ireo 2 #26 Posted August 17, 2015 Dziękuję za ciekawy wątek i proponuję Panu Administratorowi, żeby go przypiąć do głównego forum. 0 - ireo Share this post Link to post Share on other sites
egzo18 267 #27 Posted August 18, 2015 A próbowałeś co odkładać na noc w różnych pozycjach aby skorygować odchyłke? 0 Share this post Link to post Share on other sites
Mariusz Borowiec 1 #28 Posted August 18, 2015 Jeszcze nie, chciałem żeby się dobrze dotarł, w najbliższym czasie się za to zabiorę, ale najpierw oddam na zbadanie odchylek na wibrografie :-) 0 Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek16 78 #29 Posted August 19, 2015 Dlatego nie należy wierzyć we wszystko co mówi wikipedia -chronometry da się znaleźć już za około 2 tysiące złotych, a wyregulować zegarek dokładniej da się nawet znacznie tańszy czasem. Dane które podałem z wikipedii podaje także COSC czyli instytucja która wydaje certyfikat Chronometru. Oczywiście tak jak napisałem już powyżej te zegarki potrafią o wiele dokładniej pracować. Tak samo jak tanie zegarki pokroju Seiko czy Orienty za 500pln też potrafią się zmieścić w dokładności +-5s albo i wiele lepszej. Moje seiko ustawiałem ostatni raz w kwietniu, i teraz ma +5s, ale to wynika z pewnych jego właściwości I tak jak radzono powyżej zaobserwuj jak się Twój zegarek zachowuje przy różnych pozycjach leżakowania, to Ci być może dużo pomoże i będziesz o wiele bardziej zadowolony z zegarka gdy odkryjesz jak zrobić żeby Twój zegarek pracował z najwyższą możliwą precyzją Mógłbyś podać które to zegarki za 2tyś mają certyfikat chronometru? 0 Share this post Link to post Share on other sites
walker06 1 #30 Posted September 21, 2015 Walker06, dlaczego uważasz, że ustawianie czasu gorzej wpływa na niezakręcaną koronkę niż zakręcaną? Jest jakaś różnca?Im częściej wyciągasz koronkę i nią kręcisz tym szybciej wyrabiasz, wycierasz uszczelkę. Wszystko się zużywa jak dużo pracuje:)A dokręcaną koronkę dodatkowo dociskasz na gwincie jak taką śrubkę. 0 Share this post Link to post Share on other sites