Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość anger76

Przelicznik PayPal - ale o co chodzi?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość anger76

Intryguje mnie kwestia przeliczeń. Zegarek za 210,5 dolara. Przelicznik podany w szczegółach  w transakcji 1 dolar - 2,82 zł. Pobrane 746 zł czyli wg. przelicznika 3,54 zł :/

Wiem, że PayPal pobiebra 2,5 % prowizji, ale to nie tłumaczy gigantycznej różnicy między 593 zł, które powinno być pobrane zgodnie z podanym kursem, a 746 zł faktycznie pobranymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AdamB

1:2,82=0,354

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość anger76

:) dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korzystałeś z konwertera walut - w opcji przeliczenie salda podane jest wyraźnie (1 PLN = 0,286594  USD) a nie odwrotnie jak napisałeś :)

Korzystaj z opcji przeliczenie płatności to się nie zdziwisz...

A zresztą jak można uwierzyć, że PayPal przeliczy po tak niskim kursie 2,80 ??? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zresztą jak można uwierzyć, że PayPal przeliczy po tak niskim kursie 2,80 ??? ;)

jak już się uwierzy to trzeba więcej wymienić :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość anger76

Nie wierzyłem koledzy! Widziałem na ebayu ile to mnie więcej wyjdzie, ale nie rozumiałem tego przeliczenia. Mój humanistyczny umysł widział 1 USD - 2,86 PLN, czyli mieliśmy tu do czynienia z przykładem przetwarzania informacji w kierunku najbardziej porządnym, a nie rzeczywistym.

Proszę się zatem nie pastwić i powstrzymać się od drobnych uszczypliwości :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadam tylko jedno pytanko, jaki jest na dzień dzisiejszy kurs dolara? Bo na pewno nie 2.82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

anger76 - wszyscy pokazują jak najlepsze przeliczniki dla siebie. tak żeby podstawowy użytkownik nie zrozumiał, tylko liczył, że mu się opłaca;)

a nikt nie sprzeda Ci waluty poniżej średniego kursu nbp. a już na pewno nie paypal;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczas realizacji płatnosci PayPal masz też możliwość relizacji transakcji po kursie PayPal (sztywny, z góry znany), lub po kursie banku w którym masz kartę kredytową podaną w koncie PayPal. Ja zawsze korzystam z drugiej opcji, jest zawsze tańsza od PayPal. 

Wspomniane 2,5% PayPal pobiera od sprzedawcy a nie od kupującego. Przelicznik pokazywany w aukcjach jest kursem skupu wg PayPal, czy jest kursem po jakim PayPal rozlicza się ze sprzedawcą a nie z kupującym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość anger76

Skoro już wdajemy się w tę niezwykle pasjonującą, lecz jałową dyskusję, to jestem sobie w stanie wyobrazić sytuację, kiedy ktoś podaje kurs wymiany poniżej średniego kursu NBP po czym dodaje swój narzut/prowizję , która wpływa na znaczące przekroczenie tegoż kursu... Taką też opcję przyjąłem.

Mikołaj N dziękuję za metryczną uwagę, która wnosi więcej niż przepytywanie mnie z dzisiejszego kursu dolara.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na przyszłość - jeśli nie chcecie płacić tak dużego spreadu - polecam

otworzyć konto usd (lub inne) z karta np w tmobile i zasilenie go usd na cinkciarzu - podpinacie ta kartę do paypala wybieracie opcje obciążania w usd, i płacicie 2gr powyżej kursu NBP

pozdrawiam, 

Mateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość anger76

na przyszłość - jeśli nie chcecie płacić tak dużego spreadu - polecam

otworzyć konto usd (lub inne) z karta np w tmobile i zasilenie go usd na cinkciarzu - podpinacie ta kartę do paypala wybieracie opcje obciążania w usd, i płacicie 2gr powyżej kursu NBP

pozdrawiam, 

Mateusz

No i to jest właśnie konkretna opcja! Po to stworzono to forum! Dzięki! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zawsze korzystam z drugiej opcji, jest zawsze tańsza od PayPal.

Nie zawsze - mnie wychodził lepszy przelicznik z PP, pewnie kwestia karty/konta itd.

Tak czy siak lepiej mieć podpiętą karte walutową, wtedy unikamy sporego spreadu w przypadku zwrotów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość anger76

Rzeczywiście nieciekawie to wygląda, tylko że wielu sprzedawców zastrzega, że akceptuje tylko paypal, jak to obejść?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.