Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

24 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

A tą cytrynkę to w której warstwie dać??? Ja chcę zrobić tak , cukier z solą, cytrynka, koper i buraczki, zawijamy. I jeszcze jedno czy pod skórę też trzeba dać cukier z solą, czy niekoniecznie 🤔🤔🤔

Po co? Sól wyciąga wodę, a cukier wpływa na balans pomiędzy soczystością, a smakiem. Widziałem na YT jak niektórzy np wykładają spód brytwanny, ale nie pamiętam czy były to filety oskórowane. Tam nie dawaj - bez sensu.

Możesz wymieszać sól, cukier i zest z koprem. Ja robię tak, że sypię sól i cukier i mieszam w naczyniu, a następnie wcieram w rybę od strony mięsa. Nastepnie pieprz czerwony i skórka z cytrusów, na końcu polewam wódką i nakładam pelne gałązki kopru - łatwiej później ściągnąć.

Ogólnie podziel go na pół - wysmaruj od strony mięsa, złóż je stroną mięsa do siebie i mocno owiń folią spożywczą. Wodę odlej po każdych 24 godzinach. Ja max trzymałem 60 - 72h. Ale 48 to wystarczający czas.

EDIT: Chociaż, chyba trochę podsypuję. A może jednak nie. Kurde nie pamiętam - robię jeden/dwa/trzy razy do roku. 

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Po co? Sól wyciąga wodę, a cukier wpływa na balans pomiędzy soczystością, a smakiem. Widziałem na YT jak niektórzy np wykładają spód brytwanny, ale nie pamiętam czy były to filety oskórowane. Tam nie dawaj - bez sensu.

Możesz wymieszać sól, cukier i zest z koprem. Ja robię tak, że sypię sól i cukier i mieszam w naczyniu, a następnie wcieram w rybę od strony mięsa. Nastepnie pieprz czerwony i skórka z cytrusów, na końcu polewam wódką i nakładam pelne gałązki kopru - łatwiej później ściągnąć.

Ogólnie podziel go na pół - wysmaruj od strony mięsa, złóż je stroną mięsa do siebie i mocno owiń folią spożywczą. Wodę odlej po każdych 24 godzinach. Ja max trzymałem 60 - 72h. Ale 48 to wystarczający czas.

EDIT: Chociaż, chyba trochę podsypuję. A może jednak nie. Kurde nie pamiętam - robię jeden/dwa/trzy razy do roku. 

Acha czyli taką kanapkę 🤔🤔🤔 Czyli sól z cukrem, cytryna i koper, buraczki , koper, cytryna, cukier z solą 🤔🤔🤔

28 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

A pieprz to w ziarenkach dajesz 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Acha czyli taką kanapkę 🤔🤔🤔 Czyli sól z cukrem, cytryna i koper, buraczki , koper, cytryna, cukier z solą 🤔🤔🤔

A pieprz to w ziarenkach dajesz 🤔🤔🤔

Pieprz młotkowany.

• Przygotuj mieszankę:
    Wymieszaj sól z cukrem w proporcji 2:1 / 1,75:1 (np. 80 g soli i 40 g cukru).

• Wcieranie:
    Dokładnie natrzyj mięso mieszanką soli i cukru - wcieraj ją delikatnie, aby równomiernie pokryć cały filet.

• Dodaj aromaty:
    Posyp rybę startą skórką z cytrusa, a następnie ułóż gałązki koperku.

• Układanie kanapki:
    Na rybę połóż warstwę buraczków, a następnie przykryj drugim kawałkiem ryby, tworząc kanapkę.

• Zawijanie:
    Szczelnie zawiń całość w folię spożywczą.

• Układanie w naczyniu:
    Umieść zawiniętą rybę w naczyniu ustawionym pod kątem, aby soki mogły swobodnie spływać. Dociśnij rybę ciężarem (np. talerzem z czymś ciężkim, ja używam puszek z piwem).

• Leżakowanie: Po 24 godzinach odlej zebraną wodę. Po kolejnych 24 godzinach odlej wodę ponownie.

• Końcowe przygotowania:
    Rozwiń rybę, zdejmij wszystkie dodatki i przyprawy.

• Osuszanie:
    Opcjonalnie przepłucz rybę wodą, a następnie delikatnie osusz papierowym ręcznikiem.

• Krojenie:
    Pokrój rybę pod kątem na cienkie plastry.

• Serwowanie:
    Ułóż plastry na talerzu lub półmisku i wcinaj, aż miło.

Niektórzy robią 1:1 sól/cukier - ale moim zdaniem więcej soli ściągnie więcej wody -  struktura mięsa będzie przypominała tą wędzoną. Fajny efekt:) 

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Pieprz młotkowany.

• Przygotuj mieszankę:
    Wymieszaj sól z cukrem w proporcji 2:1 / 1,75:1 (np. 80 g soli i 40 g cukru).

• Wcieranie:
    Dokładnie natrzyj mięso mieszanką soli i cukru - wcieraj ją delikatnie, aby równomiernie pokryć cały filet.

• Dodaj aromaty:
    Posyp rybę startą skórką z cytrusa, a następnie ułóż gałązki koperku.

• Układanie kanapki:
    Na rybę połóż warstwę buraczków, a następnie przykryj drugim kawałkiem ryby, tworząc kanapkę.

• Zawijanie:
    Szczelnie zawiń całość w folię spożywczą.

• Układanie w naczyniu:
    Umieść zawiniętą rybę w naczyniu ustawionym pod kątem, aby soki mogły swobodnie spływać. Dociśnij rybę ciężarem (np. talerzem z czymś ciężkim, ja używam puszek z piwem).

• Leżakowanie: Po 24 godzinach odlej zebraną wodę. Po kolejnych 24 godzinach odlej wodę ponownie.

• Końcowe przygotowania:
    Rozwiń rybę, zdejmij wszystkie dodatki i przyprawy.

• Osuszanie:
    Opcjonalnie przepłucz rybę wodą, a następnie delikatnie osusz papierowym ręcznikiem.

• Krojenie:
    Pokrój rybę pod kątem na cienkie plastry.

• Serwowanie:
    Ułóż plastry na talerzu lub półmisku i wcinaj, aż miło.

Niektórzy robią 1:1 sól/cukier - ale moim zdaniem więcej soli ściągnie więcej wody -  struktura mięsa będzie przypominała tą wędzoną. Fajny efekt:) 

Dzięki, jutro robię, muszę tylko kupić gruboziarnistą sól, jakoś tak mi się uwidziało 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, TomcioMiki napisał(-a):

Dzięki, jutro robię, muszę tylko kupić gruboziarnistą sól, jakoś tak mi się uwidziało 🤗🤗🤗

Tak ja też użyję kłodawskiej grubej, ale delikatnie przemielę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Tak ja też użyję kłodawskiej grubej, ale delikatnie przemielę.

Hejka. A buraki pieczesz czy gotujesz 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Hejka. A buraki pieczesz czy gotujesz 🤔🤔🤔

Ugotuj, przy pieczeniu skoncentrujesz cukier i podbijesz słodycz. Gravlax to danie wytrawne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Ugotuj, przy pieczeniu skoncentrujesz cukier i podbijesz słodycz. Gravlax to danie wytrawne. 

Ok . Dzięki 🤗 🤗 🤗 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

pieprz czerwony

A taki może być 🤔 🤔 🤔 

kamis-pieprz-kolorowy-12g.1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

A taki może być 🤔 🤔 🤔 

kamis-pieprz-kolorowy-12g.1.jpg

Tomek, weź Ty już mnie nie podkurw*aj :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Autor1984 napisał(-a):

Tomek, weź Ty już mnie nie podkurw*aj :)

Gdzie ja będę Ci latał za czerwonym pieprzem 🤔🤔🤔  właśnie wróciliśmy z zakupów, jak lubię chodzić po sklepach to dziś mam dość, ludzie jak w jakimś amoku 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Gdzie ja będę Ci latał za czerwonym pieprzem 🤔🤔🤔  właśnie wróciliśmy z zakupów, jak lubię chodzić po sklepach to dziś mam dość, ludzie jak w jakimś amoku 😁😁😁

Kolorowy jak najbardziej OK :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Kolorowy jak najbardziej OK :) 

Dzięki i dzięki za cierpliwość, nie chcę spieprzyć 2 kilo łososia 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a):

Dzięki i dzięki za cierpliwość, nie chcę spieprzyć 2 kilo łososia 😁😁😁

Spokojnie czerwony to głównie cytrusowy aromat, pasuje do ryby. Ale kolorowym nic nie spieprzysz, co najwyżej popieprzysz:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Spokojnie czerwony to głównie cytrusowy aromat, pasuje do ryby. Ale kolorowym nic nie spieprzysz, co najwyżej popieprzysz:))

Takiego zesta naciołem, cukier z solą zrobiłem 1 do 1 i do tego tłuczony pieprz kolorowy, na to koper i czekam aż buraczki ostygną, zobaczymy co wyjdzie 😁😁😁

IMG_20251221_202243.jpg

IMG_20251221_201926.jpg

IMG_20251221_201939.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeju chłopaki, jestem pod wrażeniem!

Przepis zachowuję i czekam na efekt wizualny, jak wyjdzie łosoś zrobiony przez Tomka.

Ja dziś robię kapustę z grzybami i żurawiną ( i trochę wędzonej śliwki też będzie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi