Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

lukasmadd

Orient Star WZ0231EL - ew. alternatywa

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Piszę do Was o pomoc, ponieważ jestem zegarkowym laikiem. Wybieram właśnie swój pierwszy zegarek i wiem już, że będzie to automat i do tego coś o klasycznym wyglądzie. Po lekturze forum zdecydowałem się na japońca. W oko wpadł mi taki właśnie Orient który jest do kupienia na forum - http://http://www.watches88.com/pd-orient-star-classic-power-reserve-automatic-collection-wz0231el.cfm warto?

Dodam że budżet to około 1000zł ( zegarek z linku jest do kupienia za 1300 zł na bazarku) ale jeśli coś mi się spodoba to jestem w stanie lekko go nagiąć. Jeśli znacie jakieś ciekawe alternatywy to chętnie je obejrzę. Dodam że z funkcji jakie powinien mieć zegarek oprócz wskazywania czasu, na tarczy chciałbym datownik (raczej bez nazwy dnia tygodnia), ew wskaźnik rezerwy chodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qniczynka dzięki za odpowiedź. Link poprawiony, właśnie o to pytam bo jeśli warto wydać te 1300 zł na ten akurat zegarek to nagnę budżet ale jeśli nie to zostajemy w granicach 1000zł ( dlatego pytam bo to orient star a ciężko wyhaczyć coś z nich koło 1000). Co do szafirowego szkiełka to tak średnio z nimi do 1000 zł z tego co przejrzałem trochę ofert. Od razu napiszę tutaj że Ray, Big Mako i nic w tym stylu nie wchodzi w grę - zwyczajnie mi się nie podobają :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To fajny zegarek i warty swej ceny. Jako się podoba, to brać.

Będzie służył dłuuuuugo. Szafir jak by był, to oczywiście lepiej ale nie dramatyzujmy.

Albo coś z tego co zaproponował kolega wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co mogę dodać do wymagań to koperta srebrna , kolor tarczy czarny, biały, ew. kremowy, bransoleta lub czarny pasek ale stawiam na bransoletę - pasek zawsze można dokupić a z bransoletą czasami ceny mogą zdziwić. Aha i wskazówki z lumenem też były by ok, indeksy raczej nie. Qniczynka pierwszy naprawdę ładny jak będzie się miał do tamtego Stara ? Też uważam że z szafirem to nie obowiązek jeśli by był ok ale mineralne też tak łatwo się chyba nie zarysuje prawda? Aha dodam że nadgarstek 16,5 cm na masie coś urośnie pewnie łapa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie uprzedziłem do mineralnego szkła. U mnie się nie sprawdziło.

Są jeszcze: 

http://seiko.ucoz.ru/index/wz0011dv/0-50

i

WZ0021DV https://plus.google.com/u/0/photos/117665734881289814049/albums/5901885233135966161 

tylko juz z dostepnościa marnie.

Do ro tego jak bedzie z jakoscia tych wcześniejszych orientów, to nie ma obaw, bardzo dobrze. Brakuje im jednak powłoki antyrefleksyjnej więc lepiej je brać z jasnymi tarczami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm oferta fajna i Seikacz nawet ciekawy ale średnio mi się chce bawić z zamawianiem zegarka z zagranicy zwłaszcza że mam mało czasu bo do 3 września, później opuszczam Polskę więc musiałbym to zamawiać do Holandii gdzie mieszkam. Zegarki od qniczynki mega zwłaszcza orienty a najbardziej ten pierwszy (swoją drogą czy w nim szkiełko nie jest mniej wypukłe niż w tamtym Starze ( bardziej mi się to podoba a wizualnie tak to właśnie wygląda) ale czy ten Star jednak nie jest lepszym wyborem ( To nie tak że jestem już zdecydowany na ten zegarek bo każda propozycja jest ciekawa ale widzę w necie że Star'y są droższą serią chociaż na tym który sam podałem chyba bez światła nie odczytam godziny, co go trochę dyskredytuje)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co "VAT"? Mówię o samej cenie zegarka - przecież nie rozmawiamy w gronie troglodytów, więc każdy chyba rozumie, że przy imporcie spoza Unii może się przydarzyć coś ekstra. ;):D

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie a jakieś propozycje odnośnie zegarków? Ten Star chyba odpada, jednak fajnie móc odczytać godzinę w nocy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co "VAT"? Mówię o samej cenie zegarka - przecież nie rozmawiamy w gronie troglodytów, więc każdy chyba rozumie, że przy imporcie spoza Unii może się przydarzyć coś ekstra. ;):D

Ciągnąłeś jakieś zegarki bezpośrednio z Japonii?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może warto się zastanowić nad czymś innym niż japoniec? Chociaż jak tak patrzę to te swiss made za 1000 zł to raczej takie średnie swiss, na szwajcara wydałbym i pewnie wydam większe pieniądze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nikt nie mówi, że japońce są złe. po prostu przy zakupach z samej Japonii Vat nie jest "możliwością", a raczej pewnością. oni nie bawią się w "gift" tylko piszą realną wartość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mówię że są złe zwłaszcza, że chcę się zdecydować na jakiegoś :D ale jakaś ciekawa alternatywa też wchodzi w grę :D chociaż Orient FFD0J003B0 którego wrzucił qniczynka póki co jest faworytem :D czekam na jakieś ciekawe alternatywy, sam też jeszcze czegoś szukam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten zegar jest obecnie w promocji

http://www.dutyfreeislandshop.com/orient-sfd0j003a0-ffd0j003a0-curator-grey-power-reserve-sapphire-japan-automatic-mens-watch

50% szansy na to, żę będzie trzeba dopłacić 2x % vatu i opłat celnych

wersja biała i czarna po dyszce drożej

ewentualnei taki

http://www.dutyfreeislandshop.com/citizen-np4020-01e-luxury-automatic-sapphire-japan-leather-gents-watch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie odnośnie szarej koperty, czy nie będzie widać większego zużycia po niej? Citizen hmmm... gdyby wskazówkibyły bardziej smukłe i dłuższe i bez cyfr przy indeksach może bym nad nim pomyślał :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie odnośnie szarej koperty, czy nie będzie widać większego zużycia po niej? Citizen hmmm... gdyby wskazówkibyły bardziej smukłe i dłuższe i bez cyfr przy indeksach może bym nad nim pomyślał :D

a która koperta jest szara? to raczej kiepskie zdjęcie jeśli chodzi o tego z dutyfree....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz doczytałem :D qniczynka to ten sam model który ty mi wrzuciłeś i chyba na niego się zdecyduje. W Polsce ten zegarek do kupienia na poljocie np za ponad 1100 zł, rozmawiałem z zegarmistrzem który z poljota kupiłby mi go pewnie troszę taniej. Jednak na dutyfree 150 $ z wysyłką to sporo taniej, ile może wynieść cło i vat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23% + jakieś smieszne pieniądze na cło. Nawet jak naliczą to i tak jesteś do przodu sporo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh faktycznie nawet jeśli naliczą to około 300 zł taniej wyjdzie. Ile mniej więcej czeka się po zamówieniu? Chciałbym odebrać go osobiście i nie wiem gdzie go zamówić bo 4 września wyjeżdżam i nie wiem czy zdąży dojść do Pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio ktoś z forum chyba 4 dni czekał na kuriera z duty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówimy o bezpłatnej wysyłce? Teoretycznie mam 8, roboczych 6, zamówię do Polski liczę że dojdzie na czas, szary jest niezły ale czarny jak dla mnie ładniejszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.