Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

WASz

Dwa koła

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co mi się wydawało gdy są dwa koła (tourbillony, carousele) to chyba wychodzi średnia odchyłka z obu i zegarek jest jeszcze dokładniejszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki

Może ktoś coś dopowie ?

Może potwierdzi ?

:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki

Może ktoś coś dopowie ?

Może potwierdzi ?

:-)

Philippe Dufour zrobił zegarek z dwoma balansami pod nazwą duality. Mam obrazek mechanizmu ale nie wiem jak go dołączyć. Może mnie ktoś uświadomi. Już nie pamiętam kto to wynalazł, ale dwa koła balansowe blisko osadzone synchronizują sie wzajemnie co oczywiście poprawia dokładność chodu. Jak Pharmakon poprawnie wspomniał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ingersoll to wiele tlumaczy ... szkoda ze nie ma 4 tourbillonow :) to by wygladalo !  :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ingersoll to wiele tlumaczy ... szkoda ze nie ma 4 tourbillonow :) to by wygladalo ! :blink:

Śmiej się... Chińczycy, m.in. w markach jak Ingersoll, często oferują za marne grosze komplikacje za ktore Szwajcarzy liczą sobie jak za dobry samochód ;)

Faktycznie, dwa balanse mają za zadanie zmniejszenie odchylek i powinny byc połączone czymś w rodzaju dyferencjału. Oczywiście w tej cenie mało to daje i te zegarki i tak nie sa oszałamiająco dokładne. Niemniej spośród tego, co oferuje Ingersoll sa to jedne z najciekawszych pozycji. Tez byłem sceptyczny, ale naprawdę mój Ingersoll (na Miyocie 9015) to dobry zegarek jak na to, co za niego zapłaciłem. Robią strasznie tandetne zegarki, robią tez świetne. Ten wydaje sie całkiem dobry, choc chciałbym bardzo zajrzeć do środka :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troszkę odjechali z designem :)

Ale fajny mechanizm, niecentryczne wskazania czasu i centralna mała sekunda :)

Bardzo mnie ciekawi jak rozwiązali napęd dwóch balansów. Podobno zdarzają sie usterki, ze jeden chodzi, a drugi nie, wiec jakis mechanizm różnicowy pewnie tam jest... Tylko wtedy całość powinna chodzić bardzo wolno, a tak się ponoć nie dzieje...

Niestety, nie mam 1,5kzl zeby to kupić i zaraz rozmontować, na dodatek ;)

Bardzo ciekawy jest tez dwubalansowy mechanizm Beijinga z rezerwa 100h, ale za niego tez 1,5k ale USD :(

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bart8

Zna ktoś może coś podobnego z dwoma kołami napędowymi tylko w rozmiarze do 41mm do 2000pln. Te ingresolly strasznie wielkie są...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, podwójny balans to rzadko stosowana komplikacja. I niewiele tez wnosi, tsk szczerze mówiąc ;)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę inny i oczywiście droższy.300_300_productGfx_62392927f386ee6c0514a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tiaaaa... to już jest konkret :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.