Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość zegarkiclub

Słownik marek zegarkowych - dyskusja, tylko dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zegarkiclub

Tutaj dyskutujemy tylko na temat tworzenia opisów poszczególnych firm.

W poszczególnych postach poniżej opisujemy firmy. Jedna firma - jeden temat, proszę.

admin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Historię danej firmy to chyba najłatwiej "zerżnąć" z ich katalogu lub strony www. Pytanie tylko czy oto chodzi pomysłodawcy, czy też może o coś innego?

Jeżeli wystarczy skompresować informacje z obu ww. źródeł, to ja chętnie pomogę - katalogów kilka mam a i dostęp do internetu jest.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że tekst historyczny warto okrasić zdjęciami. Można zamieścić zdjęcia fabryki, charakterystycznych dla danej marki zegarków, lub modeli będącyh ich największym osiągnięciem. Co wy na to?

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narodził się już tutaj (albo i wcześniej może):

http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic....23&start=15

Ale do meritum: ja bym raczej nie pisał tego w suchy sposób: data=jakiś fakt (to łatwo znaleźć można na stronach macierzystych firm lub w ich katalogach). Raczej opowiedzieć dzieje manufaktury poprzez jej produkty (fatalne słowo!!!). Dzieła zarówno będące kamieniem milowym dla marki, jak i zegarmistrzostwa w ogólności oraz znaczące poprzez popularność. Ująć nie tylko mechanizmy, kalibry, patenty (wynalazki), ale i estetykę, styl, formę specyficzną dla danej manufaktury. Ponadto jakieś ciekawostki, sporo materiału ilustracyjnego (cywilizacja obrazkowa!), jakieś ważne zasoby w sieci (linki) + ewentualnie istotniejsza bibliografia. Tak to widzę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa, no cóż - widzę, że sam się do tego nie do końca dostosowałem... To się chyba nazywa schizofrenia :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadzwoniłem do Zenitha, aby od nich uzyskać jakieś informacje do krótkiej historii i spotkała mnie przykra niespodzianka: pani w marketingu Zenitha poinformowała mnie, że wszystko co mają, jest na stronie www, i oprócz źródeł niezależnych od Zenitha źródeł nic mi nie może zaproponować.

To jeszcze nie jest najgorsze: na zakończenie krótkiej rozmowy pani ta poinformowała mnie, że Zenith "nie patrzy w przeszłość", jest firmą zainteresowaną jedynie przyszłością i w ogóle nie prowadzą jakichkolwiek archiwów. Nie chce mi się w to wierzyć! Firma z takimi tradycjami!

Wniosek jest taki: albo spławiła mnie w ten sposób nie mając dla mnie czasu, albo taka jest rzeczywiście strategia marketingowa Zenitha. I jeszcze ten ich "katalog" - MasterFan ma rację: to jest żenada.

Żałuję, bo Zenith jest firmą, którą szczególnie sobie upodobałem.

Posta o Zenicie napiszę zatem opierając się na źródłach internetowych, ale to oznacza, że sprawa się przeciągnie.

Pozdrawiam,

Marcin

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś to dotąd przeoczyłem: mężem Emmy Marie Rauschenbach (1882-1955), właścicielki IWC Schaffhausen, był słynny psycholog i psychiatra szwajcarski Carl Gustav Jung (1875-1961)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstawiam informacje o kilku firmach ze strony internetowej naszego sklepu. Jestem ich autorem lub współautorem, a trudno nagle znaleźć inne informacje.

Władek

Więcej na stronie: http://www.zegarki.info.pl/43/zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Jakoś to dotąd przeoczyłem: mężem Emmy Marie Rauschenbach (1882-1955), właścicielki IWC Schaffhausen, był słynny psycholog i psychiatra szwajcarski Carl Gustav Jung (1875-1961)...

Jak mogłeś przeoczyć tak istotną dla ludzkości informacje :?:. Wstyd :!: :D :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi