Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Jan M. Krawczyk

Renowacja zegarka w Krakowie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przekopałem się przez trochę wątków odnośnie poszukiwania specjalisty od renowacji w Krakowie i niestety są one sprzed kilku lat. Nie wiem czy coś się w tym temacie zmieniło, dlatego potrzebowałbym pomocy.

Poszukuję zegarmistrza, który podjąłby się renowacji zegarka, która obejmowałaby wymianę szkiełka, odnowienie tarczy, serwis mechanizmu (działa, ale wymaga sprawdzenia i prawdopodobnie wyregulowania) oraz odnowienie koperty.

Na razie udało mi się z wątków wyciągnąć takie zakłady:

P. Kowal - ul. Basztowa
P. Staszic - ul. Pilotów
J. Cieplana - ul. Grzegórzecka

Czy może ktoś poradziłby mi jakieś inne miejsca lub pomógł w zewryfikowaniu tych powyższych? Wiele dobrego napisaliście o firmie rodziny Głowackich (http://www.renowacjecyferblatow.pl), ale nie wiem czy potrzebuję aż wysyłać do Warszawy jeśli w Krakowie ktoś mógłby podjąć się tego zadania? Co radzicie?

Z góry dziękuję za pomoc

Czas ma sens tylko wtedy, kiedy robi się z nim coś sensownego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o Elgina, to naprawdę nie ruszaj w nim tej tarczy, bo: 1) ona nie wymaga renowacji, 2) bez wykładania majątku nikt Ci jej nie zrobi dobrze (dostaniesz paskudę jak z bazaru), a o wysyłaniu do Głowackich nawet nie myśl - popatrz na ich ostatnie dzieła. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Przekopałem się przez trochę wątków odnośnie poszukiwania specjalisty od renowacji w Krakowie i niestety są one sprzed kilku lat. Nie wiem czy coś się w tym temacie zmieniło, dlatego potrzebowałbym pomocy.

Poszukuję zegarmistrza, który podjąłby się renowacji zegarka, która obejmowałaby wymianę szkiełka, odnowienie tarczy, serwis mechanizmu (działa, ale wymaga sprawdzenia i prawdopodobnie wyregulowania) oraz odnowienie koperty.

Na razie udało mi się z wątków wyciągnąć takie zakłady:

P. Kowal - ul. Basztowa

P. Staszic - ul. Pilotów

J. Cieplana - ul. Grzegórzecka

Czy może ktoś poradziłby mi jakieś inne miejsca lub pomógł w zewryfikowaniu tych powyższych? Wiele dobrego napisaliście o firmie rodziny Głowackich (http://www.renowacjecyferblatow.pl), ale nie wiem czy potrzebuję aż wysyłać do Warszawy jeśli w Krakowie ktoś mógłby podjąć się tego zadania? Co radzicie?

Z góry dziękuję za pomoc

Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł... :) ,więc jeszcze raz przemyśl czy poza wymianą szkiełka ,myciem i oliwieniem mechanizmu [każdy zegarmistrz to zrobi] masz ochotę na coś więcej..... ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę w takim razie przemyśleć kwestię tej tarczy. Czy jeśli nie odnawianie, to może jakieś czyszczenie nie naruszające struktury? Jest w ogóle taki rodzaj usługi?

Z wymienionych przez Pana Cooka rzeczy, potrzebowałbym zdecydowanie odnowienia koperty, ponieważ jest w fatalnym stanie. Czy może ktoś miałby sugestię gdzie mogę wykonać te elementy najkożystniej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy cooka :)

A kopertę pewnie trzeba dać do chromowania,dobrać koronkę,pasek [bransoleta będzie niszczyła uszy]

....l nosić.

Ingerencja w tarczę to zawsze ryzyko...więc ja bym zostawił jak jest,po wymianie szkiełka będzie wygladała zdecydowanie lepiej

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy cooka

Z racji tego, że moja bytność na forum to raptem 85 postów w stosunku do 3524, zakładam, że jestem mniej doświadczony i posiadam mniejszą wiedzę. Więc możliwość przejścia "na ty" uznałem, że może wyjść jedynie ze strony mądrzejszych :)

W takim razie kwestię tarczy chyba mam rozjaśnioną i nie będę w nią ingerował. Czy ktoś mógłby mi pomóc w wyborze odpowiedniego miejsca do wykonania chromowania, wymiany koronki, wstawienia nowych teleskopów do paska który kupię oraz przeserwisowaniu mechanizmu? Czy któraś z tych trzech firm, które wymieniłem będzie do tego odpowiednia czy może powinienem to zrobić w innym miejscu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z racji tego, że moja bytność na forum to raptem 85 postów w stosunku do 3524, zakładam, że jestem mniej doświadczony i posiadam mniejszą wiedzę. Więc możliwość przejścia "na ty" uznałem, że może wyjść jedynie ze strony mądrzejszych :)

W takim razie kwestię tarczy chyba mam rozjaśnioną i nie będę w nią ingerował. Czy ktoś mógłby mi pomóc w wyborze odpowiedniego miejsca do wykonania chromowania, wymiany koronki, wstawienia nowych teleskopów do paska który kupię oraz przeserwisowaniu mechanizmu? Czy któraś z tych trzech firm, które wymieniłem będzie do tego odpowiednia czy może powinienem to zrobić w innym miejscu?

Z tą mądrością to bym nie przesadzał....ale niech Ci będzie... :)

Wszystkie czynności poza chromowaniem wykona zegarmistrz,,do tego  nie potrzeba wybitnego fachowca...co do chromowania-   tutaj pewnie będą pomocni koledzy z Krakowa.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś orientujący się w pracy zegarmistrzów Krakowskich mógłby pomóc mi w tym temacie?

Potrzebuję fachowca do wykonania:

- chromowania

- wymiany koronki

- wstawienia nowych teleskopów do paska który kupię

- serwis i regulacja mechanizmu, który nie był używany przez jakieś 30 lat

Czy któraś z tych trzech firm, które wymieniłem na wstępnie będzie do tego odpowiednia czy może powinienem to zrobić w innym miejscu? Może Płonka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprobój u Pana Grzegorza w zakładzie Pana Płonki (obecny w środy i soboty), natomiast chromowanie w firmie chronos w Poznaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie zabieram się do pracy i pochwalę się zdjęciami gdy wszystko się zakończy.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może wyskoczę trochę jak Filip z konopii ale po ostatnich mych doświadczeniach wiem jedno NIKT W POLSCE NIE JEST WSTANIE ZROBIĆ DORZE KONSERWACJI TARCZY ZEGAROWEJ I ZEGARKOWEJ!!!

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może wyskoczę trochę jak Filip z konopii ale po ostatnich mych doświadczeniach wiem jedno NIKT W POLSCE NIE JEST WSTANIE ZROBIĆ DORZE KONSERWACJI TARCZY ZEGAROWEJ I ZEGARKOWEJ!!!

To samo napisałem dziś w temacie o damskim Patku...:-)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To samo napisałem dziś w temacie o damskim Patku...:-)

Dość radykalnie, ale przekonaliście mnie już wcześniej. Tarczy nie tykam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.