Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

watch01

CYMA AVIA SPORT

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM....Proszę szanownych kolegów jak zwykle o pomoc...Z jakich lat pochodzi ten zegarek?

post-69070-0-28908400-1412619564_thumb.jpg

post-69070-0-52478100-1412619574_thumb.jpg

post-69070-0-68951900-1412619634_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm lata 30-te XX w., a koperta pomiedzy latami 50-tymi a 70-tymi tegoż wieku.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm to któraś z 17'' Cymek, możliwe, że 779:

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&&2uswk&Cyma_779

Koperta raczej aluminiowa. Cyferblat malowanka.

Typowa produkcja zegarmistrzowska, jak Piotr określił z lat 1950-70, polska lub np. czechosłowacka. Tych Avia Sportów jest jak mrówków.

Mój, tylko na FHF, słabszym sporo mechanizmie (i brzydszym ;) ):

20140709_154429.jpg

PS

Znalazłem ofertę na ten zegarek na pewnym portalu aukcyjnym. Nie wyceniamy zegarków, więc napisze tylko:  IMO, nawet ze stalową kopertą cena jest z kosmosu. 

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej pasówka z mechanizmem Cymy....-wiek trudny do okreslenia:-)

Pananowała kiedyś moda na quasi "lotniki"

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej pasówka z mechanizmem Cymy....-wiek trudny do okreslenia:-)

Pananowała kiedyś moda na quasi "lotniki"

Dlaczego "raczej" i dlaczego "kiedyś"?

A cyferblat  też 30 ste lata?

A cyferblat w wieku koperty, zegarki kieszonkowe mialy sekundnik na 6-tej, a koronkę na 12-tej.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie. Avia była dużą czechosłowacką wytwórnią samolotów (1919 - 1946, potem zajęli się motoryzacją). Może te tarcze to jakaś produkcja uboczna zakładu? Albo chociaż budząca sentyment Czechów i Słowaków?

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcze te to produkcja raczej niedużego czeskiego zakładu mieszczącego się w garażu lub podobnie. A sentyment, czemu nie, każdy sposób na zwabienie jelenia jest dobry.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Avia Sporty czy same Avie występują z "logo" wielu znanych wówczas firm. Tu mamy Cymę, ja mam Mosera, Widziałem Omegi, Longinesy, Zenithy... i sam nie wiem już co, nawet Mołnje. To często swego rodzaju ówczesne podróby, wykorzystujące nazwę znanej firmy oraz dodające lotnicze logo, kojarzone, raz z "porządnością" dwa, być może z czechosłowacką firmą Avia. No i nie zapominajmy o firmie zegarkowej Avia. 

Na wielu pasówkach widnieje sylwetka samolotu, bardzo różnego. W przypadku tej Cymy mam coś jak Ju-52/1m, czyli jednosilnikowego protoplasty Tante Ju.

Zegarki te są zazwyczaj do siebie podobne, malowanka czarna tarcza, często oryginalna na nóżkach, różnorakie mechanizmy, czasem naprawdę firm opisanych na tarczy (jak w przypadku tej Cymy), aluminiowa trójdzielna koperta, często ze stałymi teleskopami. Niektóre maja lumowane wskazówki, inne lumowane tarcze - jak ww. Moser. W sumie taka ciekawostka, ale w przypadku tej Cymy wolałbym kieszonkę  w oryginale... 

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego "raczej" i dlaczego "kiedyś"?

A bo niczego w życiu nie jestem pewien ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A bo niczego w życiu nie jestem pewien ;)

To nie mieszaj do tego swojego życia. :) Pasówka to jest na pewno, a wyrywanie jelenia metodą na pilota, szczególnie militarnego, trwa cały czas.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie mieszaj do tego swojego życia. :) Pasówka to jest na pewno, a wyrywanie jelenia metodą na pilota, szczególnie militarnego, trwa cały czas.

Dobra :D

Tu jest "wyjaśnienie" w temacie "pilotów" ;) -http://zegarkiclub.pl/forum/topic/51947-nasze-nowe-nabytki-vintage/page-242?do=findComment&comment=1169335

A co do dzisiejszego "polowania" to racja, a inne zegarki spec przeznaczenia?-dziś modne po.....biurach :D

Co drugi w korporacji to nurek na nadgarstku   ^_^ ,tzn diver do tyłka prezesa :D

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy zobaczyć ile sprzedawcy wołają za np. tarczę, kopertę, wskazówki i koronkę od fliegera Parnisa z wsadzonym mechanizmem z lat np. 1930. Można się zdziwić ;). Jest moda, jest szukanie jelenia ;)

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.