Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ksawery

Kieszonkowe: Cyma-Tasso i Desotos - prośba o radę.

Rekomendowane odpowiedzi

Znajomy przyniósł mi kilka zegarków, te których nie będę chciał kupić mam wystawić na alle. Wśród nich Cortebert, damska Doxa , Mołnia , ale moje pytanie dotyczy tych z tematu. Jeden to składak: tarcza Cyma Prima, wskazówki nie do pary, mechanizm Tasso, koperta nie wiem czy to Cyma czy coś innego. Proszę o podpowiedź czy warto go kupić, czy lepiej sobie odpuścić. Nie chodzi mi oczywiście o wycenę, ale o szanse na dokupienie brakujących elementów ( przy założeniu,że uda się zidentyfikować kopertę) i czy nie wyjdzie taniej kupno takiego zegarka kompletnego. Drugi dylemat to Desotos, nie znalazłem o nim informacji ( tylko o modelach z lat 50-60-tych), za to pełno zegarków z taką samą tarczą, tylko z różnymi nazwami.

post-42541-0-88481900-1422030596.jpg

post-42541-0-90198000-1422030609.jpg

post-42541-0-98383800-1422030620.jpg

post-42541-0-63763300-1422030633.jpg

post-42541-0-91942000-1422030647.jpg

post-42541-0-91157800-1422030656.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tydzień zwlekałem z założeniem tego tematu, bo byłem pewien kto pierwszy się odezwie. Niestety nie myliłem się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o zegarek Cymopodobny - jak sam wiesz to składak i spasowanie kompletu będzie trudne i po prostu nieopłacalne-takie zegarki w 100% oryginalne znajdziesz na serwisie szybko i tanio wiec kompletowanie tego mija się z celem (NIE OPŁACA SIĘ) 

Co do drugiego zegarka to jest to w miarę nowy zegarek - tarcza marna udająca porcelanową - koperta z szajsmetalu powleczona niby niklem  (to nie jest srebro) 

Takie grube grawery , tłoczenia i odlewy były na starych srebrnych zegarkach - ten jest ich współczesną kopią 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Puszczaj je w obieg, bo składak nieekonomiczny do zabawy, drugi zaś hm..... mało kolekcjonerski? Może komuś się werk przyda, bo koperta i tarcza dość dramatyczne... Albo się kolekcjoner trafi takich wynalazków, choć wątpię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprócz zwlekania, trzeba było się jeszcze zastanowić... jak tu zadać pytanie, żeby się nie odezwał. Tydzień to dużo czasu.  :D

Proponuję przeczytać posty kolegów powyżej, tak wyglądają pożyteczne rady. Często czytam Twoje posty i wiem, że dysponujesz ogromną wiedzą zegarmistrzowską, ale niestety tylko tym. A dowcipne ( w Twoim mniemaniu) teksty  możesz sobie darować. A propos zastanowienia się, to zastanów się czy nie czas przestać narażać się innym, wydaje mi się, że o wiele przyjemniej jest być szanowanym i lubianym.

Kolegom Pawłowi i hrabi bardzo dziękuję za rzeczowe wypowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do drugiego zegarka: widziałem wiele podobnych i jestem prawie pewny, że to szwajcarska "cepelia" z końca lat '60 albo z lat '70. Widziałem takie rzeczy sygnowane na tarczy jako Cortebert, Edox i wiele innych, zarówno mniej jak i bardziej znane nazwy. Takie zegarki mają bardzo podobne koperty, prawie identyczne tarcze sygnowane na najróżniejsze sposoby, a w środku jest zawsze, ale to zawsze Unitas 6498, zazwyczaj w wersji młotkowanej. Podejrzewam że to masówka tłuczona w czasach upadku i integracji szwajcarskiego przemysłu zegarkowego.

Chińczycy wykorzystali później dokładnie ten wzór koperty do swoich produkcji.

DSCF3622b.jpg

U góry po lewej: Edox w podobnej kopercie z podobną tarczą, werk 6498 sygnowany przez Unitasa, okolice 1970.

U góry po prawej: Continental chyba z lat '70, werk 6498 sygnowany już przez ETĘ.

U dołu dla porównania współczesny chińczyk 6497.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję kolegom za informacje, w takim razie wystawię je na alle. A jak mogę zamknąć ten temat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.