Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

znaczek

Mondaine - szwajcarska ciekawostka

Rekomendowane odpowiedzi

Marka ma krótką, ale oryginalną historię. Sam nie wiem jak się ustosunkować do designu tych czasomierzy.

"Mondaine Watch Ltd. założył w 1951 roku Erwin Bernheim. Obecnie firmą zarządzają dziś jego synowie Ronnie i André Bernheim. Marka Mondaine od 1986 roku należy do oficjalnych zegarów Szwajcarskich Kolei. Jest bardzo rozpoznawalna dzięki specyficznemu wzornictwu. Twórcą projektu w 1944 rok był Hans Hilfiker, pracownik narodowego przewoźnika kolei szwajcarskich"

http://www.mondaine.com/mondaine-watches/

oferta polskiego sklepu internetowego http://www.swiss.com.pl/pl/produkty/producer/61/zegarki_mondaine.html

mondaine-watches-basel-2013-8.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Ostatnio stali się jeszcze bardziej znani z racji tego, że Apple skopiowało wzornictwo tego zegara do iOsa w związku z czym mieli sprawę sądową (z tego co pamiętam zakończyła się ugodą) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawostką jest nie sama marka , a ich kwarcowy zegarek Stop2go. W którym to sekundnik spieszy się w czasie minuty o 2 sekundy, po czym przy zmianie minuty zatrzymuje się, a minuta przeskakuje skokowo. Fajnie to wygląda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny patent. Mnie najbardziej urzeka idealnie płynąca sekunda w dworcowych zegarach. Szkoda, że tutaj oprócz systemu zatrzymania nie pokusili się o płynącą sekundę jak w Bulovach.

Design bardzo mi się podoba, tylko cenowo to jest koszmar. Najtańsze modele to blisko 200CHF, co za prostego kwarca jest grubą przesadą. Trochę jak ze wspomnianym wcześniej Apple - płacisz głównie za wygląd. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem jeśli mieliby się pokusić o zegarek z płynącym sekundnikiem powinni zrobić osobną linię. Patent Stop2go wygląda dobrze gdy sekundnik przeskakuje, a potem zatrzymuje by wskazówka minutowa przeskoczyła. Zresztą ten sekundnik nie przeskakuje co sekundę tylko częściej więc wygląda to bardzo dobrze.

Modele z płynącym sekundnikiem mogły by mieć go po prostu dla permanentnego efektu bez tego przeskoku. Z tego co mi wiadomo marka takiego zegarka nie ma w ofercie - również liczę, że się pojawi :)

A'propos Apple to moim zdaniem płaci się głównie za soft, który jest podobno (sam nigdy nie miałem produktów Apple) nie do zdarcia, stabilny, pracuje idealnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem jeśli mieliby się pokusić o zegarek z płynącym sekundnikiem powinni zrobić osobną linię. Patent Stop2go wygląda dobrze gdy sekundnik przeskakuje, a potem zatrzymuje by wskazówka minutowa przeskoczyła. Zresztą ten sekundnik nie przeskakuje co sekundę tylko częściej więc wygląda to bardzo dobrze.

Modele z płynącym sekundnikiem mogły by mieć go po prostu dla permanentnego efektu bez tego przeskoku. Z tego co mi wiadomo marka takiego zegarka nie ma w ofercie - również liczę, że się pojawi :)

W zegarach dworcowych jest płynąca sekunda i ten stop2 jednocześnie. ;) Dla idealnego odwzorowania w zegarkach naręcznych też mogliby to zrobić. Może takie rozwiązanie byłoby zbyt prądożerne i dlatego sekundnik ma tylko 2 czy 3 skoki/s?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz rację - tak jest w zegarach dworcowych. no to powinni zrobić taki model, który w pełni odwzoruje te zegary.

prądożerne ? - pewnie tak.

mi się podoba bardzo ten projekt stop2go mimo tego, że sekunda nie płynie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam nie wiem jak się ustosunkować do designu tych czasomierzy.

Design powszechnie uznany przez środowisko designerskie - możesz go kupić np poprzez sklep muzeum sztuki współczesnej w NY (MoMAstore) co już trochę mówi o stylistyce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Design powszechnie uznany przez środowisko designerskie - możesz go kupić np poprzez sklep muzeum sztuki współczesnej w NY (MoMAstore) co już trochę mówi o stylistyce :)

Pewnie nic nie wiem o" dizajnie :) "-ale wg mnie wygląda tandetnie,by nie powiedzieć bazarowo....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie nic nie wiem o" dizajnie :) "-ale wg mnie wygląda tandetnie,by nie powiedzieć bazarowo....

Kto co lubi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako 3, 4 zegarek jak najbardziej, ale do garnituru to niekoniecznie. Stylistyka ciekawa, a z tego co mogłem "wymacać" nieźle wykonane zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mondaine to bardzo fajne zegarki i już ponadczasowy design.

Posiadam wersję Night Vision, z trytem. niesamowicie czytelna tarcza, bardzo czysty design, tryt świeci kapitalnie. No i duża data. Bardzo fajny zegarek, polecam. W środku tyka wielokamieniowa Ronda, więc mechanizm też niezły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabawka dla nastolatków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabawka dla nastolatków.

dlaczego ? Mondaine to nie Swatch albo inne tego typu "gadżety" dla nastolatków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabawka dla nastolatków.

Niewątpliwie każdy nastolatek jest świadomy istnienia zegarka Mondaine... ;)

Target raczej zupełnie inny, zegarki reklamują się na portalach poświęconych wzornictwu, architekturze czy sztuce i pewnie tam upatrują swoich klientów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

apropos nastolatków, dziś zerknąłem w galerii na zegarki Diesel, o matko z synem  (lub jak kto woli: motyla noga), tak na oko tam już doszli do rozmiaru 60mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewątpliwie każdy nastolatek jest świadomy istnienia zegarka Mondaine... ;)

Target raczej zupełnie inny, zegarki reklamują się na portalach poświęconych wzornictwu, architekturze czy sztuce i pewnie tam upatrują swoich klientów :)

Zawsze mówiłem że artyści to mają....... :D ,inny gust :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

apropos nastolatków, dziś zerknąłem w galerii na zegarki Diesel, o matko z synem  (lub jak kto woli: motyla noga), tak na oko tam już doszli do rozmiaru 60mm

Do 60mm to już Zenith doszedł: http://chronos24.pl/basel-2014-zenith-pilot-type-20-grand-feu/

Diesel jest obecnie na pułapie 66mm: http://www.watchismo.com/diesel-dz7262.aspx ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dobrze pamietam BR ma 46mm więc jak na pilota bardzo przyzwoity rozmiar w porównaniu do Zenith'a który według mnie tylko udaje i próbuje nadrobić to rozmiarem.

BR jak dla mnie jest klasą samą w sobie jeśli chodzi o piloty.

Dodam ze uwielbiam te zegarki i rozglądam się za nowościami z linii wintydz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dobrze pamietam BR ma 46mm więc jak na pilota bardzo przyzwoity rozmiar w porównaniu do Zenith'a który według mnie tylko udaje i próbuje nadrobić to rozmiarem.

BR jak dla mnie jest klasą samą w sobie jeśli chodzi o piloty.

Dodam ze uwielbiam te zegarki i rozglądam się za nowościami z linii wintydz.

zegarek swietny-miałem na mysli te "dizle" :D

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabawka dla nastolatków.

Przecież to forum miłośników, nie jest zatem w dobrym guście ganić kogoś za słabość do mondaine. Sam jestem szczęśliwym posiadaczem i jestem z niego/niej bardzo zadowolony. Co prawda kwarc ale solidnie wykonany.

Pozdrawiam miłośników zegarów i zegarków. 

atlantic seahunter, certina ds spel, aerowatch les grandes classiques, steinhart marine black anchor, atlantic milano,  mondaine sport I date, cyma conquistador auto day date, hy moser, auguste reymond tytan, alpina startimer pilot, davosa argonautic ceramic lumis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyraziłem tylko swoją opinię o tym zegarku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, ok, niepotrzebnie się uniosłem, sorki   :)

atlantic seahunter, certina ds spel, aerowatch les grandes classiques, steinhart marine black anchor, atlantic milano,  mondaine sport I date, cyma conquistador auto day date, hy moser, auguste reymond tytan, alpina startimer pilot, davosa argonautic ceramic lumis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.