Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MWATCH

Oleje

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj kupiłem  nowe oleje syntetyczne  moebiusa w hurtowni w Tarnowie  , dzisiaj  przy rozmowie na temat oliwy zegarmistrzowskiej ze znajomym zegarmistrzem zostałem obdarowany dwoma buteleczkami z jego szuflady.On sam nie jest w stanie dokadnie powiedzieć do czego dokładnie są ,gdyż już nie jest w czynnym zegarmistrzem.

Panowie może ktoś pomoże mi zidentykować oleje moebiusa  widoczne z przodu na zdjęciu . Szukam szukam i nic , oleje są zamknięte i przelezały  schowane w ciemnym miejscu.

korek zielony 25 ml

korek czarny 20ml

Mam swoje dwa typy co do rodzaju  oliwy ,ale chcę się upewnić , czekam na wasze spostrzeżenia 

img-1421944122620983315.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok . ten po prawej zlokalizowany i posiada podobne parametry do moebius D4 microgliss- koła zębate beczki ,koła minutowe etc. Ale ten po lewej nie posiada numeru i jest problem . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten po lewej ale ma napis "pour pendules" - czyli do jeśli dobrze rozumuje do zegarów, do czego konkretnie nie powiem  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oleje, generalnie nawet te  dedykowane do  zegarów, można stosować do zegarków naręcznych czy  budzików , na koła minutowe ćwiernik, kalendarz etc , wszystko jest opisane w specyfikacji moebiusa.

Mi zależy na zidentyfikowanie oleju po buteleczce i odczytanie  dokładnie jego właściwości w specyfikacji . Olej jest oryginalnie zamknięty , więc nie było nic kombinowane . Ja stawiam na jeden numer , z tym że niechcę nikomu sugerować odpowiedzi , licze że ktoś potwierdzi moje podejrzenia .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy zielona nakrętka nie powinna sugerować 8030? ;)

PS

A z ciekawości - w której hurtowni kupowałeś oliwy? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Time-polu    Kraina-Czasu  w Tarnowie, byłem przejazdem . Kupiłem min. mobiusa Microgliss D-5 , jesli byłbyś zainteresowany połową to chętnie odsprzedam , bo 20 ml w moim przypadku  to dużo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy zielona nakrętka nie powinna sugerować 8030? ;)

PS

A z ciekawości - w której hurtowni kupowałeś oliwy? :)

No i bingo, własnie potwierdziłeś moje przypuszczenia ,też stawiam  na oliwę o tym numerze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za propozycję, ale już też udało mi się kupić D-5 w jednej z hurtowni wrocławskich. A o hurtownię z Tarnowa pytałem, bo myślałem, że chodziło o "Krainę Czasu" - tam też kupowałem drobne narzędzia i oliwy, tyle, że oni nie mieli np. 9010 czy 9020, których kiedyś szukałem. Swoją drogą "Kraina Czasu" to bardzo rzetelna firma - ilekroć bym tam nie kupował, to zawsze wysyłka przychodziła szybko i mega-bezpiecznie zapakowana :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za propozycję, ale już też udało mi się kupić D-5 w jednej z hurtowni wrocławskich. A o hurtownię z Tarnowa pytałem, bo myślałem, że chodziło o "Krainę Czasu" - tam też kupowałem drobne narzędzia i oliwy, tyle, że oni nie mieli np. 9010 czy 9020, których kiedyś szukałem. Swoją drogą "Kraina Czasu" to bardzo rzetelna firma - ilekroć bym tam nie kupował, to zawsze wysyłka przychodziła szybko i mega-bezpiecznie zapakowana :)

Przepraszam myśle o jednej a piszę o drugiej . Oczywiście że chodzi mi o "Kranę Czasu". Kiedy  ja pytałem w Timepolu o oliwę 9010 to stan był zerowy a  w Krainie czasu było wszystko czego szukałem . Ja bynajmniej byłem przejazdem i odebrałem osobiście , bardzo miła obsługa, nawet dostałem mały rabat  .

Ps : Dostałem informację że wszysttkie oliwy i inne narzędzia ,czy akcesoria zegarmistrzowskie  drożeją wraz z kursem franka ,od następnej dostawy :(  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogi Kolego

Odnośnie oleju Moebius E-8 bardzo specjalistyczny  olej mineralny stosowany w mechanice precyzyjnej w plusowych temperaturach bardzo niski wspólczynnik spływania oraz utleniania  doskonały do smarowania calełej pprzekładni i czopów chodzików i zegarów mechanicznych odpowiednik Novostar H lub Koha Clock Oil 

Olej z zieloną nakrętką to uniwersalny kostny olej typu Moebius  3 do smarowania kalibrów zegarków narecznych i kieszonkowych w całej przekładni chodu naciagu oraz wychwytu ( w przypadku lini małych wychwyt nie jest zalecany ) wspólczesny odpowiednik to Mebius 8000

Wiele firm stosuje oznaczenie literowe przyporządkowując od najniższychg lini alfabetu

B, E, F, G,H w przypadku Nowostara Lub Zenitha 

Wiele lat wstecz oleje Mebiusa miały oprócz kolorowych nakrętek oznaczenia cyfrowe

1,2,3,4,5,8  tak samo smarowniczki  miały kapsle tych samych kolorów aczkolwiek oleje o najwiekszej gestosci aplikowane były smarownikiem bezposrednio z bulelki

Najlepszym przykładem jest przesledzić schematy serwisowe zegarków sprzed około 20lat do chwili obecnej  gdzie widać tą olejowa rewolucje .

zegarmistrz norbert żukowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.