vehicula 0 #1 Napisano 27 Czerwca 2014 Witam, czy ktoś z Was spotkał się z taką firmą i wie coś na jej temat?Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #2 Napisano 27 Czerwca 2014 Jest powojenna sygnatura KIENZLE UHRENFABRIKEN - marka bardzo popularna. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vehicula 0 #3 Napisano 27 Czerwca 2014 Bardzo mało miałem styczności z zegarami mechanicznymi, ale zegary Kienzle, te które widziałem miały zwykle inną symbolikę. Czy po tym znaku, można zidentyfikować, z jakiego dokładnie okresu pochodzi zegar? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #4 Napisano 27 Czerwca 2014 Ale też Thomas (!) - Ernst Haller./Haller AG. Firmę zresztą w roku 1928 przejął Kienzle.Celem oceny okresu produkcji pokaż lepiej cały zegar - skrzynię , werk. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vehicula 0 #5 Napisano 27 Czerwca 2014 Na tej stronie znalazłem podobny symbol, ale nie jest identyczny. Różni się promieniami słońca. http://www.mikrolisk.de/show.php?site=280&suchwort=Kienzle&searchWhere=allNatomiast na tej stronie (forum) jest taki sam jak ten w środku. Nie wiem jednak z jakiego okresu może pochodzić. W tekście napisano, że chyba takiego symbolu używano po 1928 r.? http://mb.nawcc.org/showthread.php?67843-Haller-Siegfried-or-Thomas (napis z tyłu: 46 c/m) PS. jest mi bardzo miło, że na tym forum są życzliwi ludzie, którzy są świadomi tego, że każdy kiedyś zaczynał swoja przygodę z zegarami od tzw. zera. Dziękuję za wyrozumiałość i pomoc. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #6 Napisano 27 Czerwca 2014 Moim zdaniem to Haller, z lat 20. Porządny ( i konserwatywny w konstrukcji ) jak na owe cienkie lata.To co Doug napisał brzmi nieco inaczej. Dyskusja jest o tym, czy znak ten, zastrzeżony w roku 1904 przez T.E.H. był używany także po 1928 roku (czyli po wchłonięciu firmy przez Kienzle). Był, ale dopiero po II Wojnie. I wszystko się zgadza. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vehicula 0 #7 Napisano 27 Czerwca 2014 Masz rację, źle zinterpretowałem/przetłumaczyłem ten tekst. A co może znaczyć ten wybity z tyłu napis 46 c/m? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #8 Napisano 27 Czerwca 2014 Widząc całość przyznaję tarantowi rację, zegar z początku ubiegłego stulecia, ale sygnatura na tarczy wskazuje na KIENZLE. Może tarcza została zmieniona? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #9 Napisano 27 Czerwca 2014 Masz rację, źle zinterpretowałem/przetłumaczyłem ten tekst. A co może znaczyć ten wybity z tyłu napis 46 c/m?Długość wahadła wraz z transporterkiem/zawieszką. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #10 Napisano 27 Czerwca 2014 Widząc całość przyznaję tarantowi rację, zegar z początku ubiegłego stulecia, ale sygnatura na tarczy wskazuje na KIENZLE. Może tarcza została zmieniona? Oj.Przeczytaj uważnie co napisaliśmy. A jeżeli nie chcesz, to obejrzyj tylko ten obrazek: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vehicula 0 #11 Napisano 27 Czerwca 2014 Oj.Przeczytaj uważnie co napisaliśmy. A jeżeli nie chcesz, to obejrzyj tylko ten obrazek:TE Haller TM reg 1904.JPG A teraz to ja już nic nie kumam ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #12 Napisano 27 Czerwca 2014 A co nie kumasz ? Zegar pochodzi z wytwórni Thomasa - Ernsta Hallera. Powstał przed 1928 rokiem ( i nie więcej niż kilka lat wcześniej ). Tarcza moim zdaniem jest oryginalna, z tego okresu. Sygnatura była w użyciu w latach 1904 - 1928, aż do końca działalności firmy. Kienzle wykupił fabrykę, wraz z wszystkimi wzorami itp w tymże roku. Po II Wojnie Kienzle ponownie zarejestrował ten znak i wyprodukowano z takimi oznaczeniami raczej niewielką partię zegarów. Nie można oczywiście wykluczyć, że tarcza jest zamiennikiem wyprodukowanym przez Kienzle, powstałym po wojnie. Ale nie ma też podstaw by twierdzić że tak jest. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vehicula 0 #13 Napisano 27 Czerwca 2014 Według mnie ten wstawiony powyżej mojego postu znak, jest zupełnie inny. Zwróćcie uwagę na promienie. W moim zegarze są krótkie i tworzą falisty wzór. taki jak tutaj: a nie zrozumiałem Twojego komentarza do tego, co napisał thomass Oj.Przeczytaj uważnie co napisaliśmy. A jeżeli nie chcesz, to obejrzyj tylko ten obrazek: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #14 Napisano 27 Czerwca 2014 Tomek wyraził opinię, że tarcza jest wykonana przez Kienzle, czyli powojenna już, z lat 50 XX wieku. Tak to w każdym razie zrozumiałem... Zestawmy jeszcze logo z Twojej tarczy i takowe ze sprężynowego zegara (na płycie i podstawie gongu) , wyglądającego na wyrób sprzed I Wojny (NAWCC) 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #15 Napisano 28 Czerwca 2014 Pożyczyłem swój katalog firm, więc posiłkowałem się Mikrolisk'iem, dlatego moja wiedza była mało precyzyjna.Zaufaj tarantowi, on jest najlepszy w te klocki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vehicula 0 #16 Napisano 29 Czerwca 2014 Ufam, ufam i bardzo Wam dziękuję za pomoc. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach