Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ares90

emporio armani z allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Zadałeś sobie w ogóle trud, żeby poszukać na forum informacji o Armanim, poczytać trochę, zamiast wpadać i bezmyślnie zakładać nowy temat?

A zresztą, strata czasu.

Kupuj śmiało, jeśli tylko pasuje do kokardki, czy do czego tam ma pasować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Zamiast wylewać niechęć przeczytajcie może wpierw wpis - ta osoba nie pyta się o to, co sądzicie o marce, a o to czy model na aukcji jest oryginalny...

Co do meritum - nie ma dokładnego zdjęcia tarczy real foto, ale to co widać pod kątem nie wygląda dobrze. Raczej podróba, ale jak chcesz mieć pewność poproś o dokładne zdjęcie tarczy.

Co do powyższych urokliwych wpisów - miej po prostu świadomość, że technicznie bateryjkowy zegarek Armaniego jest warto około 100-200 zł, resztę płacisz za logo i wygląd - w tej cenie można kupić technicznie znacznie lepszy model innej firmy zajmującej się zegarkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast wylewać niechęć przeczytajcie może wpierw wpis - ta osoba nie pyta się o to, co sądzicie o marce, a o to czy model na aukcji jest oryginalny...

Widzę o co pyta ta osoba - kumaty nowy użytkownik poszukałby sobie najpierw informacji na temat Armaniego na tym forum i zobaczyłby, że marka nie cieszy się tu uznaniem, i że nie jest to miejsce miłośników gadżetów z logiem firm od gaci, tylko miłośników zegarków - ergo, skąd tu ktokolwiek ma wiedzieć, czy jakiś gadżet z logiem Armani jest oryginalny czy nie, skoro nikt tu na poważnie nie traktuje takich produktów?

No ale do tego to trzeba przynajmniej parę tematów przeczytać, a założę się, że w tym przypadku nic takiego nie miało miejsca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

A gdybym pytał o oryginalność konkretnego modelu Casio na allegro, to też powinienem najpierw przeczytać kilka tematów o tym, co ludzie sądzą o Casio, czy wolą je od Seiko, czy wolę edifice czy oceanusy?

Nie wydaje mi się. Padło konkretne pytanie o konkretny model, który nie był opisywany wcześniej na forum i doczekało się ono odpowiedzi nie na temat.

Nie mam nic przeciwko sugerowaniu, że są lepsze wybory technologiczne od armaniego bo z pewnością są i to całkiem spory ich wybór, jednak niektórzy szukają tylko wyglądu, a techniczna wartość ich nie interesuje. Faktycznie, to forum zdecydowanie promuje raczej to pierwsze podejście, jednak moim zdaniem takie zachowanie jak w tym wpisie jest niepoważne.

Pisząc "Kupuj śmiało, jeśli tylko pasuje do kokardki, czy do czego tam ma pasować." właśnie namówiłeś go do kupna najprawdopodobniej podrobionego zegarka. Wzorcowy miłośnik zegarków, nic dodać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdybym pytał o oryginalność konkretnego modelu Casio na allegro, to też powinienem najpierw przeczytać kilka tematów o tym, co ludzie sądzą o Casio, czy wolą je od Seiko, czy wolę edifice czy oceanusy?

Tak, to logiczne. Najpierw czytasz, wyciągasz wnioski, a potem pytasz.

Po przeczytaniu o tym, że użytkownicy polecają Casio, możesz zadać pytanie konkretniejsze, co sądzą o konkretnym modelu.

Po przeczytaniu o tym, że użytkownicy nie polecają Armaniego, należałoby się domyślić, że nie znajdzie tu ekspertów i pytanie o taki badziew nie ma sensu.

Pisząc "Kupuj śmiało, jeśli tylko pasuje do kokardki, czy do czego tam ma pasować." właśnie namówiłeś go do kupna najprawdopodobniej podrobionego zegarka. Wzorcowy miłośnik zegarków, nic dodać.

Owszem, zegarków, a nie gadżetów z logiem firm ciuchowych, nie porównuj tego. To tak, jakby wejść na stronę dla jakichś miłośników hardware i zapytać, czy pendrive z logiem Telekomunikacji Polskiej to dobry jest, czy niedobry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Tak, to logiczne. Najpierw czytasz, wyciągasz wnioski, a potem pytasz.

Po przeczytaniu o tym, że użytkownicy polecają Casio, możesz zadać pytanie konkretniejsze, co sądzą o konkretnym modelu.

Powtórzę raz jeszcze - ten "ktoś" nie pytał o to co sądzimy o danym modelu jako takim, nie pytał o to czy lubimy bieliznę tego producenta (który nota bene nie robi tych zegarków, tylko zleca to Fossilowi, który mimo że dalej chce za swoje modele znacznie więcej niż są technicznie warte to jednak jest marką zajmującą się wyłącznie produkcją zegarków - oczywiście też niezbyt poważaną tutaj przez ich modowość). Ten "ktoś" pytał o to czy dany model jest oryginalny czy nie. A do tego przejrzenie jakichkolwiek innych wpisów (o ile ktoś już o tę samą aukcję nie pytał, co w tej sytuacji miejsca nie miało), jest całkowicie zbędne i bezcelowe.

Owszem, zegarków, a nie gadżetów z logiem firm ciuchowych, nie porównuj tego. To tak, jakby wejść na stronę dla jakichś miłośników hardware i zapytać, czy pendrive z logiem Telekomunikacji Polskiej to dobry jest, czy niedobry.

Nie zmienia to faktu, że przez zaślepienie logiem poradziłeś komuś zakup podróbki zegarka (jak godny pogardy bo on nie był w Twoich oczach).

Nie widzę też problemu w zapytaniu na forum miłośników hardware o pendrive z logiem TP. Pendrive to hardware, który ma pewne cechy użytkowe (prędkość zapisu, pojemność dysku, prędkość odczytu itp), które można ocenić, a w przypadku oceny negatywnej polecić inne rozwiązania lepsze od będącego przedmiotem zapytania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ale jak by autor przeczytał kilka postów, w których forumowicze wielokrotnie informują, iż pomiędzy podróbką a oryginałem jest bardzo cienka granica, która nieraz nie jest do wychwycenia ;). Nieraz nawet zdjęcie mechanizmu niewiele daje ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powtórzę raz jeszcze - ten "ktoś" nie pytał o to co sądzimy o danym modelu jako takim, nie pytał o to czy lubimy bieliznę tego producenta (który nota bene nie robi tych zegarków, tylko zleca to Fossilowi, który mimo że dalej chce za swoje modele znacznie więcej niż są technicznie warte to jednak jest marką zajmującą się wyłącznie produkcją zegarków - oczywiście też niezbyt poważaną tutaj przez ich modowość).

A ja powtórzę jeszcze raz - to pytanie w ogóle nie powinno paść na tym forum. Żeby jeszcze lepiej zobrazować sytuację - na forum miłośników aut z silnikiem HEMI nie będziesz pytał o to, jakiego Priusa kupić. Bo się ośmieszysz tylko.

Ten "ktoś" pytał o to czy dany model jest oryginalny czy nie. A do tego przejrzenie jakichkolwiek innych wpisów (o ile ktoś już o tę samą aukcję nie pytał, co w tej sytuacji miejsca nie miało), jest całkowicie zbędne i bezcelowe.

Uważam, że to bardzo szkodliwe myślenie. Wchodząc na nowe forum wypadałoby jednak przejrzeć inne posty i w żadnym wypadku nie sądzę, żeby było to zbędne i bezcelowe. A nuż użytkownik przejrzałby na oczy.

Nie widzę też problemu w zapytaniu na forum miłośników hardware o pendrive z logiem TP. Pendrive to hardware, który ma pewne cechy użytkowe (prędkość zapisu, pojemność dysku, prędkość odczytu itp), które można ocenić, a w przypadku oceny negatywnej polecić inne rozwiązania lepsze od będącego przedmiotem zapytania.

Rozumiem, ja mam po prostu bardziej samodzielne podejście do rozwiązywania swoich problemów - nie latam z każdym pytaniem na forum i staram się jak najwięcej dowiedzieć sam, dlatego do głowy by mi nie przyszło, żeby zaśmiecać forum tematyczne pytaniem o reklamówkę - wolałbym poczytać owo forum i zadać konkretne pytanie, który Kingston czy Sandisk będzie lepszy, niż " czy urządzenie z logiem tpsa się nada".

Ale to chyba kwestia światopoglądu, więc tu nie dojdziemy raczej do porozumienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Tak, ale jak by autor przeczytał kilka postów, w których forumowicze wielokrotnie informują, iż pomiędzy podróbką a oryginałem jest bardzo cienka granica, która nieraz nie jest do wychwycenia ;). Nieraz nawet zdjęcie mechanizmu niewiele daje ;)

To już lepszy argument, choć z drugiej strony tak jak w przypadku i rolków bywają lepsze i gorsze podróby.

Tutaj sprawa wygląda podejrzanie już choćby dlatego, że zbliżenie jest tylko z komputerowego zdjęcia, a real photo są z odległości i pod kątami. Do tego skala na tachymetrze wydaje się niezgodna z oryginałem, wskazówki nie do końca spasowane wielkością, a i układ logotypu na nieco złej wysokości i przygruby. W związku z tym uważam za bardzo prawdopodobne, iż jest to właśnie podróbka.

Zresztą nawet wychodząc z założenia takiego jak powyżej wypadałoby powiedzieć czemu ten producent jest złym pomysłem (i choćby tutaj zasugerować przeszukanie innych tematów by dowiedzieć się więcej) i jakie inne zegarki mogłyby być interesujące. Zresztą już nawet sama sugestia przeszukania innych tematów byłaby lepsza niż zachęcanie do kupna podróbki.

A ja powtórzę jeszcze raz - to pytanie w ogóle nie powinno paść na tym forum. Żeby jeszcze lepiej zobrazować sytuację - na forum miłośników aut z silnikiem HEMI nie będziesz pytał o to, jakiego Priusa kupić. Bo się ośmieszysz tylko.

Tylko, że ten produkt, czy Tobie się to podoba czy nie, jest zegarkiem. Do tego zegarkiem, który technicznie nie jest zły (dobra jakość materiałów i złożenia, japoński niezawodny werk), tylko po prostu jest dramatycznie drogi jak na to co sobą oferuje. Gdyby te zegarki kosztowały te 100-200 zł (czyli tyle ile są warte technicznie) to bym sam je z czystym sercem polecał.

Uważam, że to bardzo szkodliwe myślenie. Wchodząc na nowe forum wypadałoby jednak przejrzeć inne posty i w żadnym wypadku nie sądzę, żeby było to zbędne i bezcelowe. A nuż użytkownik przejrzałby na oczy.

Przeglądanie postów nie jest zbędne i bezcelowe. Przeglądanie postów nie związanych bezpośrednio z konkretnym pytaniem, jakie chce się zadać - tak. Równie dobrze odpowiadając tu teraz powinienem, według tej teorii, przejrzeć stare wpisy, by zobaczyć jak się toczyły podobne rozmowy - a nuż bym przejrzał na oczy.

Rozumiem, ja mam po prostu bardziej samodzielne podejście do rozwiązywania swoich problemów - nie latam z każdym pytaniem na forum i staram się jak najwięcej dowiedzieć sam, dlatego do głowy by mi nie przyszło, żeby zaśmiecać forum tematyczne pytaniem o reklamówkę - wolałbym poczytać owo forum i zadać konkretne pytanie, który Kingston czy Sandisk będzie lepszy, niż " czy urządzenie z logiem tpsa się nada".

Ale to chyba kwestia światopoglądu, więc tu nie dojdziemy raczej do porozumienia.

Też wolę informacje samemu wyszukać, bo można się wówczas dowiedzieć wielu rzeczy, o których nawet nie myślało się o pytaniu. Jednak są też i inni ludzie. Zresztą jak napisałem - nie miałbym nic przeciwko prostej sugestii, że "Armanii, niezależnie od tego czy model na aukcji jest podróbką czy nie, nie jest najlepszym wyborem - poczytaj tematy na forum by zobaczyć czemu i co może być ciekawą alternatywą". Niestety tego typu wypowiedź tu nie padła, a zamiast tego hasła o bezmyślności i zachęcanie do nabycia (najprawdopodobniej) nieoryginalnego towaru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zresztą nawet wychodząc z założenia takiego jak powyżej wypadałoby powiedzieć czemu ten producent jest złym pomysłem (i choćby tutaj zasugerować przeszukanie innych tematów by dowiedzieć się więcej) i jakie inne zegarki mogłyby być interesujące. Zresztą już nawet sama sugestia przeszukania innych tematów byłaby lepsza niż zachęcanie do kupna podróbki.

No i właśnie o to chodzi i od początku tylko o tym piszę - jakby użytkownik wcześniej przejrzał posty dotyczące armaniego, sam by wpadł na to, że ten producent jest złym pomysłem i że inne zegarki mogłyby być interesujące.

Ale nie, łatwiej wkleić link i zapytać, bo zawsze znajdzie się jakaś dobra duszyczka, której po raz setny będzie się chciało pisać to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Tylko widzisz, przez swój jihad na modowe marki nie pomyślałeś o tym, że komuś może się Armani po prostu podobać w przeciwieństwie do Casio/Seiko i chce go kupić właśnie jako modny dodatek, bez względu na techniczną wartość. Biorąc pod uwagę ile jest Swissów w Polsce, które sprzedają głównie modówki, to takich osób jest raczej sporo. I wówczas to pytanie wciąż ma jak najbardziej sens, nawet jeżeli przeczytał inne wątki (tego nie wiemy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Classified

I jak tam, ktoś udzielił zainteresowanemu odpowiedzi?  :rolleyes:

Wg mnie oryginał porównując organoleptycznie. Armani co prawda życzy sobie za ten zegarek od 200 do 300$ (co dla mnie jest żartem biorąc pod uwagę jego wątpliwe bebechy), ale kto wie...ja bym za niego nie dał nawet tych koło 200 złociszy. No ale ja jestem zboczony, to Forum tak mnie przez lata wypaczyło :P

Ja wolałbym kupować od oficjalnego dystrybutora - inaczej zawsze istnieje ryzyko nadziania się na podróbę, tym bardziej ze z tych zdjeć niewiele widać....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mateusz - w pełni się zgadzam z Twoimi poglądami przedstawionymi powyżej.

A merytorycznie: Ares90, na zdjęciach pudełko ok, napisy na deklu ok. Co do samego zegarka faktycznie trudno stwierdzić, czy zegarek jest oryginalny. Nie sądzę jednak, aby słabe zdjęcia były celowym zabiegiem sprzedawcy (z masą pozytywnych komentarzy). Jeśli zależy Ci na tym konkretnym zegarku, poproś może o lepsze zdjęcia.

I jeszcze o marce: Armani (AR-2432) to pierwszy zegarek, jaki sobie kupiłem. Dopiero po tym zakupie zainteresowałem się tematem zegarków i zdałem sobie sprawę, że za pieniądze, które zapłaciłem (powyżej 1k PLN) mógłbym mieć ciekawszy zegarek. 

Design tych zegarków się broni, jakość wykonania też. Jest to jednak zwykły kwarc, a patrząc na ceny innych bateryjkowców, z pewnością nie jest to najlepszy interes.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.