Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

bizonek1989

Żyłkowiec GF, chyba oryginalny stan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jakiś czas temu nabyłem droga wymiany żyłkowca sygnowanego GF w tarczy za odnowionego sprężynowca HAU co mnie bardzo ucieszyło.

Korciło mnie nad dodaniem jego zdjęć na forum jednak nie miałem do tej pory śmiałości tego zrobić.

Czas płyną a ja sie zdecydowałem.

Wydaje mi się ze mechanizm nie był dotykany przez zegarmistrza, wszystko na chodzie, linki oryginalne, jedynie wymieniłem kółka wag (bardziej pasowały mi tutaj te proste a grawerowane dałem do GB)

Seledynowa porcelanka niepopękana, płaska biała na środku również bez defektów.

Szafka ma taki urok ze ma kopniętą górkę na bok, gdyż tak ma umieszczone wycięcia na ścianki i nic z tym nie mogę zrobić.

Czy sadzicie że może to być warszawska wytwórnia ta sama od budzików GF?

http://www.aukcjoner.pl/gallery/015990500-.html#I1

post-61911-0-35450900-1393269685_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie.Na 99% to nie była ta wytwórnia. Sygnatura bardzo podobna (ale bez tarczy)  w II wydaniu Lexikon jest co prawda przypisana warszawskiej filii fabryki Lorenza Furtwänglera, ale...

Ustalenie producenta jest chyba nadal otwartym tematem. Większość skrzyń i werków z bagnetowym montowaniem sugeruje CK. Może to i Gebrüder Fromme. Może...

http://mb.nawcc.org/showthread.php?93373-I-need-help-to-ID-movement-producer

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie mostek, który to wg mnie jest przykręcony odwrotnie, i jeżeli się nie mylę jest to zrobione celowo, aby obnizyć oś wychwytu.

Wskazówki są nie od pary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez SirMucizecin
      Dzień dobry,

Chciałabym się zapytać was forumowiczów, doradzić czy istnieją jakieś zestawy albo chociaż dedykowane narzędzia, które pomagają przy amatorskiej naprawie różnych typów zegarów - głównie tych wiszących takich jak gustav becker, junghansy, ślązaki i inne. Trochę rozlgądałam się za takimi narzędziami w internecie ale jedyne co znalazłam to tylko takie zestawy do malutkich zegarków na ręce noszone. 
      Ostrzegam, nie znam się na zegarach, jedynie chcę "zprezentować" taki zestaw bądź pojedyńcze narzędzia mojemu ojcu, który od 10 lat amatorsko i z pasji sobie je naprawia a do tej pory korzystał z narzędzi do maszyn niż czegoś bardziej profesjonalnego. Z góry dziękuję za wszelkie porady. 

Pozdrawiam

• Przez spoxx2006
      Witam Serdecznie  ,
      niedawno stałem się posiadaczem zegara o którym ze zdjęć na aukcji wiedziałem tylko tyle, że jest to Polski GF. Zegar na tyle dla mnie nietypowy, że spotykane w internecie GF-y to zawsze budziki. Ten jest zwykłym chodzikiem zamontowanym w marmurze. Zegar sprzedawany był jako zegar francuski . Z bardzo miła sprzedającą dogadaliśmy się co do kosztów wysyłki, ponieważ mimo iż zegar był niesprawny zależało mi by dotarł w całości. 
      Po otwarciu przesyłki okazało się, że marmur był naprawiany  , ale mogłem się tego spodziewać po przedwojennym zegarze. Zegar trafił do Zegarmistrza i okazał się dosyć pracochłonny w naprawie. Dziś do mnie powrócił i postanowiłem go tu pokazać jak i poprosić Szanowne Grono o pomoc w ustaleniu przybliżonego wieku zegara.
      Z Firmą GF jest na tyle ciężka sprawa, że nawet jej historię ciężko znaleźć gdzieś w całości. Wiadomo, że założyli ją w Warszawie bracia Fortwangler. Odkupiona wkrótce po założeniu przez anglika K.J.F Hetticha... itp.
      Znalezienie informacji na temat produkowanych tam zegarów i ich rodzajów dla mnie graniczy z cudem, dlatego może w dziale zegary znajdę pomoc?
      Dla mnie oprócz zegarków czy zegarów liczy się także ich historia, dlatego bardzo chciałbym poznać historię tego zegara jak i fabryki GF.
      Na początek kilka zdjęć  :
      zdjęcia jeszcze z aukcji:

Z tego do czego udało mi się dotrzeć ułożyłem taką oto historię fabryki, może ktoś również potrafiłby się do niej odnieść poprawić lub uzupełnić o jakieś dane, tak by była jak najbardziej kompletna. 
      Firma GF- Gebruder Fortwangler założona w 1891 roku przez braci Fortwangler. Kierowana przez Mikołaja Fortwanglera w roku 1900 zatrudniała 63 robotników i produkowała kilka tysięcy zegarów miesięcznie. 
      odkupiona wkrótce po założeniu przez anglika Karola Józefa Fryderyka  Hatticha ur. 7 V 1867 roku w Oksfordzie. Hettich przyjechał do Polski w 1890 roku po tym jak praktykę zawodową zdobywał we Francji i Niemczech.
      Zachował dawny znak firmowy i jako nowy właściciel w ciągu kilkunastu lat uczynił z Przedsiębiorstwa czołową wytwórnię w kraju.
      W 1915 roku w wyniku działań wojennych, maszyny i urządzenia fabryki uległy zniszczeniu. W niepodległej Polsce, której czuł się już wówczas pełnowartościowym obywatelem, Hettich przystąpił do odbudowy firmy. W 1922 roku osiągnęła ona ponownie przedwojenny poziom, stając się jedyną Polską fabryczną wytwórnią zegarów.
      Znane wyroby tej firmy to budziki z jednym lub dwoma dzwonkami oraz budziki z pozytywką. 
      Fabryka przetrwała aż do wybuchu Powstania Warszawskiego w 1944 roku. Stanowiąc swego rodzaju azyl dla zatrudnionych w niej pracowników, chroniący ich w latach okupacji przed wywiezieniem na roboty przymusowe do Niemiec.
      Podobno pod koniec wojny uciekano się tam do niepraktykowanych w zegarmistrzostwie sposobów produkcji. Do wyrobu sprężyn zegarowych używano (z powodu braku surowca) przestarzałych taśm sprężynowych. lecz produkcji nie zaniechano. 
      Sam Karol J.F Hettich zmarł w Warszawie 20 VII 1939 roku. Pochowany jest w Warszawie na cmentarzu Ewangelicko- Augsburskim.
      Podstawą powstania tego opisu były:
      "Polski Słownik Biograficzny", tom IX; "Przemysł Zegarowy w Polsce"-Z. Mrugalski; wpis użytkownika "amroziak" na podstawie "Zegarmistrzostwo Warszawy XIX wieku- W. Głowackiego", "Polskie Zegary"- W. Siedleckiej; Wikipedia.

Reasumując proszę o pomoc w ustaleniu wieku zegara. Czy może on pochodzić z początków produkcji, na co mógłby wskazywać fakt braku sygnowania mechanizmu?  Czy zastosowany w mechanizmie wychwyt, to wychwyt hakowy?

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.