Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

DukeNukem1977

Cyma - marka godna uwagi?

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór wszystkim!

Jest to mój pierwszy temat, więc proszę nie linczujcie, jeśli coś zrobiłem nie tak...

Zainteresowałem się ostatnio historią marki Cyma, choć muszę przyznać, że niezbyt wiele udało mi się (poza reklamowymi broszurkami) informacji o niej znaleźć.

Szczególnie ciekawi mnie okres lat od 1940 do 1960 i werki takie jak 459, 414, 480, a dokładniej jakość ich wykonania w porównaniu (no właśnie - do czego można by Cymę tamtego okresu przyrównać? Do delbany, doxy?) 

Czytając o tejże marce w internecie odniosłem wrażenie, że, przynajmniej początkowo miała ta firma nieco większe aspiracje niż pozostanie przeciętnym, popularnym zegarkiem..

Jestem jeszcze laikiem, czytam forum z dużym zainteresowaniem i postanowiłem zacząć jakieś "szwajcary" kolekcjonować i zastanawiam się, czy dawna Cyma jawi się jako wartościowa i godna zainteresowania marka, czy też nie.

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1] można ;)

2] ciekawa marka vintage

3] warta uwagi ,a na początku "drogi" jak najbardziej....

4]skorzystaj z forumowej wyszukiwarki by pogłębić wiedzę...

pozdrawiam

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1] można ;)

2] ciekawa marka vintage

3] warta uwagi ,a na początku "drogi" jak najbardziej....

4]skorzystaj z forumowej wyszukiwarki by pogłębić wiedzę...

pozdrawiam

Dziękuję, postaram się w takim razie bardziej samodzielnie popracować, zanim zadam kolejne pytania. :) Mam do tej marki sentyment ze względu na wspomnienia z dzieciństwa (dziadek jedną cymę posiadał i się z nią nie rozstawał). Pierwsza cyma w stanie prawie idealnym w drodze, powinna być jutro. Nie omieszkam się nią w stosownym miejscu pochwalić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz garść informacji o Cymie: http://manufakturaczasu.pl/cyma-conquistador-automatic/

Ja bardzo lubię ich stare zegarki. Poniżej odnalezione zdjęcia moich 2 exConquistadorów :-)

3GyARBZ.jpg

sm8m5Q7.jpg

Bardzo ładne Conquistador'y. Mnie bardziej interesuje okres sprzed Synchronu i choć artykuł miałem już okazję kiedyś przejrzeć-dzięki :)

Szkoda takiej ciekawej firmy z tradycjami, teraz posiadają ją jakieś obleśne chińczyki, co jest absolutnie uwłaczające i po prostu smutne..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekamy :)

Cyma przybyła, wrzuciłem jej zdjęcia w swoją galerię i wątek "nowe nabytki".

Nie wiem, czy umieszczanie ich jeszcze tutaj nie będzie przesadą..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będzie.

PS: Fajny nick!

Dzięki! Oj grało się w "Time to kill", grało...

Za cholerę nie wiem, jak otworzyć dekielek w mojej cymie...

Nie mam profesjonalnego nożyka, a najmniejszy vicotrinox obklejony taśmą, aby nic nie porysować, nie wejdzie...

post-67509-0-27042800-1424539206_thumb.jpg

post-67509-0-37446100-1424539207_thumb.jpg

post-67509-0-33583100-1424539208_thumb.jpg

post-67509-0-27167000-1424539210_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek bardzo ładny, do garnituru jak znalazł  :)

Odnośnie właściciela z Azji - czy lepiej, żeby marki nie było w ogóle na rynku, czy żeby przetrwała ale z chińskim właścicielem? Patrząc na przykład Volvo, kiedy zarządza się właściwie i nadal traktuje jakość i bezpieczeństwo jako priorytet, może się udać. Wspomniałem o tym Volvo nie przez przypadek, bo wydaje mi się, że Cymę z Volvo łączy typ właściciela, który je posiada  - oto opis, który znalazłem na jednej z anglojęzycznych stron:

"Cyma is historically the watch worn by discriminating individuals, who would frankly prefer not to wear the watch everyone else is wearing. Incredibly thin, recognizably Swiss, a Cyma on the wrist identifies its owner as someone who has already proved their point."

:D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek bardzo ładny, do garnituru jak znalazł  :)

Odnośnie właściciela z Azji - czy lepiej, żeby marki nie było w ogóle na rynku, czy żeby przetrwała ale z chińskim właścicielem? Patrząc na przykład Volvo, kiedy zarządza się właściwie i nadal traktuje jakość i bezpieczeństwo jako priorytet, może się udać. Wspomniałem o tym Volvo nie przez przypadek, bo wydaje mi się, że Cymę z Volvo łączy typ właściciela, który je posiada  - oto opis, który znalazłem na jednej z anglojęzycznych stron:

"Cyma is historically the watch worn by discriminating individuals, who would frankly prefer not to wear the watch everyone else is wearing. Incredibly thin, recognizably Swiss, a Cyma on the wrist identifies its owner as someone who has already proved their point."

:D 

Cholera, pasuje ten opis jak znalazł do pobudek, jakimi kierowałem się wybierając swój pierwszy szwajcarski czasomierz. Chciałem czegoś niebanalnego, z porządnym werkiem, eleganckiego, możliwie rzadkiego i szczególnie zależało mi na tym, żeby przeciętny laik podrapał się w głowę słysząc nazwę marki, za to starszy pasjonat uśmiechął się pod wąsem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.