Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

watch01

CYMA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od jakiegoś czasu kolekcjonuje zegarki.Chcę zasięgnąć informacji na temat tej CYMY..Z jakich lat pochodzi i ile jest warta...Ja zapłaciłem za nią 200zł.

post-69070-0-68583500-1412851602_thumb.jpg

post-69070-0-93142200-1412851603_thumb.jpg

post-69070-0-88416200-1412851604_thumb.jpg

post-69070-0-69522900-1412851605_thumb.jpg

post-69070-0-52332400-1412851606_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mechanizm chyba wymaga wizyty u zegarmistrza

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

A ile warta nie dowiesz się tutaj, bo wycen nie robimy na forum. Skoro zapłaciłeś 200zł, to dla Ciebie tyle była warta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówki i koronka od innego zegarka na 100%. Zgadzam się z przedmówcą, że werk wymaga konserwacji u zegarmistrza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie odgrzać temacik.

Taka oto Cyma kwarcowa... otrzymana ok. 15 lat temu (wtedy prawdopodobnie zakupiona).

Ktoś może coś podpowiedzieć?

4kis3.jpg

x60cbq.jpg

instagram.com/average_watch_enjoyer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

nabyłem dziś zegarek Cyma wyglądający podobnie jak ten z początku tego Tematu.

Przepraszam za jakość zdjęć - wykonałem je w pospiechu u zegarmistrza parę minut po tym jak wypatrzyłem tenże zegarek w sklepiku typu "skupujemy i sprzedajmy wszystko".

Czy szanowni koledzy mogą udzielić paru informacji n/t werku, kalibru, czy jest to zegarek "militarny", itp itd.

Ciekawi mnie też czy dobrze obstawiam lata międzywojenne jako czas produkcji tego czasomierza.

Bardzo duża linia, większy niż Atlantic Worldmaster.

Wrócę za około tydzień z zegarkiem po konserwacji, wymianie plexi i bransolety na pasek skórzany.

Dzięki!

Pozdrawiam,

Paweł

20150715_150336_zpso1ddbhsu.jpg

20150715_150345_zps9xds26zf.jpg

20150715_145104_zpsd1tpjbqc.jpg

20150715_145056_zpswqkh02hn.jpg

20150715_145112_zpsxk2kghjh.jpg

Lubię stare zegarki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pech mnie nie opuszcza, jeśli ktoś śledzi moje dotychczasowe "przygody".

To że parę dni temu zalałem Atlantica Worldmaster (jak się okazało mój pierwszy zegarmistrz-partacz-rzeźnik nie założył zbrojonego szkiełka, tylko zwykłe plexi, i dosłownie parę kropel deszczu zalało zegarek od strony tarczy)  to małe piwo, ale powyższa Cyma spotkała na swojej długiej już drodze życiowej kolejnego dziadygę-partacza.

Owszem, partacz założył nową sprężynę i zegarek odzyskał chód, założył nawet nowe szkiełko...

Coś mnie podkusiło żeby tego człowieka, którego nie znałem wcześniej, poprosić o zdjęcie tej dziadowskiej cinkciarskiej bransolety widocznej na zdjęciach powyżej.

Och, gdybym wiedział, że tam są stałe wlutowane teleskopy!!!

A ten dziadyga rachu ciachu i odciął bransoletę razem z tymi oryginalnymi stałymi teleskopami!!!

Próbował jeszcze ręcznie nawiercić otwory na teleskopy ruchome, ale tylko brzydko podziurawił uszy i ... oddał mi zegarek :-)

Teraz mam nie lada zagawostkę. Obleciałem pół Poznania, kilka konsulatacji, i w końcu stanęło na tym że trzeba dziury wypełnić, nowe teleskopy wlutować, a co za taką interwencją idzie - kopertę na nowo pochromować!

Koszty, koszty... plus nigdy nie wiadomo jak wyjdzie to wszystko.

Tej naprawy podjęli się fachowcy z Wierzbięcic (http://renowacjatarcz.pl/) , więc chyba jestem w dobrych rękach, ale szok po zniszczeniu Cymy przez partacza-dziadygę nie mija :-( Poznaniacy, odradzam wizyty u pana Pogorzelskiego na Półwiejskiej (Deptak) Oprócz odcięcia teleskopów, podrapał łebki wkrętów jak również zarysował mostki, nie umył mechanizmu mimo że miał to zrobić - to akurat dobrze, bo gdyby rozebrał wszystko na czynniki pierwsze to zegarek byłby już w całkowitej rozsypce!

Pozdrawiam smutno,

Paweł

20150718_170915_zpsipzbrbob.jpg

20150718_185931_zpsqcxgb51q.jpg

20150718_144334_zpsir5ynhao.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wspolczuje, bo bardzo ladna ta Cyma :(

Mam nadzieje, ze sprawa zakonczy sie dla Ciebie pozytywnie, choc pewnie latwo nie bedzie, ale jednak... B)

ps

smutne jest to, ze taki czlowiek doprowadzajac (zeby nie napisac niszczac) tak wiekowy egzemplarz, ale o niskiej wartosci materialnej niczego sie nie boi, bo i nawet gdyby mial zaplacic za taki zegarek, to koszty poniesie minimalne w stosunku do straty, jakim jest zniszczony przedmiot :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiedziałem że tacy ludzie istnieją. On ma w ogóle szyld "zegarmistrz" przed lokalem?

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 sierpnia wezmą sie za ten zegarek spece z Wierzbięcic. Wrócę potem i podam Wam dalsze losy tej Cymy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Czy ma ktoś dostęp do katalogu z numeracją werków w celu sprawdzenia daty produkcji ? Wpadła mi w ręce ładna Cyma ref 234 z numerem seryjnym 315843.Czy w tych modelach były złote szatony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Długo to trwało, ale czasem ... co się odwlecze to ... dobrze się stanie.

Jakimś mega szczęśliwym trafem zamiast trafić do generalnego remontu koperty, trafiłem na sprawnego zegarmistrza starej daty, który za parę złotych, bez żadnych ceregieli i bardzo sprawnie nawiercił otwory na nowe teleskopy, i ... po sprawie! :-D

Uniknąłem ryzykownej interwencji w oryginalny stan całej koperty! 

Poniżej przy okazji, porównanie werków moich obydwu Cymek, ta druga to okopowa-trench z około 1915r., omawiana już wcześniej na Forum tutaj: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/121647-cyma-tavannes-okopowa/

Pozdrawiam!

Pawel :-D

20150901_171956_zps5iui4b4p.jpg

20150901_172025_zpswp1iaqvj.jpg

20150901_182027_zpscd7hffot.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Długo to trwało, ale czasem ... co się odwlecze to ... dobrze się stanie.

Jakimś mega szczęśliwym trafem zamiast trafić do generalnego remontu koperty, trafiłem na sprawnego zegarmistrza starej daty, który za parę złotych, bez żadnych ceregieli i bardzo sprawnie nawiercił otwory na nowe teleskopy, i ... po sprawie! :-D

Uniknąłem ryzykownej interwencji w oryginalny stan całej koperty! 

Poniżej przy okazji, porównanie werków moich obydwu Cymek, ta druga to okopowa-trench z około 1915r., omawiana już wcześniej na Forum tutaj: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/121647-cyma-tavannes-okopowa/

Pozdrawiam!

Pawel :-D

Cyma-Prima :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Czy ma ktoś dostęp do katalogu z numeracją werków w celu sprawdzenia daty produkcji ? Wpadła mi w ręce ładna Cyma ref 234 z numerem seryjnym 315843.Czy w tych modelach były złote szatony?

Dodam zdjęcie takiej samej Cymy tylko z innym numerem seryjnym aby było łatwiej z identyfikacją daty produkcji.

cyma.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.