Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

shados

Prosty zegarek do 500 zł - alternatywa dla Timexa

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Od 14 lat użytkuję Casio MTP-3036 (a więc o zegarkach pojęcia nie mam). A jako, że nadeszła pora wymiany baterii (raptem trzecia), naszła mnie myśl o tym by wymienić ten wysłużony zegarek na coś innego. I tak poprzeglądając sklepy internetowe co w ogóle jest na rynku, wpadł mi w oko jeden zegarek: Timex Expedition Rugged Field T49625 (poniżej zdjęcie).

a2c1f234bcb7.jpg

Problem w tym, że czytając to forum rysuje się opinia, iż produkty firmy Timex nie należą do najbardziej bezstresowych i bezawaryjnych. 

Dlatego też mam do Was ogromną prośbę o wskazanie alternatywy dla tego zegarka - innych podobnych (wizualnie, funkcjonalnie), w kwocie do ok 500zł.

Nie musi być identyczny: pasek na skórzany zawsze później można zmienić, ważne aby był niezawodny, prosty - godziny, minuty, sekundy, data, i dobrze wyglądał: srebrna koperta, czarna tarcza i ogólnie w stylu tego Timexa.

Czy jest coś podobnego, a jednocześnie bardziej niezawodnego na rynku? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym, że czytając to forum rysuje się opinia, iż produkty firmy Timex nie należą do najbardziej bezstresowych i bezawaryjnych. 

Sam mam jednego Timexa od kilku lat i nie mam z nim problemu, ale zakupu dokonałem zanim zacząłem interesować się na dobre zegarkami.

Dzisiaj już Timexa bym nie kupił.

W tej cenie spokojnie możesz wybierać a polecam w markach Casio, Lorus, Pulsar, Seiko ale to już trzeba trafić z ceną w przypadku Seiko.

"Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."

Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarki w podobnej stylistyce

Lorushttp://zegarownia.pl/zegarek-meski-lorus-sport-analog-rs963ax9

http://www.timetrend.pl/sklep-1,2,12337,12415,10224-0-0-RT317AX9.html

Casiohttp://zegarownia.pl/zegarek-meski-casio-classic-mtp-1372l-1bvef

Na szybko znalazłem takie i kierowałem się głownie podobieństwem. Ale jak zamierzasz wydać te 500 zł to przejrzyj watchhubs.com albo forumowy bazarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za propozycję. Szczególnie ten pierwszy Lorus wygląda ciekawie. Macie jeszcze jakieś propozycje? 

Znalazłem jeszcze coś takiego: Seiko SNZG15 - cena na granicy, ale zastanawia mnie to szkło od dołu - na ile praktyczne, a na ile to tylko niepotrzebny bajer. Co o tym myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za propozycję. Szczególnie ten pierwszy Lorus wygląda ciekawie. Macie jeszcze jakieś propozycje? 

Znalazłem jeszcze coś takiego: Seiko SNZG15 - cena na granicy, ale zastanawia mnie to szkło od dołu - na ile praktyczne, a na ile to tylko niepotrzebny bajer. Co o tym myślicie?

Wybór bardzo fajny. Szkiełkiem od dołu nie masz co się martwić. To hardlex i nic mu się nie stanie, a przeszklony mechanizm uznawany jest za miły dodatek i lubiany przez sympmatyków zegarków :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny zegareczek, miałem wersje SNZG13 na bransolecie.

Za granicą kupisz za jakieś 100$ http://mywatcheshub.com//seiko-men-5-sports-7s36-100m-sport-mwh-snzg09-snzg09k1-p-150654/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny zegareczek, miałem wersje SNZG13 na bransolecie.

Na co zmieniłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy snk809 jest dużo mniejsze od SNZG13/15?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na co zmieniłeś?

Generalnie w nim nie chodziłem, bo przegrywał z innymi zegarkami.

Kupiłem kwarcoka EFR-100SB z solarem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się nad nim zastanawiam (przy założeniu, że zamiast bransolety założę mu pasek). Jaka jest żywotność akumulatora w takim zegarku? Ile potrafi chodzić gdy np. leży w szufladzie (czyli bez światła słonecznego) oraz pytanie drugie: na ile lat producent gwarantuje żywotność akumulatorka czyli przez jaki czas będzie w stanie przetwarzać światło solarne (tylko słoneczne czy ze sztucznych źródeł również) na prąd?

I jeszcze jedno pytanie odnośnie EFR-100: czy data sama się przestawia w przypadku krótszych miesięcy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orientacyjna rezerwa akumulatora wg producenta to 8 miesiecy bez dostepu do swiatła przy pełnym naładowaniu.
Bezawaryjną żywotność samego akumulatora szacuje na circa 10 lat. Ale wiadomo że to może sie roznic w zaleznosci od uzytkowania i czy doprowadza sie do calkowitego rozładowania akumulatora.

Akumulator także ładuje się dzieki sztucznemu oświetleniu ale o wiele wiele dłużej. Lepsze efekty otrzmuje się wystawiając zegarek na światło dzienne nawet w pochmurny dzień niż pod mocną żarówkę.
Nie wiem jaki jest w EFR-100SB rodzaj akumulatora ale koszt nowego mysle ze nie przekracza 100 zł.
Kalendarz nie przestawia sie automatycznie w przypadku krotszych/dluzszych miesiecy, trzeba to zrobic recznie.
Zegar kupiłem bo mi się podobał a nie ze względu na solar bo wymiana baterii raz na 2-5 lat nie jest dla mnie problemem.

Edit: zastosowany akumulator to MT920. Na allegro za 25 zł (nie mam pewności czy to dokładnie ten, bo na innych zdjęciach występuje z blaszkami), za granicą 15 - 25 dolców.

Zresztą proszę odnośnik do instrukcji http://support.casio.com/storage/en/manual/pdf/EN/009/qw5272.pdf

Tapnięte z fona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.