FRANK 1 #1076 Napisano 26 Marca 2014 kolejne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #1077 Napisano 26 Marca 2014 Następne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klonsi1995 1 #1078 Napisano 26 Marca 2014 Gratulacje , piękny zegar , świetna robota ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #1079 Napisano 19 Kwietnia 2014 Przedstawiam zegar sprężynowy lenzkircha z najniższym numerem jaki posiadam .Zegar ten pokazywałem lecz teraz jest już po generalnej konserwacji skrzyni,na której nie było korony oraz liczne braki odlewów z gesso.Odlewy zostały dorobione ,korona wyrzeżbiona w drewnie i przygotowana do odlania formy.Za wzór stanowiło zdjęcie korony z takiej samej skrzyni lenza sprzedawanej w Anglii.Zdjęcie [powiększono w skali 1:1 Mechanizm posiada numer 5822 .Skrzynia okleinowana grubą okleiną z palisandru. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #1080 Napisano 19 Kwietnia 2014 kolejne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #1081 Napisano 19 Kwietnia 2014 Następne fotki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #1082 Napisano 19 Kwietnia 2014 Jeszcze raz zdjęcia korony.Otwory z tyłu korony celowo nie zostały podcięte dla tego,że będę robił odlew tej korony taki jaki był w oryginale. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1083 Napisano 19 Kwietnia 2014 Kurcze, Franciszku. Ale teraz Ci dotnę. Pięknie robisz te skrzynie, cudownie. Ale zdjęcia... Zabijają cały efekt. Że też kurcze tak daleko (jak dla mnie) mieszkasz. Za strawę jeno, jedną paróweczkę raz na jakiś czas, uwieczniałbym Twoje dzieła. Też żaden ze mnie fotograf, niemniej jednak...Zdjęcie wykonane za pomocą telefonu.Przed:I po: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurandjurek 0 #1084 Napisano 20 Kwietnia 2014 Gratulacje świetna robota 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #1085 Napisano 20 Kwietnia 2014 Swietnie wyszlo, szczeka opada Ja to bym poprosil Moda do przeniesienia tematu wyzej....W czym Lentz jest gorszy od GB?W ten sposob temat bedzie lepiej eksponowany i moze przebije roczniaki w aktywnosci. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1086 Napisano 20 Kwietnia 2014 Jacek. Nie da się podwiesić wszystkich ważnych tematów, bo znikną z pierwszej strony pozostałe. I tak jest ich za dużo. Myślę raczej o stworzeniu podwieszonego tematu z linkami do częściej i obszerniej omawianych firm i rodzajów zegarów. Poza tym: te tematy w których piszecie, same wędrują na top 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #1087 Napisano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) Postaram się wykonywać zdjęcia z lampą błyskową chociaż uważam,że bez lampy pokazują kolor bardziej zbliżony do rzeczywistego. Piotrze może cię zmyliły zdjęcia ,na których porównałem wykonaną koronę , leżącą na powiększonym zdjęciu oryginału,które wygląda nieostro. Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1088 Napisano 20 Kwietnia 2014 Lampa błyskowa to ostateczność, zwykle bardziej szkodzi niż pomaga. Chodzi o dobre naturalne (jeżeli to możliwe) oświetlenie i ostrość oraz wiążący się z tym dobór czułości i czasu naświetlania.A przy okazji. Odkopałem w archiwum zdjęcia całkiem ciekawego Lenza. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #1089 Napisano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) Skrzynia prawie taka sama.Ta ma boki ścięte oraz aplikacje inną (intarsja mosiężna i chyba srebrna)Mechanizm podobny z wyjątkiem wychwytu na zewnątrz ,wahadło identyczne wieszak z otworem na mocowanie sprężyny.Ten pokazany zegar jest młodszy o dwanaście tysięcy numerów. Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #1090 Napisano 20 Kwietnia 2014 Franciszku, inkrustacje to zapewne mosiądz i cyna. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurandjurek 0 #1091 Napisano 21 Kwietnia 2014 Witam dotarł do mnie wreszcie zegar tak zwana "parówka", po oględzinach muszę stwierdzić, że wahadło jest od tego tej skrzyni (nr 35 wg. katalogu) , wskazują na to zarysowania na politurze na wysokości wahadła 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurandjurek 0 #1092 Napisano 21 Kwietnia 2014 Wygląda na to że innego mechanizmu w tej skrzyni nie było, wahadło to czarna porcelana (dla mnie perełka) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurandjurek 0 #1093 Napisano 21 Kwietnia 2014 Niestety jest zawsze jakieś ale - brak oryginalnych wskazówek i sterczynek przy skrzyni, i tu ukłon w stronę Franka i Taranta , wiem że macie ten model zegara w komplecie, proszę Wasz o szkic sterczynek najlepiej w skali 1:1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #1094 Napisano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) Gratuluje .Bardzo ciekawy zegar i wahadło.Śrubka pod soczewką wahadła w/g mnie nie jest oryginalna.Mam pytanie jaki ma numer mechanizm?Jak możesz to zrób fotki mechanizmu i tej śrubki na dole wahadła.Ja nie mam tej skrzyni tylko Piotr (Tarant) ale są one na zdjęciach powyżej i znając szerokość np:parówki i mierząc ze zdjęcia sterczynki możesz zrobić projekt sterczyn z dokładnością do 1 mmm Jeszcze jak możesz zrób zdjęcie soczewki z tyłu .Poproś Taranta o wymiary sterczynek. Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1095 Napisano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) No i o ile te moje są oryginalne. W katalogowym obrazku wyglądają zupełnie inaczej, ale też rysownik pozwalał sobie na spore dowolności, o czym już pisaliśmy. Niestety, ktoś wkleił moje ja "na amen" więc z pomiarami będzie cienko. Ale się postaram. Wskazówki chyba powinny być takie jak w moim.Jest w twojej skrzyni ślad po wychylniku ? Ja w swojej nie znalazłem ani otworka po śrubce ani cienia po nim. Podobnie jak i w tym 16 dniowym Lenzkirchu. Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurandjurek 0 #1096 Napisano 21 Kwietnia 2014 OK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #1097 Napisano 21 Kwietnia 2014 Wygląda,że wszystko jest OK.Może w tamtym okresie takie nakrętki na pręcie wahadła były stosowane.Czarne soczewki były stosowane niezmiernie rzadko.Jeszcze raz gratuluję. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurandjurek 0 #1098 Napisano 21 Kwietnia 2014 W tej skrzyni nie na śladu po wychylniku, najprawdopodobniej nie były montowane w każdym razie wygląd skrzyni za tym przemawia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #1099 Napisano 27 Kwietnia 2014 Zegar lenzkirch w bardzo ciekawej nietypowej małej skrzyni.Wymiary wysokość 67 x 27 cm Mechanizm model 52 ,numer 561258 z 1882 roku.Tarcza srebrzona ze złoconym środkiem o średnicy 14 cm.Wahadło długości 28 cm ,która jeat wybite na tylnej płycie mechanizmu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #1100 Napisano 27 Kwietnia 2014 kolejne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach