Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

dunczyk11

Prośba o identyfikację zegara

Rekomendowane odpowiedzi

Witam  

Mam gorącą prośbę o identyfikację zegara. Z góry przepraszam za jakość zdjęć ale takie zostały mi przesłane. Być może czyjeś wprawne oko rozpozna sygnaturę. Nr to zdaje się 15950. O ile to możliwe poprosiłbym o kilka słów o ewentualnym wytwórcy, latach pochodzenia itd. Mam okazję kupić ten zegar ale nie wiem czy warto no i w jakiej cenie nie przepłaciłbym? Z góry serdecznie dziękuje za jakiekolwiek sugestie.

post-58673-0-82757400-1396898266.jpg

post-58673-0-51361200-1396898272.jpg

post-58673-0-61810100-1396898276.jpg

post-58673-0-30101900-1396901480.jpg

post-58673-0-56663000-1397028696_thumb.jpg

post-58673-0-86926400-1397028699_thumb.jpg

post-58673-0-72134500-1397028805_thumb.jpg

post-58673-0-40513200-1397033127.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Duńczyk na emeryturze...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładny  chodzik linkowy.  Robisz zdjęcie zdjęcia ?;O  lepiej zrobić zrzut obrazu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

thx robsonn już jakiś postęp, ale nadal ciemność widzę. Takie fotki werku dostałem na szybko od znajomego (cóż poradzić). Czy mógłby ktoś chociaż "pi oko" pisnąć ile to cudo może być warte (nie chcę przepłacić bo jestem w temacie laikiem).

Thx kiniol. A czy te widoczne lutowania kotwicy mają jakiś wpływ na pracę zegara?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety bardzo nam przykro, ale nie wyceniamy tu zegarów.  Zegar świetny, musisz zerknąć na znany portal aukcyjny polski czy czeski.

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten link jest już nieświeży...

Teoria z warszawską filią Furtwänglerów, tych od LFS (Lorenz Furtwängler Söhne) wydaje się być krucha. Ta z Gebrüder Fromme z Wiednia też nie ma poparcia (aczkolwiek werki pasują - są ewidentnie austriackie). Klops.

http://mb.nawcc.org/showthread.php?93373-I-need-help-to-ID-movement-producer

Skrzynia to standardowy model zamawiany dla CK urzędów (chyba poczty głównie), werki pochodziły od różnych wykonawców. Model w identycznej skrzyni, ale z werkiem innego producenta jest aktualnie na Allegro.

Tutaj inne:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/96605-zegary-urz%C4%99dowe-ck-monarchii/?hl=bauer

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli co do sygnatury producenta nadal jesteśmy w ciemnym lesie. Czy mogę rozumieć że zegar jest z okresu przed 1914 r?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ryzykowne, ale nie wykluczone wyjaśnienie tej sygnatury. Zegar ze strony clockaholic. Wolfgang Maier, Judenburg. Kto powiedział, że FG to muszą być inicjały? Może to WolFGang? Miasto w Austrii, zegary w takim stylu. Czemu nie ;)

W spisach ww nie figuruje...

post-6402-0-64375800-1407004252_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygrzebałem jeszcze ten temat o zegarach Franke & Gronemann. Nie da się go skleić z głównym, ale niech wyszukiwarka go zapamięta.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez robsonn74
      Witam wszystkich 
      proszę o pomoc w identyfikacji tej miniaturki zegar ma 50 cm i nabitą sygnaturę P K 
      z góry dziękuję za pomoc
      dołączam fotki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.