Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Thom

Ergonomiczne biurko komputerowe

Rekomendowane odpowiedzi

Mam chyba dość nietypowe pytanie, ale może pomożecie.

Poszukuję wygodnego biurka do pracy przy komputerze (laptop z podłączonymi peryferiami, tj. monitor 27", bezprzewodowa klawiatura i mysz). Biurko musi mieć regulowaną wysokość - najlepiej manualnie, nie elektrycznie, pozostałe wymiary: szerokość ~150mm x głębokość ~60mm. Nie potrzebuję żadnych szafek, szuflad itp. Ewentualnie od spodu moze być wysuwany duży blat na klawiaturę, mysz lub inne. Priorytetem jest duży obszar roboczy, regulowana wysokość i dużo miejsca na nogi pod blatem.

Oto kilka fotek rozwiązania, które chyba by mnie satysfakcjonowało:

http://www.sulmet.com.pl/assets/galleries/1032/Y9CQlnfyJ.jpg

http://bi.gazeta.pl/im/bb/28/dc/z14428347Q.jpg

http://www.ergobest.cn/file/image?id=78

:)

Czy ktoś z Was ma coś sprawdzonego i godnego polecenia? Jestem raczej zdesperowany i w grę wchodzą także sklepy wysyłkowe. To co miałem okazję pooglądać w ciągu kliku ostatnich dni nie ma nic wspólnego z ergonomią - nie wiem jak można przy tym siedzieć dłużej niż 5 minut. Budżet - w granicach rozsądku, kilkaset PLN.

All That You Can't Live Behind

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Po licho ci biurko i regulacja wysokości? Kup stół. Najlepiej w wersji transformers czyli z wysuwanymi bocznie blatami. wysoość dobiera się prosto. Skoro powinieneś siedzieć tak by nogi były zgięte pod kątem prostym to blt powinien być na takiej wysokości by ramiona i przedramiona również tworzły kąt prosty gdy ramiona są wzdłóż tułowia. Zakładając, że siedzisz wyprostowany. Jak będziesz dobierał wysokość do swoich upodobań to rozpoczniesz hodowlę skrzywienia kręgosłupa.

To stół ma cię prostować a nie Ty stół regulować.

Najlepszy stół jest z litego drewna, nawet z drugiej ręki. Wymiary, stół do pracy 80cmx120cm. W wersji mini "dla informatyka" ;) 80cmx80cm. Na małym stole kiepsko się pracuje gdyż trzeba ciągle dokonywać kompromisów na płaszczyźnie roboczej. Niektórzy tak lubią ale to udręka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przerabialem wiele biurek, i jedno co moge doradzic to zeby zapomniec o szerokosci 60 cm. Nie wiem czy ktos jest w stanie na tym pracowac, zakladajac ze stoi na tym monitor 27" +klawiatura.oczywiscie jezeli mowimy o ergonomicznej pracy;)

Do tego jezeli biurko bedzie pod sciana to normalnego wzrostu facet nie wyciagnie nog. Z budzetowych rozwiazan moge polecic najprostrzy blat z ikei ( byle gleboki) i do tego nogi regulowane. Jezeli potrzebujesz czegos bardzo stabilnego to largo z brw. Ergonomii bym szukal raczej w dobrym krzesle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przerabialem wiele biurek, i jedno co moge doradzic to zeby zapomniec o szerokosci 60 cm. Nie wiem czy ktos jest w stanie na tym pracowac, zakladajac ze stoi na tym monitor 27" +klawiatura.oczywiscie jezeli mowimy o ergonomicznej pracy;)

Do tego jezeli biurko bedzie pod sciana to normalnego wzrostu facet nie wyciagnie nog. Z budzetowych rozwiazan moge polecic najprostrzy blat z ikei ( byle gleboki) i do tego nogi regulowane. Jezeli potrzebujesz czegos bardzo stabilnego to largo z brw. Ergonomii bym szukal raczej w dobrym krzesle.

Zdecydowanie popieram. Najlepiej taki zestaw zacząć budować od wygodnego i dobranego do wzrostu i wagi krzesła. Jak juz wygodnie siedzisz to będziesz wiedział jakiej wysokości potrzebujesz blat, a na jakiej powinna być klawiatura. Jak zbierałem się za to w domu to właśnie tak zrobiłem, dobrałem wtedy tani blat regulowany z Ikei i uzupełnione to zostalo dodatkami typu podstawka pod monitor, ergonomiczne podkładki pod mysz i klawiaturę. Koszt zestawu 200-300 zł plus krzesło, a dzięki temu przy moich 2 metrach wzrostu w końcu nie męczę się siedząc przy komputerze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Quadri...,

To biurko z Ikea jest w takiej cenie, bowiem jest to budżetowy brat rozwiązania z elektryczną regulacją wysokości.. coś około 3k PLN :)

Mnie przyda się regulowane właśnie, bo czasem grzebię przy elektronice - wówczas lubię sobie odpocząć od siedzenia... ale teraz już wiem, że biurko regulowane w tak szerokim zakresie to szalony wydatek.

Po co mi regulowane biurko? - Bo łatwiej kupić regulowane i ustawić je raz pod siebie, niż manewrować dwa miesiące samochodem między wszystkimi meblarzami w kraju i prosić się o mebel na daną wysokość. Proste.

O jakim regulowanym blacie z Ikea piszecie? Proszę o nazwę, dane.

Greeenwatch,

a jaka głębokość jest wg Ciebie optymalna? Chętnie wstawiłbym sobie jakąś wielką kolubrynę, ale w typowych polskich mieszkaniach jest to raczej trudne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mnie natchnęliście tym tematem, ze właśnie wróciłem z IKEA z regulowanym stołem.

Okazało się że najtaniej wyjdzie kupno 4 regulowanych ręcznie nóg oraz blatu. za komplet dałem 219zł :-)

Zaraz biorę się za składanie i opiszę wrażenia.

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30264301/

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00240241/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Regulowany w sensie ze dało mu się nogi uciąć do pożądanej wysokości :) w oryginale był chyba stołem kuchennym. Zrobiłbym zdjęcie ale niesety w obecnym mieszkaniu nie mam miejsca na taki mebel wiec został w domu rodzinnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Quadro, Ty wariacie, czekamy na opis i piwo za inspirację ;)

Podoba mi się to Twoje combo, ale ma jedną istotną wadę..jest mało stabilne. Poza tym maksymalne obciążenie 50 kg.. nici z seksu na biurku :( Chyba, że lubisz adrenalinę :)

Ja jutro sprawdzę Largo z BRW może mi przypasuje wysokość, ale z drygiej strony jest zbyt głębokie.. zobaczę jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpakowałem blat, jest podejrzanie lekki, z resztą IKEA uczciwie podaje z czego jest wykonany :D , między innymi jest wypchany papierem, cóż był tani :D

50 kilo to chyba sporo, komputera stacjonarnego na tym nie będę kładł, jedynie laptop i drukarka. no lubię się oprzeć na stole, nie wiem jak będzie ze stabilnością. Otwory na nogi są jednak niema na samych rogach stołu więc powinno być bezpiecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne rozwiązanie - podoba mi się. Jeśli sam lapek i ewentualnie peryferia, to powinno być ok na długie lata :)

..Shit, na nodze pisze maks. obciążenie 25 kg - ale to się może w jakiś tajemniczo mechaniczny sposób zsumuje do tych 50 kg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż nie jest to stół z litego drewna, ale do swoich zastosowań może się nada. Były grubsze nogi w kolorze chromu za 70zl sztuka. Ale nie chciałem przepłacać hahah

Nogi są Made in Bulgaria.. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje rozwiązanie ma wielką zaletę. Masz szansę usiąść wygodnie na długie godziny przed kompem. Moje aktualne biurko tego nie daje. Może dlatego preferuję tablet :) Proszę daj znać po paru dniach jak wrażenia.

Oto mój aktualny mebel:

http://www.uni-mebel.com.pl/img/upload/orig/53873c644b0aa.jpg

Niestety jestem dla niego zbyt wielki:) i musimy się rozstać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciężko te nogi wyregulować, bez kątownika i śrub do ściany ze stabilnością też może być ciężko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie taki zestaw jak nabyl QV mialem na mysli. Faktycznie ze jest z papieru, ale daje rade. Co do tych 50kg to mysle ze z duza ostroznoscia to podali. W przypadku sexu balbym sie bardziej, ze nogi sie zloza, za to na largo to i trojkat zmontujesz;)

Co do glebokosci to imo 70-80 cm jest optymalne. Ale tu kazdy ma inaczej, jeden lubi siedziec z nosem w monitorze, innemu pasuje jak monitor jest oddalony.

Twoje obecne biurko- gdzie tam miescisz nogi?

I jeszcze slowo odnosnie biurek z regulowana wysokoscia od pozycji siedzacej do stojacej - pomysl jeszcze jak na biurku zainstalujesz monitor, moze drukarke, lampke, zasilacz do lapka, etc. to pojawi sie kolejny problem z kablami, ktore za zwyczaj nie siegaja tak wysoko, wiec albo cos spadnie, albo czeka Cie rozlaczanie wszystkiego przed kazdym podniesieniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze slowo odnosnie biurek z regulowana wysokoscia od pozycji siedzacej do stojacej - pomysl jeszcze jak na biurku zainstalujesz monitor, moze drukarke, lampke, zasilacz do lapka, etc. to pojawi sie kolejny problem z kablami, ktore za zwyczaj nie siegaja tak wysoko, wiec albo cos spadnie, albo czeka Cie rozlaczanie wszystkiego przed kazdym podniesieniem.

Acar powinien być na biurku, a nie na ziemi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stół kuchenny, biurko, to jest mebel, który powinien być ciężki i stabilny. Oczywistością jest, że nie powinien tańczyć, jak się na nim np. pisze. To ma być coś megastabilnego. Szkoda zdrowia poświęcać na jakieś półśrodki. Dotkniesz tylko swoją nogą, a mebel się od razu przesunie. Powodując wszystkie związane z tym konsekwencje. Na biurku stawia się papiery, laptopa ale i soki, kawę, herbatę.

Stąd pozwoliłem sobie podsunąć pomysł na spersonalizowanie biurka do własnych potrzeb. Kupujesz np. sam stelaż:

Podpatrujesz pomysły od włochów, bo to są mistrzowie wzornictwa, w tym rozwiązań funkcjonalnych i estetycznych (link z poprzedniego mojego wpisu) i masz własny dopasowany do swoich potrzeb. Zobaczysz tam jakie są preferowane wymiary, rozwiązania, itp. Zwróć uwagę, na to w jaki sposób pomieszczenie dyktuje Ci rozmiar biurka. Gdzie masz gniazda, itp. Czy niezbędne kable chcesz puścić za blatem biurka (czy spowoduje to istnienie niepotrzebnej szpary od ściany do biurka), obok niego (przemyśleć jak to będzie wyglądało), czy potrzebujesz mieć w biurku rewizję, czyli przelotkę na kable. Czy rozmiar biurka pozwala na zastosowanie takich rozwiązań. Czy będzie dużo przewodów? Czy chcesz aby były one widoczne, czy zamaskowane (czy puścić je w nodze, w maskownicy), itp.

Wszystko zależy też od tego, czy to jest w miarę docelowy mebel, czy jakaś przejściowa zabawka.

Odnosząc się do biurka QV, to niestety chyba będziesz musiał je przymocować przynajmniej do ściany, plus (bez złośliwości napiszę) nasypać piachu do nóg aby je obciążyć. Aby uzyskać zamierzoną stabilność, tak się kiedyś robiło.

Jeszcze raz podkreślam, biurko podobnie jak stół kuchenny aby spełniał swoje zadanie musi być ciężki, stabilny, mieć porządny blat. Jeżeli jest to płyta wiórowa pokryta laminatem (całkiem dobry materiał), to jeżeli laminat imituje drewno, najlepiej aby był pozbawiony rowków imitujących usłojenie. Może być struktura tzw. groszkowa. Jeżeli praca przy biurko nie polega wyłącznie na złożeniu kilku podpisów w ciągu tygodnia, to fajnie też mieć blat biurka z płyty supermatowej (wbrew chwilowej modzie) aby nie odbijały światła. Takie światło z czasem męczy.

Jeżeli blat biurka ma być z drewna, to oczywiście olcha odpada. Chyba, że ktoś lubi mieć wydrążone ślady na płycie po złożeniu podpisu. Olcha jest miękkim drewnem. Stąd preferowane są twarde materiały na tego typu zadania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W większości tych porządnych stelaży niestety uparto się na elektryczne podnoszenie co niepotrzebne podciąga koszty a przecież można regulacje zrobić skokową mechaniczną co 2 centymetry była by satysfakcjonująca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to szukam jeszcze jakiegoś fajnego krzesła z dość długim siedziskiem ( mam 187cm) aby całodniowe siedzenie przy komputerze nie było udręką.

Dochodzę do wniosku że chyba im twardsze tym lepsze i wszelkie fotele biznesowe grubo obijane wbrew pozorom się nie sprawdzają, zapewniają komfort ale na max 5 godzin dziennie. Potem dupsko zaczyna boleć a kręgosłup zaczyna trzeszczeć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tylko mój zakatarzony nos na to pozwoli przejadę się pooglądać Largo z BRW. Potem się zobaczę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to szukam jeszcze jakiegoś fajnego krzesła z dość długim siedziskiem ( mam 187cm) aby całodniowe siedzenie przy komputerze nie było udręką.

Dochodzę do wniosku że chyba im twardsze tym lepsze i wszelkie fotele biznesowe grubo obijane wbrew pozorom się nie sprawdzają, zapewniają komfort ale na max 5 godzin dziennie. Potem dupsko zaczyna boleć a kręgosłup zaczyna trzeszczeć.

Bardzo fajne są krzesła z siatkowanym oparciem. Miałem takie i jak dotychczas było to moje najlepsze siedzisko. Wszelkie skóropodobne odpadają. Kwestia jaką kasą dysponujesz. Może coś takiego?

http://www.ergofotel.pl/19-fotel-biurowy-ergomax-ergohuman-czarny-siatka.html

Edycja: Może być jeszcze takie coś:

http://www.sklep.fajnemeble.pl/?p=productsMore&iProduct=1218&sName=fotel-biurowy-ergomax-ergohuman-comfort-plus-nowosc-

Podobnież najtrudniej jest zaprojektować krzesło. Dobrze zaprojektowane krzesło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny zabijają nawet w perspektywie kilkuletniego korzystania z takiego krzesła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.