Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, beniowski napisał(-a):

My wczoraj piekliśmy quiche ze szpinakiem i do tego chleb. A dlaczego aż dwa bochenki? Bo włoskie pieczywo jest tak beznadziejne, że musimy piec własne, bo to ichniejsze do niczego się nie nadaje.

IMG_2293.jpeg

IMG_2291.jpeg

Nie chce niczego sugerować, ale skoro jest potrzeba na rynku... ;) 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Nie chce niczego sugerować, ale skoro jest potrzeba na rynku... ;) 

Ale wszystko co jest włoskie jest najlepsze. Naprawdę. Oni w to święcie wierzą. Polakom by się przydało takie podejście. Nie tyle jakieś myślenie o sobie jako o wielkim narodzie, ale po prostu takie przyziemne: jestem Włochem, popieram włoskie i (odnośnie kuchni np.) jem włoskie. Ja ostatnio mam wrażenie że np. kebab to jest polskie danie, bo wszyscy to wcinają w Polsce na okrągło.  Jak zaczynałem pracę w korpo lata temu, to przynoszenie jedzenia w pudełku było uznawane za obciach. Bo lancz kupowało się gotowy, a potem szło na kawę do Coffee Heaven (ktoś z dużych miast pamięta?). Był szał na sushi, potem na poke, zaraz będzie na coś innego. A po latach okazało się że przynoszenie jedzenia ze sobą jest modne, zdrowsze i nie wydaje się fortuny. Czemu w Polsce nie ma małych kawiarni, tylko ludzie kupują ten amerykański napój (bo kawą tego nazwać nie można) za gigantyczne pieniądze? My się cały czas zachwycamy tym co inne, zamiast promować własne. Dopiero od kilku lat zauważam że znowu modne jest gotowanie, pieczenie i promowanie polskiej kuchni. Może aż taka dobra jak włoska to ona nie jest, ale mamy fantastyczne potrawy, a nasze zupy to mistrzostwo świata. 

Włoska kuchnia jest wspaniała i do tego prosta, ale oni tak święcie się zasad trzymają, że nawet im do głowy nie przyjdzie poeksperymentować. Powoduje to sytuację, że tutaj prawie nic się nie zmienia, bo po co zmieniać, skoro jest dobrze? Np. zapytaj Włocha dlaczego do risotto daje się masło z lodówki, a nie w temperaturze pokojowej. Najpierw się zdziwi że pytasz, potem powie że tak naprawdę to nie wie, a na końcu przyzna że tak robiła mama i on też tak bezwiednie robi😀

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

Ale wszystko co jest włoskie jest najlepsze. Naprawdę. Oni w to święcie wierzą. Polakom by się przydało takie podejście. Nie tyle jakieś myślenie o sobie jako o wielkim narodzie, ale po prostu takie przyziemne: jestem Włochem, popieram włoskie i (odnośnie kuchni np.) jem włoskie. Ja ostatnio mam wrażenie że np. kebab to jest polskie danie, bo wszyscy to wcinają w Polsce na okrągło.  Jak zaczynałem pracę w korpo lata temu, to przynoszenie jedzenia w pudełku było uznawane za obciach. Bo lancz kupowało się gotowy, a potem szło na kawę do Coffee Heaven (ktoś z dużych miast pamięta?). Był szał na sushi, potem na poke, zaraz będzie na coś innego. A po latach okazało się że przynoszenie jedzenia ze sobą jest modne, zdrowsze i nie wydaje się fortuny. Czemu w Polsce nie ma małych kawiarni, tylko ludzie kupują ten amerykański napój (bo kawą tego nazwać nie można) za gigantyczne pieniądze? My się cały czas zachwycamy tym co inne, zamiast promować własne. Dopiero od kilku lat zauważam że znowu modne jest gotowanie, pieczenie i promowanie polskiej kuchni. Może aż taka dobra jak włoska to ona nie jest, ale mamy fantastyczne potrawy, a nasze zupy to mistrzostwo świata. 

Włoska kuchnia jest wspaniała i do tego prosta, ale oni tak święcie się zasad trzymają, że nawet im do głowy nie przyjdzie poeksperymentować. Powoduje to sytuację, że tutaj prawie nic się nie zmienia, bo po co zmieniać, skoro jest dobrze? Np. zapytaj Włocha dlaczego do risotto daje się masło z lodówki, a nie w temperaturze pokojowej. Najpierw się zdziwi że pytasz, potem powie że tak naprawdę to nie wie, a na końcu przyzna że tak robiła mama i on też tak bezwiednie robi😀

Nasza kuchnia jest mega smaczna, a to jakie potrawy mamy jest uwarunkowane w miejscu gdzie mieszkamy, wiecie o co mi chodzi 😁😁😁

Jutro będzie pieczone, 2 kilo boczku z kością, 140c ze trzy godzinki , a na razie niech sobie poleży  🤗🤗🤗

IMG_20251006_153433.jpg

IMG_20251006_153445.jpg

Aaa będzie podlane piwem 😁😁😁

Włosi tego nie mają 😁😁😁

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, beniowski napisał(-a):

Lubię sporo czytać, a tak się złożyło, że i o kuchni włoskiej wiem trochę.
Masz rację, ta kuchnia jest prosta, ale to w dużej mierze wynik jej wiejskich korzeni i kreatywności(często biedy). Weź choćby aglio e olio; niby nic, a smakuje genialnie.

Włosi są świetni w kuchni, ale moim zdaniem Francuzi wciąż ich przebijają pod względem finezji i techniki.
Naszej kuchni, tej staropolskiej z dziczyzną, grzybami i kaszami, też niczego nie brakuje. Mamy bardzo bogatą tradycję kulinarną, tylko trzeba spojrzeć na nią szerzej: to kuchnia, która powstawała również pod wpływem mniejszości i kultur, które w Polsce współistniały.
Byliśmy w końcu prawdziwym tygielkiem kulturowym od Żydów, przez Tatarów, po Ormian.

Naprawdę mamy się czym chwalić, i jestem dumny, że miałem szansę urodzić się na tej długości i szerokości geograficznej.

Ale z tym masłem to ma rację, nawet jak nie wie dlaczego...

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba było dopieścić, Żona zrobiła niby dobrze ale jednak, a na spód pierzynka z marchwi i cebulki, jakiegoś portera chyba kupię żeby to podlać ale to jutro, niech sobię stoi w lodówce 😁😁😁

IMG_20251006_163845.jpg

31 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Może aż taka dobra jak włoska to ona nie jest, ale mamy fantastyczne potrawy, a nasze zupy to mistrzostwo świata. 

W niczym nie ustępuje włoskiej, nie można tego porównywać , choć by ze względu na klimat, nasza kuchnia była z reguły cięższą kuchnią , bardziej kaloryczną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Trzeba było dopieścić, Żona zrobiła niby dobrze ale jednak, a na spód pierzynka z marchwi i cebulki, jakiegoś portera chyba kupię żeby to podlać ale to jutro, niech sobię stoi w lodówce 😁😁😁

IMG_20251006_163845.jpg

A może spróbuj z winem czerwonym -najlepiej wytrawnym. Kwasowość ładnie zbalansuje tłuszcz, a taniny podbiją smak mięsa.
Kup Montepulciano d'Abruzzo albo Primitivo. Włoskie wino, choć sama odmiana ma korzenie w Chorwacji. W Kalifornii znane jest jako Zinfandel bardziej owocowe, z lekką nutą słodyczy, genialne do glazur

My sporo mięs topimy w winach. To nadaje charakteru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Zinfandel

Gdzie go znajdę 🤔🤔🤔

5 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

A może spróbuj z winem czerwonym -najlepiej wytrawnym. Kwasowość ładnie zbalansuje tłuszcz, a taniny podbiją smak mięsa.
Kup Montepulciano d'Abruzzo albo Primitivo. Włoskie wino, choć sama odmiana ma korzenie w Chorwacji. W Kalifornii znane jest jako Zinfandel bardziej owocowe, z lekką nutą słodyczy, genialne do glazur

My sporo mięs topimy w winach. To nadaje charakteru.

Będzie pieczony w niskiej temperaturze 140c , a na końcu opiekę skórkę 😁😁😁

Może coś z tego 🤔🤔🤔

IMG_20251006_171150.jpg

IMG20251006171041.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Kup Montepulciano d'Abruzzo albo Primitivo

No i mnie namówileś 😁😁😁

IMG_20251007_121843.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, TomcioMiki napisał(-a):

No i mnie namówileś 😁😁😁

IMG_20251007_121843.jpg

Brawo! :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybacz Tomasz, miałem serię egzaminów i nie bardzo miałem czas na odpowiedź...

Jak dostałeś Primitivo - to congratulations ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Wybacz Tomasz, miałem serię egzaminów i nie bardzo miałem czas na odpowiedź...

Jak dostałeś Primitivo - to congratulations ;) 

Dzięki, myślę że dwie szklaneczki starczą na dwa kilo 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Dzięki, myślę że dwie szklaneczki starczą na dwa kilo 🤔🤔🤔

Myślę Tomku, że masz rację. Jeżeli są takie 0,25 to poł litra będzie git ;) 

EDYTA!: OFC daj znać jaki będzie finalny efekt. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Myślę Tomku, że masz rację. Jeżeli są takie 0,25 to poł litra będzie git ;) 

EDYTA!: OFC daj znać jaki będzie finalny efekt. 

One są po200ml 😁😁😁 To nie ma się gotować 🤗🤗🤗

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Brawo! :) 

😋😋😋 Żonka mówi że zrobi kluski śląskie 😁😁😁

IMG_20251007_214047.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

IMG_20251007_214047.jpg

O rany, dlaczego mieszkacie tak daleko ode mnie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, czuszka napisał(-a):

O rany, dlaczego mieszkacie tak daleko ode mnie!

No widzisz, u nas się dużo gotuję , może trochę nie zdrowo ale domowo młody chodzi i mówi co tak ładnie pachnie 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

No widzisz, u nas się dużo gotuję , może trochę nie zdrowo ale domowo młody chodzi i mówi co tak ładnie pachnie 😁😁😁

U mnie też się gotuje, ale jak pomyślałam o tym boczku i jeszcze kluskach śląskich do tego, to ślinka sama pociekła😀

I jak byś był bliżej, to już bym się wprosiła😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, czuszka napisał(-a):

U mnie też się gotuje, ale jak pomyślałam o tym boczku i jeszcze kluskach śląskich do tego, to ślinka sama pociekła😀

I jak byś był bliżej, to już bym się wprosiła😉

Jeszcze buraczki albo surówka z kapusty kiszonej lub w ostateczności z modrej, dzisiaj spróbujemy co z tego wyszło 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

IMG_20251007_214047.jpg

Tomek to jużwygląda bosko :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Tomek to jużwygląda bosko :) 

Dzięki 🤗 🤗 🤗 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

Dzięki 🤗 🤗 🤗 

DHL lub inny przewoźnik do mnie i do @czuszka;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

DHL lub inny przewoźnik do mnie i do @czuszka;) 

Ja jeszcze do domciu nie dotarłem 🥺🥺🥺

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek szczerze, ni HUHU miałeś pojęcia o taim szczepie jak primitivo, a pewnie zasakoczyło idealnie co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi