Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rproch

NIE PRZEPŁACAJCIE NA ALLEGRO

Rekomendowane odpowiedzi

Zapytałem...chociaż nie wiem czy pytanie do sprzedawcy o autentyk ma sens ...;) Zobaczymy

Pobieda "czerwona 12" - 1-47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda ze wszystko w nim się zgadza. Fioletowe tarcze były, rzymskie indeksy też wskazówki takie występowały przy ciemnych tarczach. Nie chce mi się już grzebać w katalogach na drugim komputerze ale w temacie na moim drugim ulubionym forum  ;) jest kilka łuczy 23 kamienie o których istnieniu nie wiedziałem. Chętnym link: http://forum.watch.ru/showthread.php?t=70558

ps. wrzuciłem tam pytanie czy takie wersje występowały - zobaczymy co napiszą.

Edytowane przez gregch

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo Ci dziękuję. Zaryzykowałem. Kocham tę markę i tak jak już gdzieś tu pisałem, mogę zapłacić za Łucza na prawdę sporo. Szczepan mnie zapewnił, że to oryginał. Teraz Ty mnie upewniłeś. Poszło ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I mamy taki oto kwiatek:

http://allegro.pl/sportiwnyje-plywak-i3587601603.html

Może i sprzedający nie ma złych intencji, ale cena 149 PLN za Sportiwnego z rzadką, co prawda, ale zmęczoną tarczą i nieoryginalnymi wskazówkami to już trochę przegięcie. Wisienką na torcie jest określenie "dobry chód", podczas gdy na jednym ze zdjęć widać brak kamienia nakrywkowego w przekładni chodu... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

z lat 70-tych.... hmmm widać, że znawca tematu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z lat 70-tych.... hmmm widać, że znawca tematu

Wskazówki mogą faktycznie być z lat 70-tych :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I mamy taki oto kwiatek:

http://allegro.pl/sportiwnyje-plywak-i3587601603.html

Może i sprzedający nie ma złych intencji, ale cena 149 PLN za Sportiwnego z rzadką, co prawda, ale zmęczoną tarczą i nieoryginalnymi wskazówkami to już trochę przegięcie. Wisienką na torcie jest określenie "dobry chód", podczas gdy na jednym ze zdjęć widać brak kamienia nakrywkowego w przekładni chodu... :)

A ten "kamień nakrywkowy" to gdzie powinien być? (sory za pytanie laika..., ale może nauczę się na co zwracać uwaggę... ;-)

i chyba uszczelka jest nie pełna...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamień nakrywkowy powinien być na łożyskowaniu koła wychwytowego na mostku przekładni chodu - tam gdzie jest owalne wyfrezowanie i otwór na śrubkę. Najłatwiej dostrzec różnice porównując zdjęcie z aukcji ze zdjęciem innego Sportiwnego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny wyjątkowo ładny (aż podejrzany) Sputnik. Sekundnik oczywiście nieoryginalny.

http://allegro.pl/radziecki-zegarek-sputnik-krab-idealny-16-jewels-i3582868788.html?source=mlt

Faktycznie tarcza niewspółmiernie ładna w stosunku do reszty zegarka. Ale przynajmniej nie ma błędów w napisach cyrylicą jak poprzednio tu pokazywane. Może to świadczyć o oryginalności tarczy lub dobrze działajacej drukarni na Ukrainie. A ostatnio naprawdę się poprawili i zaczynaja robić coraz bliższe orginałowi tarcze - co widać na zatoce np. tu: http://www.ebay.com/itm/NEW-DIAL-for-SPUTNIK-ChChZ-CHISTOPOL-SPACE-VINTAGE-FIRST-USSR-RUSSIAN-MENS-WATCH-/321142376905?pt=Wristwatches&hash=item4ac593c9c9 

Edytowane przez gregch

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie klikam nie w ten wątek? bo tu znęcamy się nad chuńskim chłamem, frankensteinami i innymi odlotami internetowych sprzedawców...

Mam ochotę kliknąć tą damkę >http://allegro.pl/show_item.php?item=3568437426&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62

ale ponieważ zupełnie nie mam pojęcia o czajkach i ich kopertach, proszę o słówko, bo nie chciałbym p r z e p ł a c i ć :)

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie klikam nie w ten wątek .... ale ponieważ zupełnie nie mam pojęcia o czajkach i ich kopertach, proszę o słówko, bo nie chciałbym p r z e p ł a c i ć :)

Koperta napewno od czajki. Czy jest złota? nie wiem (powinna być sygnowana wg mnie), dekiel z próbą złoty, kilka takich zegarków oglądałem na sieci. Ale z taka tarczą nie widziałem ( widziałem kilka sztuk i miały arabskie cyfry) co nie znaczy że takich nie było. Choć z drugiej strony można do niej wsadzić dowolny mechanizm z tarczą z malutkiej czajki. Wiesz że ta czajka jest wielkości 10 groszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta czajka jest wielkości 10 groszy

własnie chciałem się zorientować ile samego Au jest w cenie? z tego co piszesz, to najprawdopodobniej nawet mniej niż pół... raczej dam sobie spokój :) dzięki! Edytowane przez cofer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cofer zobacz pierwszy zegarek od góry w tym linku:

https://plus.google.com/photos/113098239036073221216/albums/5199202829298157697/5531659251711514546?banner=pwa&gpsrc=pwrd1&pid=5531659251711514546&oid=113098239036073221216 

Z tego co jest tam napisane to waga koperty to około 5,5 grama.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde! albo Ty gregch masz jakiś sokoli wzrok (szacun!!!), albo ja patrzę w nie te skany :(

Zdjęcia są kiepskiej jakości i przy ich powiększaniu mam totalny rozmaz... w opisie pierwszej czajki (chyba w złotej kopercie) nie widzę nic o jej wadze, a w następnych pozycjach dostrzegam info, że koperty są złocone warstwą 20 mikronów

Czekam jeszcze na odpowiedź gospodarza aukcji, wtedy będę się decydował

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamień nakrywkowy powinien być na łożyskowaniu koła wychwytowego na mostku przekładni chodu - tam gdzie jest owalne wyfrezowanie i otwór na śrubkę. Najłatwiej dostrzec różnice porównując zdjęcie z aukcji ze zdjęciem innego Sportiwnego :)

pod grawerem "7" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pod grawerem "7" ?

Dokładnie tak - pod "7" jest właśnie miejsce na "nakrywkę". A co do wspomnianej wcześniej uszczelki - faktycznie jest niepełna i raczej nieoryginalna, ale tego typu braki można jeszcze wybaczyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj działo się dzisiaj, działo, na tym Albatrosie - 258zł !

http://allegro.pl/wostok-wodoszczelny-200m-nowy-od-1-zl-bcm-i3570291404.html

Szykowałem się na niego ale założyłem sobie racjonalną blokadę gdzieś na 170-185zł i licytowanie w ostatnich sekundach.

Rano jeszcze był w okolicach 102zł, w środku dnia ok. 150zł ale już 5min. przed końcem był 190-200zł. 

Na dodatek wtedy pojawili się dziwni licytujący - jeden z 0 zakupów, drugi - zielony listek z 3 transakcjami.

Uznałem, że wiozą cenę do góry i dałem sobie spokój (czy słusznie?)  :( ale reszta biła ostro.

No cóż - zegarek prima sort. Tym razem szkoda.

post-60300-0-39830700-1380739559_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądam katalogi i jakoś nie mogę sobie poradzić... Czy ktoś może mnie nakierować? Czy to tarcza z dawnego ZSRR (wersja exportowa) czy współczesna produkcja? Mam wątpliwości, tym bardziej, że widziałem już u tego sprzedawcy twory wielce dziwne!

http://allegro.pl/rzadki-lucz-de-lux-fioletowy-zlocony-werk-super-i3597208784.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

Na pewno nie współczesna produkcja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwestii Wostoka za 258zł- widziałem dziś 4 podobne, tylko, że faktycznie nowe, nigdy nie nakręcone, nie wyciągnięte z pudełek, z paszportami itd... Jeden był mniejszy, z ciekawą tarczą a dwa większe miały metalizowane tarcze. 1991 rok produkcji. Ceny były racjonalne jak na takie kompleciki i stany nietknięte. Myślę czy nie kupić ich...

Pozdrawiam,

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądam katalogi i jakoś nie mogę sobie poradzić... Czy ktoś może mnie nakierować? Czy to tarcza z dawnego ZSRR (wersja exportowa) czy współczesna produkcja? Mam wątpliwości, tym bardziej, że widziałem już u tego sprzedawcy twory wielce dziwne!

http://allegro.pl/rzadki-lucz-de-lux-fioletowy-zlocony-werk-super-i3597208784.html

Wg mnie to exportówka tego łucza którego zdjęcie z katalogu podesłałem Ci na pw. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie to exportówka tego łucza którego zdjęcie z katalogu podesłałem Ci na pw.

Tak tez mi sie wydaje, ale wygląda jakoś sztucznie i mało wiarygodnie;) Do tego jeszcze ta cena! Gdyby kosztowała w okolicy 150zł, to jeszcze mógłbym się zgodzić ;)

OT:

gregh:

z którego katalogu korzystasz? Mogę prosić o jakis namiar?

Edytowane przez Nightdream

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość D@dik

W kwestii Wostoka za 258zł- widziałem dziś 4 podobne, tylko, że faktycznie nowe, nigdy nie nakręcone, nie wyciągnięte z pudełek, z paszportami itd... Jeden był mniejszy, z ciekawą tarczą a dwa większe miały metalizowane tarcze. 1991 rok produkcji. Ceny były racjonalne jak na takie kompleciki i stany nietknięte. Myślę czy nie kupić ich...

Pozdrawiam,

Paweł

No to nie masz co porównywać, bo chyba podobieństwo było w .....nazwie Wostok. Jeżeli rozpatrywać kryteria przepłacania to tylko w przypadku (co najmniej) tych samych modeli i w przynajmniej podobnym stanie...bo nie widziałem radio rooma z metalizowaną tarczą :P . Imho można było za tego Albatrosa tyle dać...

Edytowane przez D@dik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi