Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

olin

Dlaczego datownik nie działa?

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam się z prostym pytaniem i prośbą o pomoc. Kupiłem wczoraj nową, kwarcową Certine, wszystko wydaje się być z nią w porządku, czas odmierza właściwie, ale datownik nie działa. Tzn można normalnie wybrać dzień, tyle że następnie data się nie zmienia wtedy kiedy powinna. Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyną tego problemu? Czy pozostaję mi wizyta w sklepie w którym kupiłem? Z góry dziękuję za rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w ogóle data się zmienia kiedy zegarek chodzi (albo kiedy kręcisz koronką w pozycji do ustawiania czasu) ? Bo może masz "przesunięty" czas o 12 godzin, tzn data zmienia się w południe ?

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy kręcę koronką w pozycji do ustawiania czasu data się zmienia. Myślałem o możliwości 12 godzinnego przesunięcia, ale data nie zmieniła się ani o północy, ani dziś o 12 w południe. Także co może być tego powodem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech... spróbuj tak:

ustaw sobie godzinę "bezpieczną" dla datownika, czyli np. 6.

Czy to przypadkiem będzie 6 rano czy wieczorem - jest to bezpieczna dla mechanizmu datownika godzina.

Szybką zmianą ustaw dzień wczorajszy, tzn. 28.

Następnie przekręć wskazówki do przodu aż zmieni się data. Jak się zmieni, ustaw 14:10 (pamiętaj, że tzreba jeszcze raz przejść przez dwunasta ;) ) i zobacz co będzie. teoretycznie jeśli zmienia się gdy kręcisz wskazówkami, powinna też zmienić się podczas normalnej pracy mechanizmu.

I nie używaj szybkiej zmiany daty między - powiedzmy 21;00 a godzinami rannymi (ani tez raczej nie cofaj wskazówek w tym zakresie godzin), bo niektóre datowniki tego nie wytrzymują...

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem wszystko zgodnie z przedstawioną instrukcją. Data jest ustawiona na dzisiejszą, godzina jest właściwa. Także zobaczę o północy czy to pomogło, mam nadzieję że tak. Bardzo dziękuje za pomoc! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak powinna, o 12.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi się tak kiedyś "popsuł" zegarek z kalendarzem ;)

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety dalej nie rozumiem co się dzieje z datownikiem w moim zegarku ;) O północy z wczoraj na dziś data pozostała niezmienioną, natomiast dziś rano okazało się, że jednak w nocy zmieniła się na właściwą- o której nie mam pojęcia. Także przypuszczalnie pozostaje mi jednak wizyta w sklepie- serwisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Data nie musi zmienić się dokładnie o północy/12 (aczkolwiek tak byłoby najbardziej elegancko). Sprawdź przy ręcznym poruszaniu wskazówkami o której się to dzieje. Tak do drugiej godziny jest to akceptowalne. Można oczywiście wymóc na serwisie przełożenie wskazówek i problem zniknie. O ile jest to dla Ciebie problem...

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy ręcznym poruszaniu wskazówkami data zmieniła się zaraz po północy. Wniosek z tego taki, że muszę dziś wieczór jeszcze raz przyjrzeć się dokładnie kiedy nastąpi zmiana, ale wczoraj do 12:15 na pewno do niej doszło. Rozumiem, w takim razie dziękuję bardzo za wszystkie porady, ewentualnie pomyślę o tym czy faktycznie zależy mi na zmianie dokładnie o północy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.