Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

rybi puzon

Certina Vainqueur

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni koledzy,

kupiłem jakiś czas temu za bardzo symboliczną kwotę zegarek, który wygląda na Certinę Vainqueur. Stan dobry, koperta chromowana nieco sfatygowana na bokach, poza tym jak widać. Na deklu numery: 40170 2 i pod spodem: 2345793. Numery, jak i sam wygląd zegarka, wskazują na model Vainqueur właśnie. Nie mam czym otworzyć dekielka, więc nie wiem, czy w środku jest Certina 400, 410 czy coś innego. Mam nadzieję szybko się dowiedzieć.

Pytanie: dlaczego na tarczy nie ma nazwy modelu ani loga Certiny (w tym okresie, bo mówimy tu chyba o ca. 1950-55 r o ile się nie mylę, był to ponoć odwrócony trójkąt), ani nazwy modelu? Byłabyż to malowanka, i to taka z pominięciem szczegółów? Dodam, że słowo Swiss w napisie Swiss Made również jest w kiepskim stanie - nie wiem, czy to nieudolne odnowienie, czy ząb czasu.

Dziękuję za pomoc w znalezieniu odpowiedzi.

post-5216-0-09788500-1432820249.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Słaba malowanka - jakość napisów straszna, indeksy narysowane nie pokrywają się z nakładanymi, a i pewnie nie widać faktury na sekundzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki!

Jak się przyjrzeć, to fakturę na sekundzie widać, chociaż zdjęcie tego dobrze nie oddaje (pewnie nie tak widać, jak być powinno). Indeksy faktycznie pokrywają się tak sobie. Dziwi mnie tylko, że komuś się chciało taki zegarek malować.

Zegarek był praktycznie za darmo, podoba mi się, dobrze chodzi, więc może chciałbym tę tarczę uratować (czyt. pomalować na nowo tak jak trzeba). Czy ta osławiona firma z Łodzi zrobiłaby to jak trzeba? Dobrze kombinuję, że logo to powinien być odwrócony trójkąt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

W oryginalne wyglądało to mniej więcej tak:
certvan1.jpg

medium_item_158596_54f8c2b3a8.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to, że za odnowienie (tarcza+chrom) przyszłoby mi zapłacić ok. 300 PLN. Chyba rozsądniej będzie poszukać tego samego modelu w lepszym stanie, a z tego mieć dawcę... Jak myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Raczej tak, szczególnie, że nawet najlepszą renowację i tak będzie widać - tarcza nie będzie pasować stanem do wskazówek i indeksów, odkrycie faktury sekundnika może być problemem, a chrom zakryje część krawędzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdaję sobie z tego sprawę. Może kiedyś uda mi się znaleźć ładniejszy egzemplarz, albo przynajmniej samą tarczę. Póki co oddam ją do przeglądu i pójdzie do szuflady w oczekiwaniu na lepsze czasy.

Ciekawe jest to, że większość wystąpień nazwy "Certina Vainqueur" w necie zdaje się pochodzić ze stron polskich i niemieckich, a temat o nim watchyouseek jest założony przez Bułgara. To był model na wschodnie rynki? Ładne egzemplarze sprzedają się jednak dość drogo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piękny stan to to nie jest... szukałbym dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale tanio i może sama tarcza do wyczyszczenia... ładne egzemplarze tego modelu potrafią kosztować i 200, i 400 USD, albo i więcej. Ale istotnie, cierpliwość jest cnotą, wcześniej czy później powinno się trafić coś rozsądniejszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam cen tej Certiny, ale ta tarcza może być nie do uratowania. Ryzyko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta też licha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile Waszym zdaniem warto zapłacić za samą tarczę od tego zegarka w kiepskim stanie, jak ten z linku powyżej? 20-30 PLN?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem na ile rzadki jest to model. Do mocno popularnego więcej bym nie dał, jeśli stan ma być kiepski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W czyszczenie tarczy chętnie bym się pobawił i mogę zaryzykować niewielką kwotę; przy tej konkretnej ofercie (http://olx.pl/oferta/zegarek-szwajcarski-certina-400-vainqueur-CID87-ID86Rrh.html) problemem jest to, że nie jestem 100% pewien co do oryginalności tarczy. Nie widać napisu Swiss Made i nie ma loga Certiny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.