Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

llcoolm

Roczniak Kern - włos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych kolegów w nowym roku.

Nabyłem oto takiego roczniaka, polerka już wykonana. Narobiłem się przy tym sporo, ale wygląda ładnie. Jest jeden minus natomiast włos który się w nim znajduje
jest ewidentnie za krótki. Prosiłbym o pomoc w dobraniu włosa. Rozmiar płyty z tyłu 44mm szerokości na 93mm wysokości. Klosz 26cm x 16cm.

W tym temacie jest z tego co widzę podobny roczniak, jest szansa że to bedzie ten sam włos ?

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/69181-jak-dobrac-odpowiedni-wlos-do-roczniaka/?hl=%2Bw%C5%82os+%2Broczniaka

cytat Dziadka
"Grubość włosa 0,0036'', długość włosa do zawieszki do zawieszki 123 mm, plus to co wchodzi w same zawieszki. Odległość od dolnej zawieszki do widełek 116 mm"

Ktoś wie kiedy były produkowane te roczniaki ?

dzięki z góry za pomoc.

post-59104-0-61459800-1421095786_thumb.jpg

post-59104-0-76525600-1421095808_thumb.jpg

post-59104-0-10560800-1421095910_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze jedno pytanie. Czym się przycina włos i ewentualnie jak to się robi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście zależnie od grubości i długości włosa musisz dobrać odpowiednia końcówkę.

post-6402-0-86818100-1421315670.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) jestem pod wrażeniem, ale czy do 1 włosa trzeba wyciągać aż taką artylerię ? ;)

podpowie ktoś odnośnie dobrania włosa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze jedno pytanie. Czym się przycina włos i ewentualnie jak to się robi ?

Nożyczkami bez problemu.P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam szanownych kolegów w nowym roku.

Nabyłem oto takiego roczniaka, polerka już wykonana. Narobiłem się przy tym sporo, ale wygląda ładnie. Jest jeden minus natomiast włos który się w nim znajduje

jest ewidentnie za krótki. Prosiłbym o pomoc w dobraniu włosa. Rozmiar płyty z tyłu 44mm szerokości na 93mm wysokości. Klosz 26cm x 16cm.

W tym temacie jest z tego co widzę podobny roczniak, jest szansa że to bedzie ten sam włos ?

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/69181-jak-dobrac-odpowiedni-wlos-do-roczniaka/?hl=%2Bw%C5%82os+%2Broczniaka

cytat Dziadka

"Grubość włosa 0,0036'', długość włosa do zawieszki do zawieszki 123 mm, plus to co wchodzi w same zawieszki. Odległość od dolnej zawieszki do widełek 116 mm"

Ktoś wie kiedy były produkowane te roczniaki ?

dzięki z góry za pomoc.

Hej! Zmierz suwmiarką grubość tego co Ci zostało do setnych mm. W tym zegarze długość masz narzuconą ,masz na dole płyty ogranicznik. Ma być jak najdłuższy, tak aby wahadło nie zahaczało na dole o nic. Nowe włosy z reguły będą dłuższe niż potrzeba, to sobie przytniesz. Jeżeli nigdy tego nie robiłeś gwarantuję,że nie zrobisz sam od razu , coś zawsze sknocisz i będzie potrzeba więcej włosów. Najpierw pomierz z natury,a nawet popróbuj jaka długość na nitce. pzdr.Piotr

Co do dokładnego włosa, to są tu koledzy, co maja szybka wiedzę. Jak coś znajdę, to napiszę, cierpliwości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To trzeba sprawdzić jakie są wymiary  płyty/typ werku - albo w podwieszonym temacie na forum albo w książce (Terwilliger). Włosy wszelkich kalibrów (Horolovar) są na ebayu. Chyba że trafi się ktos, kto na pierwszy rzut oka rozpoznaje typ...

http://www.anniversaryclockidentification.com/cgi-bin/acipage.cgi

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten włos co mam to raczej nie jest od tego bo jest za krótki. Więc sądzę że jest to od innego zegara. Wymiary płyty już podawałem na samym początku. "Rozmiar płyty z tyłu 44mm szerokości na 93mm". Zaraz sprawdzę ten link i dam znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Horolovar No 3. ...replacement suspension wires for the Kern & Sohne Standard narrow 44mm x 93mm x 30mm gap between the plates (SIV) Anniversary Clock movement. 0.0036"/0.091mm

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam długość ok 130mm, 0.091mm  dotyczy grubości włosa tej marki. Może pasować włos innej marki jak się trafi, podejrzewam,że ok 0,08mm winno pasować. przy regulacji ustaw wahadło na pozycję "0" , aby zabezpieczyć sobie możliwość regulacji +/-. Reszta to już umiejętności praktyczne. Pozdrawiam.P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarant - dzięki też mam tą informację tj. 0.0036"/0.091mm. Czyli wybrałem dobrze :)

Kumite - dzięki za podanie długości to mi znacznie ułatwi dobrobienie. Rozumiem że 130mm to jest całkowita długość ? Znasz może teoretyczną długość włosa do zawieszki ? oraz Odległość od dolnej zawieszki do widełek ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarant - dzięki też mam tą informację tj. 0.0036"/0.091mm. Czyli wybrałem dobrze :)

Kumite - dzięki za podanie długości to mi znacznie ułatwi dobrobienie. Rozumiem że 130mm to jest całkowita długość ? Znasz może teoretyczną długość włosa do zawieszki ? oraz Odległość od dolnej zawieszki do widełek ?

Całkowita,ale sobie to sprawdź na nitce. Nie znam, takie sprawy robię na wyczucie, teoria jest dobra, jak wszystko nowe,a później niespodzianki. Widełki winny być w takim miejscu,aby uzyskać ok 270 stopni obrotu wahadła i po zatrzymaniu koła wychwytowego wahadło winno jeszcze dokonać minimalnego obrotu rzędu 1 do 2 stopni. Na to jest teoria,ale ponownie trzeba takowej szukać gdzieś w necie, albo może któryś z kolegów się zlituje. Tych moich parametrów praktycznych możesz się trzymać. P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkowita,ale sobie to sprawdź na nitce. Nie znam, takie sprawy robię na wyczucie, teoria jest dobra, jak wszystko nowe,a później niespodzianki. Widełki winny być w takim miejscu,aby uzyskać ok 270 stopni obrotu wahadła i po zatrzymaniu koła wychwytowego wahadło winno jeszcze dokonać minimalnego obrotu rzędu 1 do 2 stopni. Na to jest teoria,ale ponownie trzeba takowej szukać gdzieś w necie, albo może któryś z kolegów się zlituje. Tych moich parametrów praktycznych możesz się trzymać. P

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/69181-jak-dobrac-odpowiedni-wlos-do-roczniaka/?hl=kern

prawdopodobnie tutaj znajdziesz teoretyczna odpowiedź

Dlatego warto trochę wcześnie pogrzebać. Koledzy naprawdę są już zmęczeni odpowiadaniem na tysiące podobnych pytań  i zeszli do podziemi. Na forum jest wyszukiwarka i w większości tematy były przerabiane. Powodzenia w robocie.P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim pierwszym poście zadałem pytanie dokładnie o ten link który podesłałeś :) Nawet zacytowałem pewne rzeczy, które według mnie byłyby pomocne przy doborze włosa. Powiem tak, chciałem potwierdzić albo zaprzeczyć że to ten włos z linka. Tak że nie to że sobie odpuściłem szukanie co to to nie.

Nie mogłem tylko znaleźć czym przyciąć włos :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój roczniak to, Kern & Sohne standard z blokadą 44 x 93 x 30 mm. 

Włos firmy Horolovar 0,0036" /0,091 mm

Rozstaw elementów na włosie taki jak na zdjęciu poniżej. 

post-28411-0-22886000-1421356157_thumb.jpg

Zbędą długość włosa można obciąć nożyczkami. 

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.