 do +5 sek w stosunku do Greenwich Time.

Jak to możliwe? Zastanawiałem się czy zegarek koniecznie trzeba nakręcać co 24godziny, skoro mój ma rezerwę chodu 48 godzin.

Zacząłem wydłużać czas między nakręcaniem i z czasem po wielu próbach ustalił się przedział czasowy w którym należy mój zegarek nakręcać. Najbardziej optymalnym okresem nakręcania mojego czasomierza jest przedział 42 do 46-tej godziny chodu. Jeśli przedział tych godzin wypada powiedzmy między godziną 1 a 5 w nocy, nakręcam wtedy zegarek o 22 czy 23.

Napiszę tylko tylę że pół godziny temu przesunąłem wskazówki o godzinę a sekundnik wskazał mi różnicę z sygnałem czasu 0 sek.

Kiedy nakręcałem codziennie rano i tak mieścił się w ryzach certyfikatu C.O.S.C..ale teraz to jest lepszy od kwarcowych.

Może komuś się przydadzą moje spostrzeżenia.

Serdecznie pozdrawiam. D.

P.S.

Jest to okazja żeby podziękować Panu Tik-Takowi. za dobrą rękę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow, niezłe osiągnięcie! W sumie pomysłowe - zegarki mają nieidealną równomierność chodu w funkcji naciągu sprężyny (izochroniczność), co można wykorzystać w ten sposób - niestety, w automacie trudniej. Mój Atlantic przetrzymał bez regulacji miesiąc, robiąc w tym czasie 30sek do tyłu - uważam to za i tak dobre osiągnięcie :wacko: W automatach można kombinować z pozycją "spoczynkową".

Ha, i jak tu nie kochać mechaników! One są właśnie dlatego fajne, że mają w sobie taką ludzką niedoskonałość, trzeba je poznać, nauczyć cierpliwie ich charakteru, wtedy odwdzięczą się należycie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zegarki mają nieidealną równomierność chodu w funkcji naciągu sprężyny (izochroniczność), co można wykorzystać w ten sposób - niestety, w automacie trudniej.

Też się podzielę swoimi spostrzeżeniami odnośnie mojego egzemplaża Davosy Vigo Day Date. Na początku, zaraz po zakupie noszony często przyspieszał od jednej do pięciu sekund na dobę, średnio - 3,5 sekundy. Odstawiany na dłużej późnił od 1 do 3 sek. Obecnie noszony często przyspiesza do 1 sek. na dobę, odstawiany na dłużej późni ok. 3 sek. Gdy sobie o nim zapomnę na dłużej i sprężyna ma słaby naciąg późni 5 -7 sek. Wniosek - jeżeli mamy wmiarę dokładny zegarek, zarówno nakręcany jak i automatyczny i będziemy konsekwentnie upierdliwi :wacko: , to możemy samą tylko częstotliwością noszenia dokładnie go wyregulować na stałe. Oczywiście mając inny zegarek na zmianę :P .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co czytałem/ obserwowałem zegarek z mniej dokręconą sprężyną przyspiesza - czyli jak najbardziej można sobie kompensować odchylenia w ten sposób. Wydaje mi się jednak, że nakręcanie co 40 godzin jest mało praktyczne i wygodniejsza jest kompensacja przed odpowiednie odkładanie zegarka (generalnie 6 możliwości). Jeśli zegarek przyspiesza/ spóźnia niezależnie od położenia to nadaje się do regulacji. Dodatkowo taka kompensacja jest wygodna dla automatów o ile nie wkładamy ich do rotomatu ;) (nie wiem czemu ale mój TH Carrera chodzi bardzo dokładnie na ręce czy odłożony na stoliku - ale na rotomacie łapie spóźnienie ok 30 sekund/ dobę).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.