Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

eye_lip

Sportiwnyje

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem go na allegro za jakieś 20zł.

Wskazówki są w pięknym, złotym kolorze - ciężko uchwycić to na zdjęciach.

Indeksy i cyfry są jakby miedziowane - odbija się w nich światło.

Tarczę jakiś czas temu oczyściłem - można zobaczyć TU jak wyglądała wcześniej.

Werk to klasyk, w świetnym stanie.

Zegarek ma solidny zakręcany dekiel - przez co z profilu przypomina trochę zegarki takie jak Inżynier, Sinn, lub Amfibia, pasuje to do jego sportowego charakteru.

Średnica jak to w latch 50' - około 32mm.

Podobno występował też z pływakiem, ale mój ma na tarczy sprintera.

7287352663fe2b03.jpg

3bc00283acd1612d.jpg

d864406ba4c385a1.jpg

899fae99b779b18a.jpg

Z lewej pobiedka, z prawej sportywnyj:

8bcb00ed72a42fc4.jpg

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie z lat 50-ch, tylko z 60-ch. Kosztował w tedy okrągłe 1000 zł, a w tm czasie tissot, kosztował powyżej 3000 zł. Oczywiście jeśli był z centralnym

sekundnikiem. To tak dla porównania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny zegarek... Też mam taki :D Jak byłem z nim u zegarmistrza (miał pękniętą sprężynę) to stwierdził że to świetny zegarek - jak z innymi przychodzę to zazwyczaj mówi : "można naprawić ale czy warto?" :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Marcin99

świetny :wink:

to trwały werk...

przydałaby się tylko mała renowacja tarczy :wink: chyba, ze chcesz go zachowac w takim stanie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pompej

Chodze do podobnego zegarmistrza tylko że on to narzeka zawsze;-)ale jest super fachowcem a że zrzedzi to nic,przez to lubie go jeszcze bardziej.

Zegarek bardzo ładny,wskazówki super,odnawiac i zdjecia wstawiać;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam, nic nie odnawiać bo zegarek ma klimacik!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pompej

spiesząc poprawic moją wypowiedz chce nadmienic że nie zanotowałem że tarcza była czyszczona,szczerze powiem że wskazówki mi sie podobaja najbardziej;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc

PIĘKNY :lol:

koperta to stal?

mój Majak na podobnym mechu biega,super maszyna

8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
szczerze powiem że wskazówki mi sie podobaja najbardziej;-)

Wskazówki "listkowate" jak w starych Doxach!!!

BTW: Gratuluję klimatycznych fotek!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówki prezentują się niesamowicie.

W ogóle nie spodziewałem się wiele po tym zegarku.

A jest taki fajny - ma to coś, że chętnie się nim opiekuję. Równocześnie z nim przyszła pobieda /taka mała zajawka/:

81355b0b32a41531.jpg

ale jakoś nie mogę się do niej przekonać, jest w idealnym stanie, a mimo, to

Sportowiec jakoś bardziej mnie rusza.

Koperta w S. nie jest chyba stalowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyzwoity mosiądz.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bogeda

Hej! Dziś wycyganiłem od dziadka podobny z ciemno brązawą tarczą, jest z branzoletą podobno orginalną. Jest zepsuty ale już niedługo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wskazówki prezentują się niesamowicie.

W ogóle nie spodziewałem się wiele po tym zegarku.

A jest taki fajny - ma to coś, że chętnie się nim opiekuję. Równocześnie z nim przyszła pobieda /taka mała zajawka/:

81355b0b32a41531.jpg

ale jakoś nie mogę się do niej przekonać, jest w idealnym stanie, a mimo, to

Sportowiec jakoś bardziej mnie rusza.

skoro nie możesz się do tej pabiedki przekonać może chcesz się jej pozbyć? :lol:

Właśnie takiej tylko w ładnym stanie szukam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
świetny :wink:

to trwały werk...

przydałaby się tylko mała renowacja tarczy :wink: chyba, ze chcesz go zachowac w takim stanie :wink:

"mała renowac ja tarczy" to niestety kosztuje pewno z 6-8 razy tyle co ten zegarek :P ,- sam mam taki sam problem, a własciwie to kilkanascie..

Chyba, ze znacie jakis tańszy sposób?

zegarek> 1.000 $ =podatek od snobizmu;-)
Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz mieć Sportiwnija z ładną tarczą to najtańszym rozwiązaniem chyba będzie kupno takowego egzemplarza :P Mi na przez allegro udało się kupić za 15 zł sportiwnija i ruhlę - oba na chodzie tylko w sportiwniju sprężynę wymieniłem.

post-2977-0-69233100-1330636374.png

i ruhla:

post-2977-0-78532100-1330636376.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sportiwnyj w super stanie i świetna cena! Piękny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sportiwnyj w super stanie i świetna cena! Piękny.

Potwierdzam, taki stan za tak małe pieniądfzę,- rewelacja!

Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie taka zwykła sobie Ruhla; o ile sie nie mylę, to jest UMF-44. Te stare "buksiaki" potrafiły chodzić ładnych parę lat.

Ludziska kojarzą Ruhlę z wyrobem zegarkopodobnym, w połowie lat 70 ubiegłego wieku sprzedawanym masowo po 180 do 230 ówczesnych złotych (kilo chleba kosztowało 4 zł, pół litra "chleba" - 105 zł :P

Kupując Ruhlę dostawało się ledwo 3 miesiące gwarancji i mimo to czasomierz potrafił w tym czasie oddać ducha bez zewnętrznej ingerencji.

Ojciec usiłował raz naprawić takiego piona; po kilku godzinach okazało się, że stary nie dość, że umie kląć, ale i zupełnie nieźle gra w "zośkę" :P

Ech, krukwia, rozczuliłem się...

Zresztą produkcją tych pocisków firma tak sobie schlapała markę, że potem ich bardzo dobre zegarki kwarcowe zalegały sklepy i nikt ich nie kupował.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
(...)

.

Zresztą produkcją tych pocisków firma tak sobie schlapała markę, że potem ich bardzo dobre zegarki kwarcowe zalegały sklepy i nikt ich nie kupował.

J.

Nieprawda, ja kupiłem :P , a było to w drugiej połowie lat 70-tych, w warszawskim praskim pedecie, po mojej wizycie w La Chaud-de-Fonds w fabryce Girard Perregaux, gdzie ogladałem jedne z pierwszych kwarców (i kupiłem tam "tylko" mechaniczny automat, bo na kwarca ich nie było mnie stać :P

A więc gdy chyba rok, albo 2 później zobaczyłem kwarcową kwadratowa, grubą Ruhlę w cenie (chyba :?:P tylko 1/3 mojej ówczesnej pensji to od razu ją nabyłem. I działa ona do dziś, tyle, ze z niewiadomych powodów ostatnio zaczęła bardzo szybko"zjadać" baterie :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynika, że nabyliśmy nasze grzmoty mniej więcej w tym samym czasie. I ciekawe - w tym samym czasie zaczęły "chyrleć". Podejrzewam szeregowy kondensator silnika - to w sumie jedyny element który mógł się zestarzeć.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jako ciekawostkę, w która wielu bedzie ciężko uwierzyc dodam, ze pewna firma (niestety nazwa akurat wyleciała mi teraz z głowy) zrobiła buksiaka, którego dała do prób COCS i z pełnymi honorami otrzymał on certyfikat chronometru :!: :!: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A jako ciekawostkę, w która wielu bedzie ciężko uwierzyc dodam, ze pewna firma (niestety nazwa akurat wyleciała mi teraz z głowy) zrobiła buksiaka, którego dała do prób COCS i z pełnymi honorami otrzymał on certyfikat chronometru :!: :!: :wink:

Zdaje się że chodzi o niektóre z dawnych mechanizmów ORISa. Z tą poprawką, że co prawda miały wychwyt kołkowy (typu Roskopfa), ale nie były to prawdziwe "buksy": mały balans i przekładnię w łozyskach rubinowych oraz rubinowe kołki wychwytu.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo mozliwe, -niestety dawno juz o tym dziwactwie czytałem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.