kiki 0 #1 Napisano 17 Marca 2014 Hej Ostatnio postanowiłem sprawić sobie zegarek. Na fali mody na elementy vintage w naszym codziennym życiu, natrafiłem na miejsce, w którym polecono mi radzieckie SLAVY. Przeszukałem piwnice i strychy obydwu babć i dziadków i znalazłem coś, co doskonale widać na zdjęciu. Po małych problemach z ustawieniem daty, zegarek chodzi wyśmienicie. Bałem się na początku, że wciąż będę zapominać o nakręcaniu go, ale niepotrzebnie. Dźwięk mechanizmu wywołuje na mnie ogromne wrażenie, ale to może dlatego, że nie miałem wcześniej do czynienia z takimi zegarkami. Proszę was o jakieś informacje. Co to za model? W którym roku wyprodukowany? Czy da radę coś z plamą (rdzą?) na tarczy i na wskazówkach? Jaki dobrać do niej pasek, podobny do aktualnego (przeniesionego z PERFECTA ;p). Czekam na rady, info i zrozumienie - jest to mój pierwszy post. Pozdrawiam serdecznie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek #2 Napisano 17 Marca 2014 Jeśli to Twój pierwszy post to proponuję usunąć pytanie o cenę bo tu nie uzyskasz takiej informacji 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waski123 53 #3 Napisano 17 Marca 2014 I przenieść pytanie do podpiętego na samej górze wątku "co to za zegarek....." 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Antiquarius 970 #4 Napisano 17 Marca 2014 Masz bardzo ciekawy model Sławy tzw. lodówki. Wartość radzieckich zegarków używanych liczy sie w sentymentach a nie złotówkach . Są bardzo niewiele warte. To świetnie że zegarek jest sprawny, pomimo tego lepiej zanieść go do zegarmistrza na czyszczenie, oliwienie i ew. drobne prace poprawiające estetykę (tarczy lepiej nie ruszać ale rdzę ze wskazówek zegarmistrz powinien spokojnie usunąć. Koszt całej operacji powinien w zaleznosci od miasta zamknąć się w granicach 50- 80 zł i wystarczy na kolejne kilka lat. Pasek pasuje każdy o takiej samej szerokości, to też zegamistrz może zrobić- koszt ok. 30- 50 zł za dobrej jakości - szukaj polskiej firmy Reda- imo dobra relacja ceny do jakości. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bahuone 83 #5 Napisano 17 Marca 2014 Masz bardzo ciekawy model Sławy tzw. lodówki. Wartość radzieckich zegarków używanych liczy sie w sentymentach a nie złotówkach . Są bardzo niewiele warte. To świetnie że zegarek jest sprawny, pomimo tego lepiej zanieść go do zegarmistrza na czyszczenie, oliwienie i ew. drobne prace poprawiające estetykę (tarczy lepiej nie ruszać ale rdzę ze wskazówek zegarmistrz powinien spokojnie usunąć. Koszt całej operacji powinien w zaleznosci od miasta zamknąć się w granicach 50- 80 zł i wystarczy na kolejne kilka lat. Pasek pasuje każdy o takiej samej szerokości, to też zegamistrz może zrobić- koszt ok. 30- 50 zł za dobrej jakości - szukaj polskiej firmy Reda- imo dobra relacja ceny do jakości. http://allegro.pl/nieosiagalny-majak-bcm-i4043447541.html#tabsAnchor dalej twierdzisz, że rusie są niewiele warte? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Antiquarius 970 #6 Napisano 17 Marca 2014 Fajny rzadki model.Tak. Niestety poza pewnymi wyjątkami nie są wiele warte.Przecież z pewnością wiesz ,że za 100-150 (edit: pod wpływem opinii kolegów podnoszę kwoty do 150- 200 zł to już osiągalna będzie większość modeli w dobrym stanie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waski123 53 #7 Napisano 17 Marca 2014 Zgadzam się, dodam jeszcze od siebie pytanie ilu z nas kupiłoby ten zegarek w opcji kup teraz za 500? A kilku licytujących się napaleńców nie tworzy reguły. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorian 151 #8 Napisano 17 Marca 2014 Fajny rzadki model. Tak. Niestety poza pewnymi wyjątkami nie są wiele warte. Przecież z pewnością wiesz ,że za 100-150 zł to już osiągalna będzie większość modeli w dobrym stanie.Nie mogę się z tym zgodzić jako stale grasujący na A.Już od prawie roku każda lodówka w dobrym stanie przebija 200zł (zwykle jest to dwieście parędziesiąt)Te w stanach BD przebijają 300zł, natomiast NOS potrafi przejść przez 400zł. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Antiquarius 970 #9 Napisano 17 Marca 2014 Tak są wyjątki że w dobrym stanie i za 200. Informacje o modelu znajdziesz jak wrzucisz w google hasło sława lodówka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach