Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

OmegaDeVille

Tobias

Rekomendowane odpowiedzi

Zostaw fryzę, masz fajną :D

Z tymi mechanizmami, które mają chociaż koło wychwytowe na kamieniach, jest lepiej.

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D  :D  wiem ale z uszu i nosa muszę usunąć :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Wam za odpowiedzi. A czy wiecie, jak można z tym sobie poradzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, trzeba zrobić pełen remont zegarka.

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, trzeba zrobić pełen remont zegarka.

Wybacz ilośc moich pytań, ale czy mógłbyś napisać na czym ma ten remont konkretnie polegać? Chciałbym wiedzieć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim to usunięcie luzów poszczególnych łożyskowań, od bębna sprężynowego do osi balansowej. Często luz łożyskowania ziarna w bębnie powoduje, że bęben przy napięciu sprężyny kantuje się i ociera o płytę lub mostek, a także blokuje w zazębieniu z  zębnikiem koła minutowego. To samo tyczy się luzów na osi minutowej.

Potem mamy do sprawdzenia koło pośrednie, sekundowe i wychwytowe przy których sprawdzamy stan czopów i samych łożysk.  Potem mamy sam cylinder, który może posiadać wytarty ślad w miejscu współpracy z końcówkami zębów koła wychwytowego (spotkałem się z określeniem "żelazka"). Mamy jeszcze do przeglądu przekładnię wskazań i remontoir, gdzie mogą również występować poważne zużycia , które należy usunąć. Może coś pominąłem... :) koledzy poprawią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile wiem to najbardziej typowym problemem w tym przypadku są wytarte wargi cylindra i mniej więcej w tym momencie zegarmistrze rozkładają ręce. Co prawda różne zestawy cylindrów są nadal dostępne po wyprzedażach starych zakładów zegarmistrzowskich, ale coraz mniej ludzi wie co z tym dalej zrobić i w ogóle chce się z tym pierdzielić. Zdaje się że ktoś na forum wspominał też o lekkim doginaniu tych wystających kawałków na wieńcu koła wychwytowego, żeby lepiej trafiały we wytarty cylinder, ale nie znam się na tyle żeby zweryfikować tę metodę.

Poza tym: dziękuję za przytoczenie określenia "żelazka". Nie znałem go, a bardzo obrazowo oddaje kształt tych zazębień na wychwycie. ^_^

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam sporo nowych cylindrów i kół wychwytowych. Z wychwytem cylindrowym do przystawki balansowej od zegara podróżnego daję sobie radę, tak z małą kiszonką nie próbowałem... i nie wiem czy chcę :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim to usunięcie luzów poszczególnych łożyskowań, od bębna sprężynowego do osi balansowej. Często luz łożyskowania ziarna w bębnie powoduje, że bęben przy napięciu sprężyny kantuje się i ociera o płytę lub mostek, a także blokuje w zazębieniu z  zębnikiem koła minutowego. To samo tyczy się luzów na osi minutowej.

Potem mamy do sprawdzenia koło pośrednie, sekundowe i wychwytowe przy których sprawdzamy stan czopów i samych łożysk.  Potem mamy sam cylinder, który może posiadać wytarty ślad w miejscu współpracy z końcówkami zębów koła wychwytowego (spotkałem się z określeniem "żelazka"). Mamy jeszcze do przeglądu przekładnię wskazań i remontoir, gdzie mogą również występować poważne zużycia , które należy usunąć. Może coś pominąłem... :) koledzy poprawią.

Czyli innymi słowy wszystko. ;)

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby żył Miron Białoszewski napisałby wiersz pt. karuzela z zelazkami i byłby on o cylindrowym kole wychwytowym...

Pisze z tableta i to nie jest łatwe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.