Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

albanor

Paarmann & Cohn ?

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc.

Posiadam zegar firmy Paarmann & Cohn - chodzik. Szukałem w internecie informacji o tej wytwórni i jedno co udało mi się ustalić to to, że firma istniała już w 1890 roku z siedzibą w Berlinie. Na allegro od trzech miesięcy nie mogę natrafić na żadną aukcję z zegarem z tej wytwórni. Proszę napiszcie coś więcej o tej firmie, dlaczego-właściwie nie ma ich na aukcjach. Są aż tak rzadkie?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

link do syg. http://www.uhrmacherwerkstatt.com/Bildmarken/Marken_P/bildmarken_P.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma wiele informacji ani zegarów, bo firma działała w krótkim okresie 1890 - 15.11.1892 r., pod adresem Seydelstrasse 31. Nie jest pewne czy produkowali mechanizmy, czy tylko "oprawiali" werki innych producentów. Z pewnością sprzedawali zegary z mechanizmami C. Wernera.

A zegar z przyjemnością byśmy zobaczyli :)

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serdecznie dziękuję za odpowiedź.

Skoro są tak rzadkie, czy mogę wnioskować, że ich ceny są wyższe czy raczej nie ma to żadnego wpływu na ich wartość. 

Poniżej, jeśli mi się to uda, zamieszczę zdjęcia. Wydaje mi się, że skrzynka nie jest od tego mechanizmu.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety tu nie otrzymasz żadnych informacji dotyczących materialnej wartości zegara.

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety tu nie otrzymasz żadnych informacji dotyczących materialnej wartości zegara.

Broń Boże nie chodziło mi o wartość tego zegara, tylko czy skoro firma istniała tylko dwa lata to są to bardziej poszukiwane egzemplarze, a co za tym idzie-może bardziej wartościowe od powszechnych na rynku np. firmy Junghans.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skrzynia (oraz soczewka wahadła), po uwzględnieniu dostępnych danych odnośnie lat działania firmy budzi spore wątpliwości. Fazowane szybki i ogólna forma wskazują na początek XX wieku. Zaś tarcza i wskazówki jak najbardziej pasują do początku lat 90.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję, teraz już cokolwiek wiem o tym zegarze, ale skoro mam do czynienia z niekwestionowanym znawcą tej materii, poproszę o identyfikację jeszcze jednego zegara. Dodam, że przeszukałem niemieckie strony z sygnaturami i takiej samej nie znalazłem. Załączam zdjęcia i proszę o pomoc w określeniu producenta i przybliżonej daty wykonania.

Pozdrawiam. 

post-44785-0-89472000-1421104141_thumb.jpg

post-44785-0-12274300-1421104197_thumb.jpg

post-44785-0-13643400-1421104315_thumb.jpg

post-44785-0-79735800-1421104390_thumb.jpg

post-44785-0-07576700-1421104445_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkowę z gwiazdą zarejestrowano razem z tą z inicjałem CW w roku 1898.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkowę z gwiazdą zarejestrowano razem z tą z inicjałem CW w roku 1898.

Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że co do autentyczności skrzynki trudno się wypowiadać na podstawie zdjęć.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.