Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

vehicula

Identyfikacja zegara

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ktoś z Was spotkał się z taką firmą i wie coś na jej temat?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

a26d602f.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest powojenna sygnatura KIENZLE UHRENFABRIKEN - marka bardzo popularna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo mało miałem styczności z zegarami mechanicznymi, ale zegary Kienzle, te które widziałem miały zwykle inną symbolikę. Czy po tym znaku, można zidentyfikować, z jakiego dokładnie okresu pochodzi zegar?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale też Thomas (!) - Ernst Haller./Haller AG. Firmę zresztą w roku 1928 przejął Kienzle.

Celem oceny okresu produkcji pokaż lepiej cały zegar - skrzynię , werk. 

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tej stronie znalazłem podobny symbol, ale nie jest identyczny. Różni się promieniami słońca.

http://www.mikrolisk.de/show.php?site=280&suchwort=Kienzle&searchWhere=all

Natomiast na tej stronie (forum) jest taki sam jak ten w środku. Nie wiem jednak z jakiego okresu może pochodzić. W tekście napisano, że chyba takiego symbolu używano po 1928 r.?

http://mb.nawcc.org/showthread.php?67843-Haller-Siegfried-or-Thomas

73ca5192.jpg

f11a8698.jpg

4f98ec9f.jpg

(napis z tyłu: 46 c/m)

PS. jest mi bardzo miło, że na tym forum są życzliwi ludzie, którzy są świadomi tego, że każdy kiedyś zaczynał swoja przygodę z zegarami od tzw. zera. Dziękuję za wyrozumiałość i pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem to Haller, z lat 20. Porządny ( i konserwatywny w konstrukcji ) jak na owe cienkie lata.

To co Doug napisał brzmi nieco inaczej. Dyskusja jest o tym, czy znak ten, zastrzeżony w roku 1904 przez T.E.H. był używany także po 1928 roku (czyli po wchłonięciu firmy przez Kienzle). Był, ale dopiero po II Wojnie. I wszystko się zgadza.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację, źle zinterpretowałem/przetłumaczyłem ten tekst. A co może znaczyć ten wybity z tyłu napis 46 c/m?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widząc całość przyznaję tarantowi rację, zegar z początku ubiegłego stulecia, ale sygnatura na tarczy wskazuje na KIENZLE. Może tarcza została zmieniona?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację, źle zinterpretowałem/przetłumaczyłem ten tekst. A co może znaczyć ten wybity z tyłu napis 46 c/m?

Długość wahadła wraz z transporterkiem/zawieszką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widząc całość przyznaję tarantowi rację, zegar z początku ubiegłego stulecia, ale sygnatura na tarczy wskazuje na KIENZLE. Może tarcza została zmieniona?

Oj.Przeczytaj uważnie co napisaliśmy. A jeżeli nie chcesz, to obejrzyj tylko ten obrazek:

post-6402-0-68437800-1403887053.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co nie kumasz ? Zegar pochodzi z wytwórni Thomasa - Ernsta Hallera. Powstał przed 1928 rokiem ( i nie więcej niż kilka lat wcześniej ). Tarcza moim zdaniem jest oryginalna, z tego okresu. Sygnatura była w użyciu w latach 1904 - 1928, aż do końca działalności firmy. Kienzle wykupił fabrykę, wraz z wszystkimi wzorami itp w tymże roku. Po II Wojnie Kienzle ponownie zarejestrował ten znak i wyprodukowano z takimi oznaczeniami raczej niewielką partię zegarów. Nie można oczywiście wykluczyć, że tarcza jest zamiennikiem wyprodukowanym przez Kienzle, powstałym po wojnie. Ale nie ma też podstaw by twierdzić że tak jest.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie ten wstawiony powyżej mojego postu znak, jest zupełnie inny. Zwróćcie uwagę na promienie. W moim zegarze są krótkie i tworzą falisty wzór.

taki jak tutaj:

36a86d58.jpg

a nie zrozumiałem Twojego komentarza do tego, co napisał thomass

Oj.Przeczytaj uważnie co napisaliśmy. A jeżeli nie chcesz, to obejrzyj tylko ten obrazek:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek wyraził opinię, że tarcza jest wykonana przez Kienzle, czyli powojenna już, z lat 50 XX wieku. Tak to w każdym razie zrozumiałem...

Zestawmy jeszcze logo z Twojej tarczy i takowe ze sprężynowego zegara (na płycie i podstawie gongu) , wyglądającego na wyrób sprzed I Wojny (NAWCC)

post-6402-0-77733800-1403903942_thumb.jpgpost-6402-0-58931900-1403904113.jpgpost-6402-0-90224400-1403904113_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pożyczyłem swój katalog firm, więc posiłkowałem się Mikrolisk'iem, dlatego moja wiedza była mało precyzyjna.

Zaufaj tarantowi, on jest najlepszy w te klocki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.