Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rproch

Czy ten zegarek jest w 100% oryginalny?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Yakovlev
...

ps. Jest jedna rzecz która się nie zgadze. Ta Pobieda jest z 2.MFZ, a werk jest włożony z 1.MFZ.

Akurat mechanizm jest zgodny pod względem daty i producenta.

O ile się nie mylę do końca 1953 r. ma być 1MЧЗ, od 1954 TTK-1, od 1955 ПЧЗ.

W okresach przejściowych, tzn przełom danego roku, zestawienie tarcza-mechanizm może być mieszane np. tarcza TTK-1 a mechanizm ПЧЗ.

Chyba, że coś pokręciłem, ale raczej nie ;)

Nie wiem dokładnie jak jest w przypadku 1MЧЗ - 2MЧЗ.

Edit:

Bo tu np. podają takie lata:

http://forum.watch.ru/showpost.php?p=2761923&postcount=3542

Edytowane przez Yakovlev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

Akurat mechanizm jest zgodny pod względem daty i producenta.

O ile się nie mylę do końca 1953 r. ma być 1MЧЗ, od 1954 TTK-1, od 1955 ПЧЗ.

W okresach przejściowych, tzn przełom danego roku, zestawienie tarcza-mechanizm może być mieszane np. tarcza TTK-1 a mechanizm ПЧЗ.

Chyba, że coś pokręciłem, ale raczej nie ;)

Nie wiem dokładnie jak jest w przypadku 1MЧЗ - 2MЧЗ.

Kłócić się nie zamierzam, ale mam ten model u siebie zgodność tarczy z mechanizmem czyli 2.MFZ sygnowanym na 1-58. W dodatku występuje ona w katalogu z roku 1960. Wątpię żeby była w takowym przez siedem lat, dwa lata wydają mi się bliższe prawdzie.

https://picasaweb.google.com/113098239036073221216/196002#5311237200922114098

Edytowane przez Rafał75

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

A w tym katalogu jest napisane który zakład jest producentem ?

Widać napis na dole tarczy (przyznaję, na niektórych z trudem da się odczytać) ?

Przecież ten katalog ma marnej jakości czarno-białe fotki i bezkrytycznie przesądzać bym się nie odważył.

Tak jak np w tym przypadku: https://picasaweb.google.com/113098239036073221216/196002#5311241335220186402

Wiesz jak w rzeczywistości wygląda ten model ?

Jaką ma tarczę ? Napis na dole tarczy to ZIM, a reszta ? Widać tylko, że jest czarna ale przeczytaj opis.

Edytowane przez Yakovlev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

Też nie wierzę bezgranicznie w katalogi, ale w okres, lata wychodzenia modeli to chyba możemy zaufać. Co do detali zegarka to może być już sprawa dyskusyjna. Co do sekundy też to widziałem. W/g tego zdjęcia wydaje się być bez przeciwwagi.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Też nie wierzę bezgranicznie w katalogi, ale w okres, lata wychodzenia modeli to chyba możemy zaufać. ...

Tak, ale nie w zestawienie: koperta, tarcza, wskazówki - mechanizm, a w przypadku Pobiedy zwłaszcza jego producent.

PS.

To tylko moja opinia, niech każdy wierzy w co chce ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie całkiem jeszcze jestem trzeźwy, ale....

Zawsze wydawało mi się, że jeżeli zegarek wyszedł z pierwszej moskiewskiej to i tarcza i werk ma oznaczenia pierwszej moskiewskiej, a jeśli z drugiej lub zimą, czy petrodworca, to także jest to zaznaczone na tarczy i werku, każda fabryka miała przecież własne punce chyba nie dla tego, aby na produktach pierwszej, nabijać oznaczenie drugiej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Może nie całkiem jeszcze jestem trzeźwy, ale....

Zawsze wydawało mi się, że jeżeli zegarek wyszedł z pierwszej moskiewskiej to i tarcza i werk ma oznaczenia pierwszej moskiewskiej, a jeśli z drugiej lub zimą, czy petrodworca, to także jest to zaznaczone na tarczy i werku, każda fabryka miała przecież własne punce chyba nie dla tego, aby na produktach pierwszej, nabijać oznaczenie drugiej?

Enkil, to pooglądaj Pobiedy z lat 1953-1954-1955.

Zerknij, porównaj, wtedy cała powyższa teoria bierze w łeb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Enkil, to pooglądaj Pobiedy z lat 1953-1954-1955.

Zerknij, porównaj, wtedy cała powyższa teoria bierze w łeb.

ale masz/ widziałeś takie nosy? To zegarki po przejściach, zegarmistrz zamiast naprawiać wymieniać urwaną sprężynę, wymieniał całość z mostkiem, lub cały werk, bo szybciej, a części miał takie, jakie akurat dali :) taką mam teorię, bez dowodów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Miałem kiedyś zamiar pozbierać wszystkie modele Pobiedy TTK-1, a one rzekomo wychodziły tylko w 1954 roku, co najmniej po 1 z każdego kwartału.

Nazbierało się tego kilkadziesiąt sztuk i mechanizmy zdarzały się i 1MCzZ z wczesną datą produkcji i PCzZ z końca produkcji tego roku, oraz mechanizmy TTK w Pobiedach PczZ z 1955 roku..

Dlatego moje zdanie jest takie, że w okresie przejściowym (rok po roku) mogą zdarzać się różne mechanizmy.

Oczywiście nie miałem żadnego NOS-a, tak więc z całą pewnością nie mogę tego stwierdzić, ale na podstawie dotychczasowych obserwacji opinia jest taka a nie inna.

Edytowane przez Yakovlev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

Tak, ale nie w zestawienie: koperta, tarcza, wskazówki - mechanizm, a w przypadku Pobiedy zwłaszcza jego producent.

PS.

To tylko moja opinia, niech każdy wierzy w co chce ;)

Zacytowałeś tylko część mojej wypowiedzi. Napisałem dalej "... Co do detali zegarka to może być już sprawa dyskusyjna." I tak jak napisał Enkil w/g mnie jeśli już dana fabryka wypuszczała jakiś model to chciał nie chciał przynajmniej tarcza i werk musiały się zgadzać, a co do całej reszty (koperta, wskazówki, koronka) to mogło być różnie. Szczególnie z biegiem lat i ilości wizyt u majstrów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy występowały te Poljoty w takim zestawieniu (tarcza i koperta)?

http://s13.postimg.cc/6n0ao5z07/6085424904.jpg

Czy jest to przekładka z takiej koperty:

https://lh3.googleusercontent.com/-MLuKZEtQWb8/Ur24Fw1KcBI/AAAAAAAAFes/njnzLpH2TZEG5j8VVUwymOiK2UkuH_qOwCCo/s512-Ic42/DSC_0198.JPG

ps. zdjęcia nie moje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Zacytowałeś tylko część mojej wypowiedzi. Napisałem dalej "... Co do detali zegarka to może być już sprawa dyskusyjna." I tak jak napisał Enkil w/g mnie jeśli już dana fabryka wypuszczała jakiś model to chciał nie chciał przynajmniej tarcza i werk musiały się zgadzać, a co do całej reszty (koperta, wskazówki, koronka) to mogło być różnie. Szczególnie z biegiem lat i ilości wizyt u majstrów.

Co do pierwszych 2 zdań, to powtórzę: nie w przypadku POBIEDY.

I znowu za przykład podam TTK-1 i PCzZ: TTK został przemianowany w PCzZw końcu 1954 lub na początku 1955 roku. Jeśli ktoś uważa, że Rosjanie wyrzucili do śmietnika wszystkie wyprodukowane nadplanowo mechanizmy sygnowane TTK i nie upychali ich do zegarków z PCzZ, to...

Co do wizyt u majstra, to oczywiście. Pewnie niejeden jakby przerzucił swój złom to mógłby złożyć dowolny zegarek, zwłaszcza u nich.

Ale należy również brać pod uwagę ówczesne realia w ZSRR, obowiązek wykonania planu, ścisłe rozliczenia ilości materiału użytego do produkcji i zrealizowanej produkcji, itp.

W zakładach tego typu rządziły całkiem inne prawa i duże obostrzenia, bo były to zakłady traktowane jako fabryki wojskowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yaku :) ale to tylko zmiana nazwy fabryki, to oczywiste, że były różnice tarcza-werk w okresie przejściowym, podobnie rassija na tarczy i werku miała puncę pczz, ale gdy zegarki przemianowano na rakiety to Werki tych rakiet początkowo ciągle miały starszą puncę pczz a nie symbol rakiety :) tu się z tobą zgodzę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

Czy występowały te Poljoty w takim zestawieniu (tarcza i koperta)?

http://s13.postimg.cc/6n0ao5z07/6085424904.jpg

Czy jest to przekładka z takiej koperty:

https://lh3.googleusercontent.com/-MLuKZEtQWb8/Ur24Fw1KcBI/AAAAAAAAFes/njnzLpH2TZEG5j8VVUwymOiK2UkuH_qOwCCo/s512-Ic42/DSC_0198.JPG

ps. zdjęcia nie moje.

Ani to ani to :) Oryginalnie były tylko w złotych kopertach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

Yakovlev drobny błąd. Cały czas opierasz się na przykładzie JEDNEJ fabryki która zmieniła nazwę i tu się z Tobą zgodzę że nikt normalny nie wyrzuci całej nadprodukcji tylko dlatego że punca się zmieniła. My mówimy jednak o Pobiedach z dwóch różnych fabryk 1 i 2 i wątpię żeby dzielili się między sobą werkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Yaku :) ale to tylko zmiana nazwy fabryki, to oczywiste, że były różnice tarcza-werk w okresie przejściowym, podobnie rassija na tarczy i werku miała puncę pczz, ale gdy zegarki przemianowano na rakiety to Werki tych rakiet początkowo ciągle miały starszą puncę pczz a nie symbol rakiety :) tu się z tobą zgodzę :)

Mnie chodzi tylko o to, że takie "mieszańce" się trafiają i teraz nikt nie dojdzie czy taki wyszedł z fabryki, czy spod ręki jakiegoś majstra.

Jeśli mechanizm jest sprawny i nie kombinowany (a w tych starszych zdobionych pasami widać to na pierwszy rzut oka) to nie robił bym z tego tragedii.

To tak jak w przypadku precyzyjnego Wostoka i Wołny. Jeśli kogoś martwi i mu przeszkadza "złoty" mechanizm w Wołnie to chętnie zamienię się na "srebrny".

Chociaż oba są doskonałe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

... i wątpię żeby dzielili się między sobą werkami.

Pozwolę sobie mieć odmienne zdanie ;)

Był tu już chyba gdzieś publikowany "Grafik wypuska" (grafik produkcji) z Penzy, gdzie była ściśle określona ilość produkcji określonego zegarka w tysiącach sztuk w danym roku.

I znowu biorąc pod uwagę tamte realia w ZSRR bardzo prawdopodobne i możliwe jest/było, że zakład który nie radził sobie z wykonaniem planu produkcji np. mechanizmów ratował się biorąc partię potrzebnych elementów z innego. Dotyczy to również tarcz, wskazówek, czy detali mechanizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

I znowu biorąc pod uwagę tamte realia w ZSRR bardzo prawdopodobne i możliwe jest/było, że zakład który nie radził sobie z wykonaniem planu produkcji np. mechanizmów ratował się biorąc partię potrzebnych elementów z innego. Dotyczy to również tarcz, wskazówek, czy detali mechanizmu.

No właśnie biorąc te realia pod uwagę i przodownictwo pracy wydaje mi się że fabryki, tym bardziej takie jak 1.MFZ i 2.MFZ nie dzieliły się swoją produkcją między sobą. Wręcz przeciwnie, podejrzewam że musiała być między nimi niezła rywalizacja. Ale to jest tylko moje prywatne zdanie.  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

A w tym katalogu jest napisane który zakład jest producentem ?

Dobra, znalazłem, jest :)

Tak więc informuję, że ten model był WG KATALOGU produkowany przez 2 MCzZ i taki powinien mieć mechanizm.

(Jednak biorę pod uwagę i wierzę również w to, co napisałem powyżej. ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

Czyli jednak możemy wierzyć katalogom.  :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

No właśnie biorąc te realia pod uwagę i przodownictwo pracy wydaje mi się że fabryki, tym bardziej takie jak 1.MFZ i 2.MFZ nie dzieliły się swoją produkcją między sobą. Wręcz przeciwnie, podejrzewam że musiała być między nimi niezła rywalizacja. Ale to jest tylko moje prywatne zdanie.  :)

No właśnie nie, było trochę inaczej, przynajmniej wg Rosjan. To nie była gospodarka wolnorynkowa gdzie każdy chciał być liderem rynku. Oczywiście można było zostać liderem i otrzymać order Lenina za przekroczenie norm produkcji ale dopiero po wykonaniu planu. A aby go wykonać powszechna była wzajemna pomoc pomiędzy wszystkimi zakładami w określonej gałęzi przemysłu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Czyli jednak możemy wierzyć katalogom.  :P

Jeśli chcesz wierzyć katalogowi z 1960 roku porównując do niego zegarek z 1953 ... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

Jeśli chcesz wierzyć katalogowi z 1960 roku porównując do niego zegarek z 1953 ... ;)

To był żart, to po pierwsze, a po drugie skąd wiesz że był z '53?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Mówię o tym z Alle, przecież ma nabity kwartał i rok na mechanizmie 2-53.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi