Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

exde123

Nowy zegarek- W. Kruk - po 9 m-cach padła bateria?

Rekomendowane odpowiedzi

W poprzednim roku a dokładnie w maju zakupiłem w salonie W.Kruka zegarek marki Certina model taki jak poniżej :

pol_pl_ZEGAREK-CERTINA-DS-ROOKIE-CHRONO-

Trzy dni temu wskazówka od stopera zaczeła się zacinać i był problem żeby wykonała pełny poprawny obrót, po kolejnym dniu zegarek z dwa razy stanął, na tę chwile zegarek nie chodzi, jedynie po wcisnięciu górnego przycisku a potem dolnego jako reset, wskazówka chwile drga tak jakby chciała zrobić obrót i staje.

Problem polega na tym, że kiedy zaniosłem zegarek do salonu W. Kruka to Pani powiedziała , że najprawdopodobniej jest to bateria ale dokładnie nie jest w stanie stwierdzić i sprawdzenie czy też wymiana baterii może się odbyć tylko w autoryzowanym salonie gdzie wymiana będzie kosztować 70 zł.

Dziwnym faktem dla mnie jest, że po 11 miesiącach w nowym zegarku najprawdopodobniej pada bateria a oni dają gwarancje tylko na pół roku.

Sam zegarek kosztował 1300 zł, wiem, że dla wielu osób z forum to nie jest duża kwota ale wydaje mi się, że w ramach zakupu powinni także dawać gwarancje na baterie?
Zegarek najprawdopodobniej chodził  w salonie od dłuższego czasu a ja teraz mam za to ponosić koszty.

Czy wysłanie pisma do W. Kruka ze swoimi uwagami może coś pomóc? Lub czy obciążenie mnie kosztem wymiany gwarancji jest zgodne z prawami konsumenta?

Jeśli znajdzie się osoba która może w jakiś konstruktywny sposób pomóc to będę wdzięczny.

W najgorszym wypadku oczywiście przełknę te 70 zł i nie będę płakać ale nie lubię kiedy tak się traktuje klienta.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ta duża wskazówka od tachymetru chodziła cały czas??

jeśli tak, to może być przyczyna szybszego wyczerpania baterii.

ja swoją Certinę DS Action posiadam już ponad 2 lata i chodzi na pierwszej baterii, ale tachymetru raczej nie używam.

oczywiście problem może być inny, ale w kwarcach najczęściej chodzi o baterię, którą można wymienić samemu, koszt kilka zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czerwona wskazówka - stoper, poza rutynowym sprawdzeniem żeby się nie zastała to w ogóle nie była używana.

Owszem najprawdopodobniej to bateria ale nie ma możliwości sprawdzenia u zegarmistrza bo przepadnie gwarancja, natomiast gdyby zegarmistrz stwierdził, że to jednak nie wina baterii to miałbym problem bo wtedy na gwarancje mi nie przyjmą.

Dlatego też jestem skazany na wymiane w serwisie co nie cieszy mnie zbytnio, na dodatek zegarek oddadzą mi dopiero za 3 tygodnie ?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz możesz z tym podejść do serwisu SGP na Marynarskiej 15 w Warszawie i zrobią Ci wymianę od ręki.

Co do samej zasady, to nie są ustalenia Kruka, tylko Swatch Group, właściciela Certiny, który daje 6 miesięcy gwarancji na baterie i oczywiście jeśli jest to bateria a zegarek jest na gwarancji to trzeba to zrobić w autoryzowanym serwisie, czy to poprzez Kruka, czy samemu

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

wg informacji z tej strony http://togo.home.pl/chronoline/sklep/images/instrukcje/G10.211Manual_PL.pdf bateria w tym mechanizmie powinna wytrzymać do 38 m-cy. Sprawdź datę produkcji zegarka, jeśli jest dużo nowszy niż ten okres  + okres użytkowania, to może uda Ci się coś wynegocjować. To jedno, a drugie, może spróbuj tak - przysługuje Ci reklamacja u Sprzedawcy z tytułu niezgodności towaru z umową. Nie korzystasz wtedy z gwarancji, więc te 6 m-cy nie ma tu zastosowania. Kupiłeś nowy zegarek, po którym oczekujesz, że będzie prawidłowo funkcjonował na baterii ~ 38 m-cy (jeśli ma być inaczej niech sprzedawca Ci to udowodni). Twój zegarek chodził zdecydowanie krócej, więc może jest niesprawny. Sprzedawca może wymienić zegarek na nowy (czego oczywiście nie zrobi) lub przywrócić jego poprawne funkcjonowanie. To, że zegarek chodził  jakiś czas w sklepie, Ciebie nie interesuje - kupiłeś nowy zegarek.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.