Młot Thora 147 #26 Napisano 17 Marca 2011 Spróbujmy jeszcze raz Tak Ci się wydaje - prawda ?Oczywiście jeżeli rozumieć, że to co napisałeś odnosi się do likwidacji znaku wraz z przejęciem firmy. Bo jeżeli chodzi o markę to nie znam producenta, który nie chciałby, by jego firma/sygnatura nie były szanowane i uznane.Ta chęć jest ponadczasowa - zgadza się ? Dlatego jeżeli uznanie się już pojawiało, stanowiło pewną wartość i tego nie zaniedbywano... oni wtedy nie tworzyli zabytków, tylko przedmioty użytkowe, które się sprzedawało i na nich zarabiało by żyć.... i są na takie produkcje przykłady PS Więcej się czepiać nie będę bo i po co ? Miałem taką cichą nadzieję, że ta delikatna ironia słowa ERUDYTA skłoni Cię do małej refleksji nad sobą, ale ludzka natura wzieła górę i "męczysz śledzia" To co napisałeś płynie z łatwego i nadmiernego w Twoim przypadkusceptycyzmu (tak to odbieram, może się mylę)lubującego się w ulotnościach,mgiełkach i dwuznacznikach,silącego się na jasność i życzliwość (szkoda, że nic nie zrozumiałeś) Ps.Więcej się czepiać nie będę bo i po co? Szkoda, że temat Viktorii, przesłoniły przesłoniły bezsensowne wątki personalne ( ale tacy są ludzie ) szkoda Viktoria jest to firma o której bardzo, bardzo mało wiemy, nie wiadomo chyba obecnie kto dostarczał werki Viktorii, czy sama je robiła, czy zamawiała je u kogoś. Wątek mocowań wahadła może wskazywać na powiązania tej firmy z Mauthe, gdzie owe mocowania na stałe wpisały się w krajobraz tej firmy, ja osobiście nie wykluczałbym też Kielmanna właściciela patentu, może też miał jakiś interesy z Viktorią zanim odsprzedał prawa do patentu. Na Viktorię natknąłem się czterokrotnie i za każdym razem było to w Czechach, dwa razy na same niekompletne werki, raz cały zegar ze strasznie zniszczoną skrzynką, bez wahadła, a tą ze zdjęć nabyłem w Pradze na pchlim targu. Może przypomnę tą rzadką mało spotykaną sygnaturę naszej Swiebodzickiej Viktorii Dam jeszcze dwie fotki z przedniej płyty z mechanizmu bicia i nic mu więcej do szczęścia nie potrzeba i działa. MOD EDIT: Proszę nie prowadzić autodialogu, zamieszczając kolejne posty jeden pod drugim, tylko korzystać z ich edycji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #27 Napisano 15 Maja 2011 Mlot Thora - moge prosic o dodatkowe zdjecia sanek - wewnatrz skrzynii bez mechanizmu?Daj prosze rowniez zblizenie na korone Victorii.Z gory dziekuje! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #28 Napisano 15 Maja 2011 Mlot Thora - moge prosic o dodatkowe zdjecia sanek - wewnatrz skrzynii bez mechanizmu?Daj prosze rowniez zblizenie na korone Victorii.Z gory dziekuje! Zdjęcia sanek i korony i tyłu obudowy.Jeśli ktoś posiada Viktorie, zdjęcia są bardzo mile widziane 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #29 Napisano 15 Maja 2011 Jeśli ktoś posiada Viktorie, zdjęcia są bardzo mile widziane Wkrótce pewnie Jacek zamieści, ale niemal takie same jak Twoje 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #30 Napisano 15 Maja 2011 Wkrótce pewnie Jacek zamieści, ale niemal takie same jak Twoje Dziekuje za zdjecia. Tak, skrzynia jest taka sama - inny tylko jest wzor na koronie.Slabo widac na zdjeciach, z ktorych kupilem, ale prawdopodobnie mocowanie wahadla jest do skrzyni i inny transporterek.Ale nie jestem pewien.Jak tylko przyjdzie dodam zdjecia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #31 Napisano 15 Maja 2011 Jak tylko przyjdzie dodam zdjecia. No to czekamy na zdjęcia.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #32 Napisano 16 Maja 2011 Zobaczcie jaki wieszak http://cgi.ebay.pl/GRUNDERZEIT-UHRWERK-NICHT-KOMPLETT-FUR-ERSATZTEILE-/230611998083?pt=DE_Mode_Accessoires_Uhren_Schmuck_Wanduhren&hash=item35b18bd583 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #33 Napisano 31 Maja 2011 < 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #34 Napisano 31 Maja 2011 No ładny. Z CK wodogłowiem, jak określam te przerośnięte korony na rynek austriacki.Z pieczęci jedno co widać z napisów to "Uhrmacher", znaczy się pewnikiem sklepowa... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #35 Napisano 31 Maja 2011 WitamW bardzo dobrym stanie ta Twoja Viktoria (prawie identyczna skrzynka) fajny zegar.Trochę się różnią nasze Viktorie, Twoja ma sanki zespolone z płytą, moja ma niezespolone Ciekawe że Twoje sanki są chyba takie same jak te w zamieszczonym przeze mnie linku (ciekawe czy ten werk ma jakąś sygnaturę na tylnej płycie??)Twój werk ma nr 28052, mój nr 20044 i pewnie na różnych etapach istnienia produkcji mieli pewne zmiany konstrukcyjne (wynika to z porównania naszych zegarów i widać to ładnie na zdjęciach).Ciekawi mnie mechanizm bicia, ciekawe jaki ma Twoja (daj proszę zdjęcie)W jakim kraju kupiłeś Twoją Viktorie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #36 Napisano 31 Maja 2011 Pieczec sklepowa - ciekawe jakie miasto? To zagadka godna Taranta. Zegar przyjechal z Niemiec. Zdjecia mech. bicia zalacze jak mechanizm doczeka na swoja kolej do mycia.Co do wodoglowia - to w orginale, na gorze korony bylo rzezbienie - sa slady po kleju. Jesli firme zalozono ok 1889 i zamknieto 1890 - to numer 28xxx przypada na ok 1895 (+-)Jaki najwyszy numer seryjny zostal zaobserwowany? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #37 Napisano 31 Maja 2011 Co do wodoglowia - to w orginale, na gorze korony bylo rzezbienie - sa slady po kleju. To i dobrze, że odpadło. Co do tego wodogłowia to miałem na myśli starą sztuczkę zmieniania proporcji przy uwzględnieniu perspektywy "patrzącego z dołu". To działa. Takie rzeczy widziane z tejże pozycji wydają się mieć harmonijne kształty... Ten gnypek może wypić, i owszem, ale potu z czoła już nie otrze... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #38 Napisano 16 Czerwca 2011 Warto ten link dołączyć do tego tematu http://mb.nawcc.org/showthread.php?t=75028 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #39 Napisano 16 Czerwca 2011 Warto ten link dołączyć do tego tematu http://mb.nawcc.org/...ead.php?t=75028 Yepp ! Szkoda tylko, że nie zarejestrowani nie zobaczą tego cudnie wykaligrafowanego Privilegium....No i całe datowanie bierze w łeb, przesuwamy się do 1898 i bliższych czasów.... PS. jeden dla zachęty pozwoliłem sobie z NAWCC wypożyczyć: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #40 Napisano 17 Czerwca 2011 Pewnie że szkoda, ale poczytać można a ciekawe to wszystko wygląda ( coś tam podrzucimy do pooglądania kolegom) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #41 Napisano 8 Sierpnia 2011 To już trzeci typ rozwiązania mocowania wieszaka w werkach Victorii Zdjęcie oczywiście Ulana z jego niedzielnej wyprawy do Świdnicy. Ulan jakie było rozwiązanie mechanizmu bicia w tym werku ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #42 Napisano 8 Sierpnia 2011 Ulan jakie było rozwiązanie mechanizmu bicia w tym werku ? O ile mi wiadomo, dziwnym i niepojętym trafem, oczywiście wyjątkowo, tylko raz jeden jedyny Jacek tego akurat zegara nie kupił. Sądzę że i Jego ta decyzja na tyle wyprowadziła z równowagi, że nie zapamiętał takich szczegółów 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #43 Napisano 8 Sierpnia 2011 O ile mi wiadomo, dziwnym i niepojętym trafem, oczywiście wyjątkowo, tylko raz jeden jedyny Jacek tego akurat zegara nie kupił. Sądzę że i Jego ta decyzja na tyle wyprowadziła z równowagi, że nie zapamiętał takich szczegółów Może zajął się samochodzikami 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #44 Napisano 8 Sierpnia 2011 Może zajął się samochodzikami Maly BIM-BAM ma pierwszenstwo - a i wybor w branzy motoryzacyjnej byl wiekszy . Przyznam, ze zwrocilem uwage tylko na inne mocowanie i wyzszy numer seryjny.Teraz porownalem uklad otworow na plycie i jest taki sam jak w mojej - wiec zakladam ze bicie jest rozwiazane w podobny sposob.Mam kilka zdjec ze swojej:By ulan65 at 2011-08-08By ulan65 at 2011-08-08By ulan65 at 2011-08-08By ulan65 at 2011-08-08By ulan65 at 2011-08-08 Mlot - taki sam jak u ciebie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #45 Napisano 8 Sierpnia 2011 Mlot - taki sam jak u ciebie? Mój werk nie różni się z tego co widzę od Twojego i chyba tylko rozwiązania nocowaniań wieszaków ulegały zmianie.Jak by było więcej werków można powiedzieć coś pewnie więcej ale i tak wiemy o firmie w tej chwili już trochę. Dzięki za zdjęcia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach