thomass 5 #1 Napisano 23 Października 2013 MOD. Odciąłem posty od tematu Rescha, aczkolwiek nie można wykluczyć ze i Resch takie zegary wykonywał, podobnie jak i G. Becker w Braunau. W każdym razie takie pojawiały się kilka lat temu na forum. Niestety, linki do aukcji już nie działają, zdjęć nie ma Przedstawiam urzędowego wiedeńczyka z bardzo ciekawym (to jest oczywiście moja opinia) mechanizmem. Mocowanie jak u Bauer'a, ale sygnatura M&SOHN KARLSTEIN. Ciekawe jest również wahadło - mam nadzieję, ze oryginalne - a dokładnie mówiąc mała okuta dziurka nad soczewką. Do czego służyła? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #2 Napisano 23 Października 2013 C.d.werk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzykon1 0 #3 Napisano 23 Października 2013 Możliwe, że ten otwór nad soczewką służył do kontroli nad chodem zegara, np. kiedy soczewka zaczęła zbyt nachodzić na ten otwór zegar należałoby oddać do przeczyszczenia.Ja po wyregulowaniu chodu zegara stosuję znaczniki położenia soczewki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #4 Napisano 24 Października 2013 ...np. kiedy soczewka zaczęła zbyt nachodzić na ten otwór zegar należałoby oddać do przeczyszczenia.Tego nie rozumiem.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #5 Napisano 24 Października 2013 Wskazówka minutowa jakaś taka długa trochę, czy nie? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #6 Napisano 24 Października 2013 O wskazówkach rozmawialiśmy z tarantem, ale rozwiał moje wątpliwości, że takie mają być. Bloczek jest raczej z innej bajki i - czego wcześniej nie spotkałem - numerowany obciążnik. Werk jest bez nr, więc numerowana waga chyba nie od tego zegara. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #7 Napisano 24 Października 2013 Ja broniłem kształt a nie długość Co ciekawe, dziura w pręcie wahadła się powtarza:https://plus.google.com/photos/110693464633376032746/albums/5897678955572396145?banner=pwa PS. Czemu ten temat jest w Reschu ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #8 Napisano 24 Października 2013 Tak dla potomnych i zaspokojenia mojej ciekawości- bardzo Cię proszę o zdjęcie tego numerowanego obciążnika z uwzględnieniem numeratora. Pozdrawiam z Wyspy, wahadło od Ciebie- idealne . Edit: O kurde, rzeczywiście: czemu w Reschu? Przepraszam... . To gdzie ja teraz "numerek z wagą" zobaczę? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #9 Napisano 24 Października 2013 Ja broniłem kształt a nie długość Co ciekawe, dziura w pręcie wahadła się powtarza:https://plus.google.com/photos/110693464633376032746/albums/5897678955572396145?banner=pwa PS. Czemu ten temat jest w Reschu ?Masz rację, rozmawialiśmy o kształcie wskazówek, a temat może przenieś w bardziej odpowiednie dla niego miejsce. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #10 Napisano 25 Października 2013 Dzisiaj obejrzałem zegar i myślę, że wskazówki są ok, minutowa tylko minimalnie ( 1 - 2 mm) wychodzi poza porcelankę.Odnośnie tajemniczego otworu to odkryłem pokrywającą się z nim dziurkę w plecach i w/g mnie służyła zapewne do blokowania wahadła wkrętem w transporcie do "serwisu". Zegary urzędowe zapewne poddawane były okresowym przeglądom i w drodze do warsztatu nie zdjęte wahadło łamano sprężynki i co gorsza rujnowało wychwyt, więc zastosowano taki patencik. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #11 Napisano 25 Października 2013 Tak dla potomnych i zaspokojenia mojej ciekawości- bardzo Cię proszę o zdjęcie tego numerowanego obciążnika z uwzględnieniem numeratora. Pozdrawiam z Wyspy, wahadło od Ciebie- idealne . Edit: O kurde, rzeczywiście: czemu w Reschu? Przepraszam... . To gdzie ja teraz "numerek z wagą" zobaczę?Póki co Piotr Nas jeszcze z Rescha nie usunął, więc podsyłam fotki i mam nadzieję, że wyniki dochodzenia zostaną upublicznione.Długość wagi 8 cm (bez haczyka), średnica 4 cm. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #12 Napisano 25 Października 2013 Link do jeszcze jednego Bauera. Też ma ciut za długą wskazówka minutową i blokadę transportową wahadła.http://zegarkiclub.pl/forum/topic/90042-francuz-osmiokatny/?p=987105 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #13 Napisano 25 Października 2013 Link do jeszcze jednego Bauera. Też ma ciut za długą wskazówka minutową i blokadę transportową wahadła.http://zegarkiclub.pl/forum/topic/90042-francuz-osmiokatny/?p=987105Całkiem poważny temat!Dla uzupełnienia dokumentacji jeszcze fotka nr inwentarzowego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #14 Napisano 25 Października 2013 Otworek w patyku wahadła jako część blokady transportowej- mnie to przekonuje. Fajne, proste, skuteczne.A waga... Nie mam tu dostatecznego materiału, ale dla mnie prawdopodobny wzór wczesnoreschowy, numerator też podobny, jakby jeszcze była lżejsza niż 1,2 kg... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #15 Napisano 25 Października 2013 Waga jest chyba w porządku. Wrzucę jeszcze jednego Bauera (z NAWCC). W tym zaś przypadku można mieć zastrzeżenia do soczewki wahadła, chyba nie jest oryginalna. Skrzynia ma za to modyfikację pod postacią celownika do wieszania na haku 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach