Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

igrek

Zegar metron, nie wybija godziny

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Jestem nowy i zielony :P Mam do Was pytanie, i nie wiem czy dobry dział, jak coś to proszę przenieść. Ale do rzeczy.

Ostatnio nabyłem zegar ścienny, z tego co się dowiedziałem to Metron (nie ma żadnej tabliczki z nazwą, tylko numerem i serią). Wyczyściłem go trochę, lecz ma problemy z wybijaniem godziny. Przy "nabijaniu" tego "pręcika" mechanizm się zatrzymuje tak jakby nie miał siły.

Jakiś czas zegar chodził i nie wybijał godziny, i dziś go ruszyłem palcem, żeby szedł i jak zaczął bić, to tłukł dobre 30 minut aż w końcu wszystko się zablokowało. Chciałem zobaczyć co się stało i wypadł taki mały element tak jakby z miejsca w którym wyznacza ile razy ma uderzyć. Kompletnie się na tym nie znam, lecz ten element wygląda tak:

noh5.jpg

Teraz pytanie, mógłby mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć z którego miejsca on dokładnie pochodzi, i czy ciężko będzie go tam spowrotem umiejscowić? Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ci nawet pokaże gdzie to powinno być fakt to na fotce to nie metron ale zasada jest ta sama

ps. takie pytania zadawaj w dziale ZEGARY

post-43501-0-68899900-1391432283_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio czysciłem Metrona kominkowego. Ten element zdejmowałem z osi więc musiałem go później na nią wcisnąć. I też się bicie zatrzymywało w trakcie. Wystarczy odpowiednio ustawić element na osi (podgiąć delikatnie w odpowiednią stronę) i przestanie się zatrzymywać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi. Postaram się do niego dziś zajrzeć :)

Myślałem, że to wina tego, że jest zastany ponieważ znalazłem go u jednego pana w stodole i stał tam sporo czasu.

Mam trochę inne "serce", ale udało mi się złożyć to tak jak trzeba.

IMG_20140516_112727.jpg

Wybija godziny jak trzeba, tylko od czasu do czasu jeszcze spada ta "blaszka".

Tylko teraz dalej zegarek nie chce sam się kręcić, żeby wybijać godziny. Ta "łopatka" widoczna z góry zegarka ledwo co się kręci i zatrzymuje. Jest on w którymś miejscu za mocno ściśnięty? Dostałem go w takim stanie, nie wiem co jest grane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz trochę o zegarach poczytać jak piszesz łopatka to nie wiem o co chodzi może zrób zdjęcie i zaznacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

70254937_5_644x461_werk_metron_kominkowy

O to mi chodzi. Jak przychodzi czas wybijania godziny, to się to ledwo co kręci, jakby siły nie miało, przez co zegar nie dzwoni. Wina sprężyny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wsadź go na trzy zdrowaśki do kadzi z oliwą, powinno pomóc.

Tylko ma być z pierwszego tłoczenia.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tarant, em...naprawdę? czy to żart? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żart lub nie zegar na pewno brudny i wymaga czyszczenia a na pewno smarowania doraźnie wykąp go w nafcie olej będzie za gęsty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wsadź go na trzy zdrowaśki do kadzi z oliwą, powinno pomóc.

Tylko ma być z pierwszego tłoczenia.

Tatant określ z czego ma być tłoczony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tatant określ z czego ma być tłoczony

Z mózgu....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:o Z mózgu...  :blink:  nic dodać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatraczek nie jest niczemu winien. On ma hamować przyspieszająca pracę mechanizmu bicia, ale dopiero kiedy zacznie działać opór powietrza przy jego szybkich obrotach.

Mozesz zegar popsikać "na brudno" choćby WD 40, zwłaszcza łożyska. O ile zegar zacznie w miarę normalnie wybijać będzie to świadczyło o tym,  że ma duze opory spowodowane brudem. Ale jest to tylko doraźne rozwiązanie diagnostyczne. Zegar smarujemy dopiero po rozebraniu, wymyciu, ewentualnym skasowaniu luzów i ponownym złożeniu. Czym i gdzie - było juz pisane wiele razy. Stąd ten sarkazm z Extra Virgin ;)

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dekielku bębna jest dziurka zaaplikuj też tam trochę smarowania umożliwi to poślizg sprężyny 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.