Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

agap

Atlantic Worldmaster

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich!

Oglądając ostatnio film dokumentalny o Komedzie, zwróciłam uwagę na zegarek, który pokazany był w filmie, jako prezent od żony. Był bardzo podobny (albo mi się bardzo wydawało) do zegarka, który zalega u mnie w szafie.

Nie jestem zorientowana - czy to możliwe, aby ten zegarek był oryginalny i w dodatku miał tyle lat?

Od kilku dni wieczorami przeglądam to forum i jestem pełna szacunku i podziwu dla pasji, którą tu dzielicie...

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrowienia i powodzenia!

post-70107-0-72040300-1393765734_thumb.jpg

post-70107-0-41236100-1393765736_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek jest oryginalny i ma dobrych kilkadziesiąt lat ;). Coś koło 60-tki, myślę, bo to lata 50-e.  Zachowany w ładnym stanie, fajny okaz. Oczywiście nie wiemy, co siedzi w środku, bo jest szansa, że ktoś kiedyś - przy awarii - podmienił mechanizm. Choć jeśli od lat leżał, to może nikt w nim nigdy nie grzebał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z mojego skromnego doświadczenia wiem że bez jakiegoś rysowania dekla można go bez problemu otworzyć samemu suwmiarka;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z mojego skromnego doświadczenia wiem że bez jakiegoś rysowania dekla można go bez problemu otworzyć samemu suwmiarka;)

Też tak kiedyś myślałem......ale praktyka i porady doświadczonych kolegów{Piotr} zmieniły moje myślenie w tym temacie :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od tego jak mocno dekiel siedzi. Ja swego czasu używałem klucza domowej roboty, aż do czasu porysowania praktycznie nowego zegarka ;). Teraz mam chiński klucz do zegarków i jest ok. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem i dość mocno zapieczętowany i nigdy nie zdarzyło mi się wyskoczyć z ząbków i coś przerysować i nie robię tego przecież szczękami do pomiarów wewnętrznych a dodatkowo zawsze naciągam bawełnianą ściereczkę na szczęki a zegarek trzymam w dłoni na szmatce do czyszczenia okularów. Myślę zachowując pełen spokój i robiąc to starannie na jednorazowe potrzeby można sobie poradzić schludnie improwizując, zresztą ja z numizmatycznych przyzwyczajeń chyba wszystko co powinienem traktuje z należytym zachowaniem ostrożności i brakiem ingerencji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Atlantic Worldmaster, flagowy model i rzeczywiście tak jak pisali koledzy pochodzi z lat pięćdziesiątych. Ponieważ Atlantic to nie top szwajcarskich firm zegarowych, więc zegarki te nie były numerowane, a w związku z tym nie ma możliwości dokładniejszego określenia daty powstania. Sam zegarek jest w dość dobrym stanie, myślę o tarczy, wskazówkach i kopercie, bo co do mechanizmu, to jednak musi się wypowiedzieć Zegarmistrz, oczywiście zaglądając do środka, wcześniej odkręcając dekielek, o sposobach jego odkręcenia tak emocjonalnie dyskutowali już koledzy, a ja polecam jednak wizytę u zegarmistrza. Tarcza to bardzo fajne wzornictwo, które zostało wykorzystane przy tworzeniu limitowanej wersji repliki obecnie dostępnej w salonach Atlantica. Wskazówki oryginalne, w dobrym stanie, a i koperta po delikatnym czyszczeniu i polerowaniu wróci do przyzwoitego stanu adekwatnego do tarczy i pasującego zegarkowi vintage. Oddając zegarek do czyszczenia i smarowania można również poprosić o wymianę szkiełka i przeczyszczenie koperty, a nawet delikatne przeczyszczenie tarczy, a wtedy po dobraniu paska otrzymasz kultowy (historia Atlantica w Polsce) vintage`owy zegarek, który może również ładnie się prezentować na damskim nadgarstku.

Gratuluję fajnego zegarka.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, pięknie dziękuję za odpowiedzi!

Posiadam jeden zegarek, którego i tak prawie nie noszę, bo przeszkadza mi w pracy i jest kompletnie nieprzydatny w natłoku codziennych domowych obowiązków.

Jeśli ktoś z Was chciałby zostać jego szczęśliwym posiadaczem, chętnie drogą sprzedaży się go pozbędę. Jest sprawny. Mogę podesłać więcej zdjęć oraz zajrzeć i sfotografować "w środku" na życzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.