Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

karcz.grzegorz

Kilka zegarków po dziadku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Jest to mój pierwszy temat i zarazem pierwszy post, ale na pewno nie ostatni.

Do rzeczy:

Mój dziadek (rocznik 32), zbierał i kupował wszystko, co się dało- w szczególności zegarki. Jedne bardziej, drugie mniej ciekawe.. To dopiero początek, będzie ich zapewne znacznie więcej. Bardzo mnie to cieszy, bo po dziadku czuję, że też mnie ciągnie do zegarków- szczególnie tych prostych i leciwych, które mają oryginalne bransolety lub paski. 

Nie interesuje mnie wycena, chciałbym się tylko dowiedzieć czy warto naprawić (większość działa) i parę słów o samym zegarku.

Sam googlowałem, ale nie znalazłem nic konkretnego..

1. Junghans, Solar 1 - zegarek działa, jednak ile czasu mu potrzeba, żeby się porządnie naświetlić, bo po naświetlaniu przez cały dzień nocy nie wytrzymał. Może trzeba go przeczyścić? Ma widoczne rysy na szkiełku, może da się to zeszlifować (zegarmistrz robi takie rzeczy?). Kilka słów na temat tego zegarka, będę na prawdę wdzięczny. 

Kliknij, żeby powiększyć.

P1040571.jpg

P1040572.jpg

P1040573.jpg

P1040576.jpg

P1040577.jpg

2. Nie znam rosyjskiego, więc nazwy nie potrafię odczytać. W dobrym stanie, zarówno wizualnie, jak i mechanicznie. Odmierza czas, jak należy

tj. nie późni się, nie spieszy. Pewnie też przydałoby się go wyczyścić. Kilka słów o nim, może ktoś? 

P1040580.jpg

P1040585.jpg

3. Taki prosty zegarek, podoba mi się mechanizm z księżycem i gwiazdami, który się przesuwa wraz z godziną. Szkiełko, porysowane (polerka?)

No i kręcąc koronka nie stawia oporu. Wskazówki można przekręcać i wtedy ten mechanizm z księżycem i gwiazdami się przekręca. 

P1040586.jpg

P1040587.jpg

4. Joe Boxer, 1995- W najlepszym stanie. Podoba mi się, że przy zmianie godziny zmienia się też napis na kopercie (job, walk, swim, date; itd.)

Problem dokładnie taki sam, jak z tym "no name" z punktu wyżej. 

P1040588.jpg

P1040589.jpg

P1040590.jpg

5. Pobieda, szkiełko (plastik) pęknięte. Zegarek odmierza czas, ale spieszy się okropnie... Jaki jest koszt naprawy w takim przypadku?

Warto naprawiać? Pytam, bo jeżeli ma tak dobry mechanizm jak Poljot- to posłuży mi jeszcze trochę ;)

P1040591.jpg

P1040592.jpg

P1040593.jpg

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jestem z Wrocławia, chciałbym te zegarki oddać do jakiegoś dobrego fachowca. Zdaje sobie sprawę, że muszę liczyć się z kosztami.
Pewne rzeczy mogę wykonać sam, jak np. polerowanie szkiełka (pobuszuję po forum, to może coś znajdę). 

Piszę fachowca, ponieważ w tamtym roku, kiedy dziadek żył dostałem od niego Poljota (prosty, ładny, zadbany i działający).

Oddałem go na Kościuszki (niedaleko Sony Centre). Pan zapewniał, że chodzi ponad 20 lat i po czyszczeniu pochodzi następne 20.

Gwarancję dostałem (mój błąd, że nie wiem gdzie ona jest). Ale po miesiącu coś się stało z mechanizmem. Być może to nie jego wina,

ale za czyszczenie skasował 90 zł. Nie znam się na cenniku zegarmistrzów i dlatego też tutaj zamieściłem swój post.

A być może znajdzie się forumowicz z Wrocławia, który chce dorobić.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie Twoje zegarki to niższa polka. Wygladają na dobrze zachowane, więc serwis mechanizmu i szkła, odświerzenie paska będą jak najbardziej na miejscu - zwiększą wartość i Twoją radość z nich.

Do dokładnego datowania potrzebne są zdjecia mechanizmu - one także potwierdzą oryginalność.

Gratuluje kolekcji, i czekam na więcej. Cieszę się, że zostaniesz z nami na dłużej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do dokładnego datowania potrzebne są zdjecia mechanizmu

Niekoniecznie.

Junghans l-ata 80-te, mechanizm kwarcowy Shiojiri.

Mołnia- Produkcja Rosyjska jescze z radzieckich podzespołów. Mechanizm 3602, lata 90-te

Zegarek nr 3 i 4, mechanizm " Chińska Miyota", Przełom XX/XXI w. z naciskiem na lata 90-te.

Pabieda- Końcówka ZSRR, lata 80-te, mechanizm 2602

- one także potwierdzą oryginalność.

W tych zegarkach machloii raczej bym się nie spodziewał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobieda może być jeszcze młodsza, mam wrażenie. Mam podobną (rzymiankę z białą tarczą, koperta ta sama i werk w tej najbiedniejszej wizualnie wersji) i na paszporcie ma rocznik 91. Czyliż sam koniec sajuza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie to te  Pabiedy były produkowane od  drugiej połowy lat 80-tych, do początków nowej Rosji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, dlatego dopisałem, że może być młodsza, nie że jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.