Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość non4me

CASIO Edifice EQS-A500DB -1AV

Rekomendowane odpowiedzi

Gość non4me

Witam,

Jestem na kupnie nowego zegarka i moja uwage od dluzszego czasu zwraca ww model Casio. Chcialbym sie was poradzic czy jest on wart tych pieniedzy (okolo 950zl) czy moze w tej cenie szukac czegos innego (nie Casio)? Podoba mi sie jego sportowy wyglad, lecz nie wiem czy warto dawac tyle pieniedzy za zegarek Casio ?

Casio-Edifice-EQS-A500DB-1A.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość non4me

Niestety te Citizeny ktore mi sie podobaja znacznie przekraczaja zalozony budzet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seiko z mojego podpisu? z Azji za około 1000zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość non4me

Noo powiem Ci ze robi robote :) wlasnie takiego stylu szukam. Jakies namiary gdzie go mozna dostac w cenie jaka podales?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 950zł to kupisz pożądny automat od Seiko na przykład :)a nie kwarca :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam, że zegarek z pirwszego postu wygląda fajnie i za te pieniądze jest OK - mam zbliżonego Edifice od pół roku i nie mam mu nic do zarzucenia, jeśli dobrze widzę, jest to zegarek z Solarem i Wavceptorem, szczególnie druga funkcja jest rewelacyjna.

Pytanie, czego faktycznie szukasz - na tym forum jest niezrozumiała dla mnie wrogość do Casio i zdania typu "olej Casio, kup Seiko" widzę na każdym kroku, co robi się męczące, bo brak zazwyczaj konkretnych ku temu argumentów. A istotne pytanie to takie, czy chcesz w ogóle zegarek mechaniczny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 950zł to kupisz pożądny automat od Seiko na przykład :)a nie kwarca :)

Co złego jest w kwarcu ?

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwarc ma swoje zalety. Ja mam kwarca i automat, oba lubię i doceniam. Co do dostępności to widzę że aktualnie wszędzie jest wyprzedany...

Odnośnie wrogości do Casio, to ja nic przeciw tym zegarkom nie mam. Mi sie bardziej podoba to Seiko i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam kwarce i automat oba dobre :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwarc ma swoje zalety. Ja mam kwarca i automat, oba lubię i doceniam. Co do dostępności to widzę że aktualnie wszędzie jest wyprzedany...

Odnośnie wrogości do Casio, to ja nic przeciw tym zegarkom nie mam. Mi sie bardziej podoba to Seiko i tyle.

I tutaj się całkowicie zgadzamy, zarówno kwarce jak i mechaniki mają swoje zalety i wady oraz sytuacje, w których jedne bądź drugie sprawdzają się lepiej.

No i nie zarzucałem wrogości do Casio Tobie przecież Po prostu przeczytałem już tyle razy wypowiedzi na forum, z których wynika nie wiem czym zasadniona niechęć do Casio (a bezgraniczne uwielbienie do Citizena, również kwarca), że chętnie poznałbym argumenty, poza powtarzaniem jeden za drugim tego samego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten mode jest z solarem ale bez Waveceptora. Model eqw-a1200 ma Waveceptor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość non4me

Mozecie podac jakies propozycje Seiko automatow w tej cenie? Tylko nie SNZH55K1 bo mialem ten zegarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się to Casio bardzo podoba. Cena może nie jest mała. Tylko proszę pamiętać, że to nie prosty kwarc. Ma on smart acess i jak się podoba to trzeba brać.

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten mode jest z solarem ale bez Waveceptora. Model eqw-a1200 ma Waveceptor.

Jeśli już brać kwarca, to koniecznie z Waveceptorem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wave ceptor w tym Edifice EQS jest zbędny, ten zegarek jest tak dokładny że synchronizacja jest zbędna a to większa radość nie mieć synchronizacji i mimo to tak wydajny napęd :) EQS 500 DB zdecydowanie lepszy od Citizena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zajrzałem do specyfikacji tego modelu, nie dość, że jeden z ładniejszych jak dla mnie Edifice'ów, to ma też na pokładzie wszystko co trzeba. Za te pieniądze bym brał. A co do Waveceptora - oczywiście, że nie jest niezbędny, to tylko pochodna mojej filozofii: skoro to kwarc, to po co iść na kompromis i mieć choćby kilka/kilkanaście sekund odchyłki na miesiąc (zakres tego modelu to +-15 s/24 h), skoro z Wavceptorem ta odchyłka dzień w dzień wynosi równe zero. Ale to już każdy wybiera sam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(zakres tego modelu to +-15 s/24 h)

Którego modelu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O żesz, oczywiście chodziło mi o miesiąc, ale gafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz sam wybrać podoba Ci się Casio to bież (ja lata temu kupiłem model w wersji MTP i działa fajnie ) , jak chcesz automata to szukaj  ... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.