Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

flawless

Podforum parnisowe

Rekomendowane odpowiedzi

1,2,3 

DSC0036JP_eqsnenr.JPG

MUZZY IN GONDOLAND

...Sylvia tells them to wait in the tool shed for her to come to them with food and clocks for Muzzy (who eats them)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.parniswatch.net/index.php?gOo=goods_details.dwt&goodsid=1136&productname=

A ja mam pytanie odnośnie modelu zlinkowanego powyżej:

Na godzinie trzeciej widzimy wskaźnik dni od 1 do 7 a w opisie możemy przeczytać, że na godzinie 3 jest rezerwa mocy.

Czy to jakaś pomyłka w opisie czy może zrobili nam Parnisa, w którym rezerwa mocy wynosi 7 dni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On po prostu wzoruje się na modelu który ma 7 dniową rezerwę chodu i tak daleko poszli w tej inspiracji, że zapomnieli to zmienić  ;)

Rezerwę ma raczej w okolicach 42-45h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak wygląda ten pierwowzór?

Jakoś tak:

post-6402-0-63269100-1417276478_thumb.jpgpost-6402-0-97387500-1417276617_thumb.jpg

Jak widać, Parnis wprowadził "sporo" modyfikacji, tarcza nawiązuje do typu B ;) W każdym razie nie można powiedzieć, że to podróbka. Tylko mocna inspiracja.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli znowu IWC...mogliby się nie wygłupiać, przynajmniej z tą rezerwą chodu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P

Jakoś tak:

attachicon.gifiwc-big-pilot_s-watch-02.jpgattachicon.gif1136.JPG

Jak widać, Parnis wprowadził "sporo" modyfikacji, tarcza nawiązuje do typu B ;) W każdym razie nie można powiedzieć, że to podróbka. Tylko mocna inspiracja.

Żółci ludzie poszli po bandzie, na wysokość lamperii :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie pilot to pilot. Muszą być podobne :);):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem na niego ochotę ale rezerwa mocy mnie chyba skutecznie zniechęciła...

Moją uwagę zwrócił też poniższy model:

http://dajiwatch.com/productshow1519.html

Ale kilka dni temu na forumowej giełdzie pojawił się jakiś szwajcarski (chyba) pierwowzór. Kojarzycie może markę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarant, ogólnie to ten model Parnisa bazuje na innym IWC - Ceramic Big Pilot's Top Gun Miramar :)

Jednak ogólnie wzór zegarków typu pilot nie jest dziełem IWC, co było już wiele razy powtarzane. Powstawały w zakładach wielu producentów na zlecenie państwa.

34776.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jedno pytanie do właścicieli parnisów z mechanizmem ST-25:

Ostatnio czytałem trochę o mechanizmach z automatycznym naciągiem, o wpływie nakręcani za pomocą koronki i o zabezpieczeniach przed "przekręceniem" sprężyny.

W moim egzemplarzu, przy maksymalnym nakręceniu sprężyny, próbując kręcić koronką wyczuwam wyraźmy opór…a teoretycznie w mechanizmach z naciągiem automatycznym powinno być sprzęgło zapobiegające "przekręceniu" sprężyny.

Czy też tak macie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dokładnie tak samo, jak rezerwa chodu osiągnie wartość graniczną, wyraźnie czuję opór i dalej dokręcać nie zamierzam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarant, ogólnie to ten model Parnisa bazuje na innym IWC - Ceramic Big Pilot's Top Gun Miramar :)

Jednak ogólnie wzór zegarków typu pilot nie jest dziełem IWC, co było już wiele razy powtarzane. Powstawały w zakładach wielu producentów na zlecenie państwa.

34776.jpg

Dawno tu nie zaglądałem Tego modelu iwuca nie widziałem wcześniej. Nie można modelu Parnisa nazwać li tylko "inspirowanym". Zżyna, wstyd, siara :( . A łudziłem się, że dodali coś od siebie...

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem blizej tu do podroby niż inspiracji... Ciekawe jak sami sie bronią przed takimi opiniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tematow pt czy inspiracja = podroba bylo juz tutaj trylion i nie chcialem tego powielac , tylko raczej zeby forumowicze pokazali co tam mają

MUZZY IN GONDOLAND

...Sylvia tells them to wait in the tool shed for her to come to them with food and clocks for Muzzy (who eats them)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem blizej tu do podroby niż inspiracji... Ciekawe jak sami sie bronią przed takimi opiniami.

najwiekszą gospodarką i armia na świecie....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jedno pytanie do właścicieli parnisów z mechanizmem ST-25:

Ostatnio czytałem trochę o mechanizmach z automatycznym naciągiem, o wpływie nakręcani za pomocą koronki i o zabezpieczeniach przed "przekręceniem" sprężyny.

W moim egzemplarzu, przy maksymalnym nakręceniu sprężyny, próbując kręcić koronką wyczuwam wyraźmy opór…a teoretycznie w mechanizmach z naciągiem automatycznym powinno być sprzęgło zapobiegające "przekręceniu" sprężyny.

Czy też tak macie?

Co prawda nie jestem właścicielem Parnisa, ale jakiś czas temu dokonywałem koledze naprawy w Parnisie st-25. Tzn. nie była to naprawa, tylko wyczyszczenie i naoliwienie, ponieważ w oryginale werk był przeoliwiony - płyta główna wręcz ociekała oliwą :)

Był to model ze wskaźnikiem rezerwy chodu - przy dokręcaniu ręcznym, pod koniec czuć było minimalnie większy opór - gdybym nie obserwował wskaźnika rezerwy, to chyba bym nie wyczuł, że to już koniec nakręcania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój sześciolatek , trochę szwankuje , wymaga przeglądu

aaef8a9c-94a3-45d5-a20a-0459f616aab0_zps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie się zestawia z paskiem. Ja mam na oryginalnym - nie noszę go często, stąd nie zmieniam na razie. Ale będę coś szukał.

Możesz napisać, gdzie kupiłeś tę skórkę ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ja szukałem Parnisa to podobało mi się zestawienie z jasno brązowym paskiem.

Ale jak to zwykle bywa - zostałem przy oryginalnym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

helouł . to te parnisy są łokiej czy raczej nie, a co siedzi w modowych typu: Boss, ML, Tif.?

z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tatko

helouł . to te parnisy są łokiej czy raczej nie, a co siedzi w modowych typu: Boss, ML, Tif.?

z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam

Ja uważam że są jak najbardziej OK :) bardzo ich bronie jasne że sa inspirowane wręcz kontrowersyjne są przede wszystkim tanie naprawdę tanie w Polsce nowe egzemplarze można dostać od bodajże 400 zł a używane i za połowę tego. Stosunek ceny do jakości jest bardzo dobry jaki przyzwoity mechaniczny zegarek można kupić za 400 zł ? albo automat za 450-500zł NOWY ? 

nie licząc najtańszych seiko ?

Ja widziałem na własne oczy jednego i nawet jednego poszukuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie licząc najtańszych seiko ?

Czemu nie licząc ? Np. Seiko 5 ma tą zaletę, że jest cieńszy i nieco mniejszy (tzn. dla mnie to zaleta).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.