Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

OmegaDeVille

Zegar - bardzo proszę o opinię.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

W związku z przeprowadzką szukam dla siebie kolejnego zegara stojącego. Tym razem, mój (i małżonki) wybór padł na stary biały zegar, przedstawiony na zdjęciach. Przed zakupem (za kwotę 1700 złotych z transportem) chciałbym zasięgnąć Wsszej opinii - nie planuję jakiejś wpadki :)

Zegar chodzi, sprzedawczyni nie wie, czy bije. Oto reszta opisu z oferty:

"Zegar Empire - nr katalogowy: z1600

Stary zegar w stylu Empire, pochodzi z XIX wieku, datowany między tysiąc - 800, a tysiąc - 890 rokiem.

wysokość - 202 cm,

szerokość - 52 cm,

głębokość - 22 cm,

średnica tarczy - 29 cm."

Bardzo dziekuję za wszystkie sugestie!

post-63245-0-55787800-1427614763_thumb.jpg

post-63245-0-66560400-1427614769_thumb.jpg

post-63245-0-94204500-1427614774_thumb.jpg

post-63245-0-50552500-1427614781_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to zegar skandynawski tzw. Bornholmer. Powinienem napisać duński, ale w Szwecji też były wykonywane i nazywane Mora klokka, choć miały inne, "biodrzaste" obudowy.  Styl... to nie jest "Empire", bo ten zarezerwowany jest dla wyrobów Francuskich z przełomu XVIII/XIX wieku. Ten można nazwać "gustawiański", czyli taki skandynawski klasycyzm.

Jeśli jest kompletny i się Tobie podoba, to go kupuj. :)

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegar wygląda na kompletny i jest to tzw Bornholmer, ale plecy zegara budzą  mieszane uczucia. Wyglada, że ktoś go wybił w środku sklejką?

Radzę Koledze przed zakupem sprawdzić aby nie nabyć "tartaku".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kinkol

Odnośnie nomenklatury "empire" mam podobne odczucia co Ty. Ale nie będę zmieniał opisu w celu obrony imienia sprzedawcy ;)

Upewnię się w kwestii pleców, a jeśli okażą się oryginałem, to będzie u mnie.

Bardzo dziekuję za odpowiedzi i pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plecy mogą być z olchy, więc mają taki kolor. Faktycznie są odrobinę za jasne. Ale może mieszkał w dobrych warunkach...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plecy mogą być z olchy, więc mają taki kolor. Faktycznie są odrobinę za jasne. Ale może mieszkał w dobrych warunkach...

Poczekam na odpowiedź sprzedawcy. :)

A na jaki okres go datujecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie pierwsza połowa XIX wieku (bardziej z drugiej ćwiartki).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

One powstawały w ciągu całego wieku XIX, ale ja bym go datował na ok.1840

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak myślałem :) Dziekuję raz jeszcze za wszystkie opinie. Napiszę, czy udało mi się sfinalizować zakup.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodaję zdjęcie pleców:post-63245-0-60009700-1427630893_thumb.jpg

Według mnie wyglądają dobrze. Przed potwierdzeniem i wysłaniem wpłaty wolałbym jednak usłyszeć Wasz werdykt.

Dziekuję z góry!

post-63245-0-22208500-1427631069_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plecy od tyłu wyglądają dobrze. Ale od wewnątrz zostały moim zdaniem "zdublowane" jakąś nowa, cienką płytą, sklejką (?). Zwróć uwagę na boczne zdjęcia werku i na to, ze od wewnątrz nie widać rozejścia się desek. O ile wiem, te zegary nie miały dwuwarstwowych, czy chociaż okleinowanych od wnętrza pleców. A czy jest to istotna wada? Trudno mi powiedzieć. 

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-35992-0-11318500-1427631619.jpg

Na dole po lewej stronie zdjęcia widać nabitą płytę na deskę. Po prawej już nie.

post-35992-0-08066100-1427631645.jpg

Na orginalne plecy nabita płyta/sklejka. Dlaczego?

Czy pytałeś sprzedawcę dlaczego sa te sklejki ponabijane? Według mnie też nie powinno ich tam być. Jedyne co przychodzi mi do głowy to, że stan obudowy jest kiepski i sklejka została nabita dla wzmocnienia obudowy.

Cena na zegar nie jest zła. Ciekawe co stałoby sie z obudową po zdjęciu sklejek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Jest to Bornholmerur jak Kol. juz pisali. W kraju powstania wersja tego zegara nazywana jest Louis XVI- Empire potocznie "mand". Zegar raczej jest mlodszy niz 1840 rok( kroj wskazowek-czesto data lub podpis rzemiesnika znajduje sie na odwrotnej stronie tarczy zegarowej). W oryginale plecy powinny miec przerwe(po latach jest zwykle wieksza szpara pomiedzy laczeniem plyt plecow), ktora zwykle zalepiana byla papierowa tasma na ktorej zapisane byly wszelkie informacje o tym kiedy i kto zbudowal dany zegar. Sama ta tasma jest bardzo kluczowa wiem gdzie jest zegar z widocznymi napisami na niej i jesli mi sie uda zamieszcze zdjecie jutro. Powinno to wygladac tak:

post-38332-0-27126400-1427632436_thumb.jpg

post-38332-0-90584300-1427632487.jpg

W samym srodku oraz tyl plecow nie powinien byc nigdy niczym malowany. Niestety przemalowywano bardzo czesto te zegary. W tym pokazanym przez ciebie z niewiadomych powodow przyklejono lub przykrecono sklejke. Jednak mysle ze da sie go doprowadzic do pierwotnego wygladu. O wieku zegara mozna wiele sie tez dowiedziec poznajac jak poszczegolne elementy drewniane sa w nim laczone, te starsze rozpoznasz od razu. Sprawdz gorna czesc oraz korone.

Zapomnialbym sama konstrukcja mechanizmu wskazuje na to ze zegar zostal zbudowany w okolicach Arhus. Sklejka pewnie jest po to aby zegar sie nierozchodzil na boki.Pozdrawiam Rafal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedawczyni napisała, że plecy są podklejone sklejką (ze względu na zły stan). To chyba wyklucza zakup tego egzemplarza.

Podobny Bornholmer trafi jednak do mnie (mam nadzieję) za niedługo. Korespondowałem w tej kwestii z naszym Kolegą, Rafałem (@czerralf) i zadeklarował On pomoc w tej sprawie, za co jestem Mu dozgonnie wdzięczny.

Będę informował o postępach :)

Wszystkim piszącym w tym temacie dziekuję i składam serdeczne pozdrowienia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie ze pomoge Koledze w miare moich mozliwosci :) . Oryginalna tasma z  zachowanymi napisami z Dunskiego Bornholmera:

post-38332-0-33811500-1427704834_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie ze pomoge Koledze w miare moich mozliwosci :) . Oryginalna tasma z zachowanymi napisami z Dunskiego Bornholmera:

Trzymam Kolegę za słowo :P I dziekuję za duże wsparcie tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.