Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

zegarmajster

Wymiana tulejek w płytach ściennego GB

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu zebrałem trochę informacji (podpytując wszystkich) na temat wstawiania tulejek do płyt zegarów. Założyłem nawet temat i tam są poszukiwane informacje. :)http://zegarkiclub.pl/forum/topic/92363-wiercenie-otworu-w-p%C5%82ycie-zegara-pod-tulejki-%C5%82o%C5%BCyskowe/ Nie ma potrzeby ponownie odkrywać Ameryki ;). W zasadzie na forum już jest prawie wszystko o naprawie zegarów i zegarków. W wolnej chwili założę kolejny temat i będzie już prawie wszystko :P.

Samo frezowanie otworów to nie problem. Kłopot stwarza ustawienie freza w osi starego otworu. Nawet frezy z pilotami nie zawsze się sprawdzają występują minimalne przesunięcia.

Chyba będę tak wstawiał łożyska, że najpierw zanituję stary otwór, a potem wyznaczę cyrklem do zazębień środek nowego otworu. Na razie na koncie mam dwa mechanizmy, w których wykonałem otwory i wstawiłem nowe łożyska. Pracują poprawnie.

Otwory frezuję na małej frezarce Proxxon mf 70 ze stołem krzyżowym. Potem rozwiercam je rozwiertakami i wbijam (od wewnątrz na zewnątrz) w płytę gotowe łożyska. Teraz zamierzam w wolnej chwili nauczyć się samemu toczyć łożyska (czas zacząć oszczędzać).

Wstawianie tulejki łożyskowej metodą ręczną:

post-10133-0-63156000-1418312418_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetne ilustracje, takich potrzeba do każdego opisywanego zjawiska, obrazek daje więcej niż sam opis. Dziękuję

Też jestem tylko amatorem.

Te (oprócz trzeciego rysunku Arka_Win, tego z rosyjskimi literami) i wiele innych rysunków oraz ogromny zasób wiedzy i porad znajdziesz w:

Bernard St. Bartnik, Wawrzyniec Al. Podwapiński "Technologia mechanizmów zegarowych. Mechanizmy" oraz

Bernard St. Bartnik, Wawrzyniec Al. Podwapiński "Technologia mechanizmów zegarowych. Montaż, konserwacja i naprawa"

Przy odrobinie szczęścia kupisz na Allegro za możliwą do przełknięcia kwotę.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.