Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

domzal

Montblanc - potwierdzenie oryginalności

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kieruje się do Państwa z zapytaniem o oryginalność pewnego zegarka. Zegarek dawno temu odnalazłem na strychu, bardzo mi się spodobał, zadbałem o niego jak nalezy, wyczyściłem, wypucowałem, skróciłem bransoletkę, wymieniłem baterię i zacząłem go używać. Pewnego dnia napotkałem na identyczny gdzieś w internecie i widziałem, że sporą sumę on kosztuje. Zacząłem interesować się jego historią. Jak się dowiedziałem, mój tata otrzymał go od jakiegoś swojego przyjaciela z Rosji, później z niewiadomych przyczyn rzucił go w kąt i tak przeleżał sobie wiele lat. Posiada widoczne ślady użytkowania, zadrapania na szkiełku i obdrapania bransoletki. Jak niedawno odkryłem nie działa w nim stoper, przyciski górny i dolny po prostu się wciskają bez żadnej reakcji. Powiedzcie mi proszę, czy to zegarek oryginalny? Na ile można go w obecnym stanie wycenić, aby trafił do kogoś kto się na tym zna i zadba o niego w należyty sposób?

Serdecznie pozdrawiam

post-71354-0-74198900-1398177980_thumb.jpg

post-71354-0-68509300-1398178002_thumb.jpg

post-71354-0-84759900-1398178017_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Nie znam się na tej marce, więc nie bierz moich słów za wyrocznię, ale koperta i tarcza (na tyle na ile da się ją zobaczyć - przydałoby się dobre zdjęcie na wprost) wygląda jak Montblanc Meisterstuck Chrono Automatic, tyle że nie jest automatic, nie widać cyklopa na datę, ma inne (i naprawdę marnie wyglądające) przyciski i koronkę oraz na krawędzi koperty ma napis montblanc zamiast meisterstuck, porównaj choćby z: http://www.ebay.com/itm/MONTBLANC-MEISTERSTUCK-SPORT-7034-CHRONOGRAPH-STEEL-MENS-WATCH-/251505269759

Do tego deklowy numer 7022 w przypadku Meisterstucka dotyczy pióra, nie zegarka.

Podsumowując - nie potwierdzam oryginalności, ale też i nie stwierdzam, że na pewno jest to podróbka. Dla pewności potrzebne dobre foto tarczy i mechanizmu.

Edit: PODRÓBKA.

Znalazłem aukcję modelu o dokładnie tych samych oznaczeniach limitki i serii: http://www.ebay.co.uk/itm/MONTBLANC-MEISTERSTUCK-Herrenuhr-VINTAGE-80s-/220812499708 biorąc pod uwagę styl aukcji, osiągniętą cenę i informację w jej treści, że to automat, to stawiam jednak mocno na podróbkę.

Dodaj do tego brak przerwy między water i resist, "75 yseas of passion (...)" i "Swiss Wade" - zerowa wartość złomu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za uzyskane odpowiedzi, podsyłam jeszcze zdjęcie tarczy dla pewności.

post-71354-0-17604900-1398181357_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Zdecydowanie podróba modelu z mojego pierwszego postu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wartość zerowa = podróba :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też specem nie jestem ale podróbka na 100%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez adiblue2
      Meisterstück 149 Calligraphy Curved Nib - limitowana edycja.
      Stan idealny, forumowe 9/10.
      Pełny zestaw z polskiej dystrybucji, dowód zakupu.
      Zakup 06.03.2023
      Cena 2800 zł - realizacja 
      Wysyłka kurierska Inpostem lub paczkomat 20 zł.
      Możliwy odbiór osobisty w Gliwicach lub okolicy.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Meisterstück LeGrand Calligraphy Flexible Nib (MB146)
      Stan idealny, forumowe 9/10.
      Pełny zestaw z polskiej dystrybucji, dowód zakupu.
      Zakup 18.05.2023
      Cena 2600 zł - realizacja
      Wysyłka kurierska Inpostem lub paczkomat 20 zł.
      Możliwy odbiór osobisty w Gliwicach lub okolicy.

• Przez demalis
      Cześć,

Chciałbym się poradzić, jaki zegarek wybrać. Obecnie posiadam Casio SGW-450h - jednakże "umarł", a chciałbym kupić podobny zegarek.
      Myślałem nad:
      Casio Protrek PRT-B50-1ER
      G-SHOCK Casio G-SQUAD

A może lepiej kupić smartwatcha? 
    • Przez AdamBe
      Witam serdecznie. Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość. Chciałbym kupić zegarek od sprzedawcy na OLX. Jest to zegarek Bergana, którego koperta jest wykonana z 14k złota (próba 585). Tu się pojawia moje pytanie: czy patrząc na zdjęcia tego zegarka, można twierdzić, że jest to oryginalny zegarek? Oczywiście przed zakupem zamierzam iść do zegarmistrza, aby sprawdził jego autentyczność oraz działanie. Jednakże przed tym wolę zapytać się szanownych forumowiczów, czy w ogóle warto się fatygować.

• Przez Patrict12
      Cześć wszystkim.
      Panowie i panie jesteście moja ostatnia deską ratunku. Dostałem bon na 700 zł do time trenda. Jestem w stanie dorzucić z 300 zł. Problem jest taki, że wypadłem z aktualności zegarkowych, ostatnio interesowałem się tylko radziecką myślą zegarmistrzowską.
      Bon jak wspomniałem jest do sklepu Timetrend. Szukam już 3 tydzień i nic.
      Macie jakieś propozycje?

Mechanizm obojętny
      Szkło najlepiej szafir
      Tylko nie garniturowiec
      Bajery typu chronograf/tachymetr w ostateczności.

• Przez Tineso
      Witam, szukam podobnych zegarków jak na zdjęciach w relatywnie niskiej cenie. Nie potrzebuje ani dużej wodoszczelności ani cudnego mechanizmu, chodzi głównie o podobny kształt koperty za najmniejszą cenę. Raczej szukałbym takiego zegarka na pasku, ale bransoleta też może być. Cena maksymalnie 550zł za nowy. 

PS. to czy zegarek jest w kategorii kobiecej czy męskiej nie ma dla mnie znaczenia, ważne tylko aby pasek/bransoleta nie był zbyt krótki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.