czerralf 28 #1 Napisano 7 Lipca 2014 Witam was serdecznie. Zakupilem ostatnio dla znajomej takiego junghansa?. Zastanawia mnie w nim sygnatura oraz sanki, sam nie widzialem takowych w junghansie. Sama skrzynka tez wydaje mi sie starsza niz sam zegar?. .... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #2 Napisano 7 Lipca 2014 .... wyglada na to ze zegar ma starsza sygnature? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #3 Napisano 7 Lipca 2014 To jest pierwsza gwiazda Junghansa. Wieszak jest OK, jeszcze księgowy nie położył na niego łapy. Ed. Obrazek który zamieściłeś jest chyba z Kochmanna, brakuje kropki po J 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #4 Napisano 7 Lipca 2014 Tak obrazek z Kochmanna. Wahadlo tez troszke inne zamiast porcelanki-malowane? Szkoda tylko ze na mechanizmie ksiegowy lapki juz polozyl . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #5 Napisano 7 Lipca 2014 Ciekawe jak wyglądały linkowe zegary Junghansa z XIX wieku. Chyba nie były sygnowane na werkach i być może je spotykamy nie wiedząc o tym. Bo te wyprodukowane po 1901 w Ebensee znamy. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #6 Napisano 7 Lipca 2014 Zaczynam coraz bardziej myslec z zaciekawieniem o tej firmie. Ten zegar czyli calkiem ciekawy?-kupiony bardzo przypadkiem . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #7 Napisano 7 Lipca 2014 Początki mieli całkiem ciekawe, aczkolwiek wyroby "luksusowe" były oferowane raczej w niewielkiej ilości. Zresztą już w XX wieku roczniaki, zegary kwadransowe i stojące też były całkiem porządne. Z oferty na 1878 rok: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #8 Napisano 7 Lipca 2014 Moze kiedys ktos z nas dopadnie podobnego jak z tej oferty?. Rzeczywiscie roczniaki oraz zegary kwadeansowe produkowali bardzo ciekawe-mam szczescie miec kilka w swoich zbiorach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #9 Napisano 7 Lipca 2014 Może kiedyś znajdę takiego wagowego, jest na mojej liście, bardzo mi się podobają wzory z czasów przedksięgowych . Bo potem rzeczywiście giówno produkowali. Kiedyś się zderzyłem ze sprężynowym z pierwsza sygnaturą, nie starczyło mi determinacji. Bardzo mało prawdziwie starych jest na Wyspie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #10 Napisano 7 Lipca 2014 Z ciekawostek historycznych warto jest pokazać stronę z katalogu z roku 1910. Coś takiego kilka lat wcześniej zostałoby wyłapane przez cenzurę. Środkowy zegar wyraźnie potwierdza powszechne w ówczesnej Europie ciche przyzwolenie na ruchy narodowościowe. Za 4 lata skończy się to (albo zacznie jak kto woli) wiadomo jak. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #11 Napisano 13 Lipca 2014 Posiadam tez dwa Junghansy ktore sa bardzo podobne do tych z katalogu Junghansa 1878. Ksiegowy tez lapki na mechanizmach polozyl. Stylem pasuja bardziej do zegarow amerykanskich takich jak Arsonia. Moim zdaniem sa bardzo urokliwe. . Jednak mnie nie do konca sie podobaja. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach