Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kchrapek

DYSKUSJE O WSZYSTKIM

Rekomendowane odpowiedzi

dzień dobry.

wpadła mi w ręce rakieta telewizorek, najprostsza - bez udziwnień w postaci datowników, kalendarzy. Zapłaciłem za nią 70 zł + kw. Czy warto ją oddać do serwisu? W sieci nie ma żadnych informacji, czy jest to dobry, wytrzymały zegarek. Czy ma ona jakieś typowe, powtarzalne usterki? Czy warto w nią zainwestować około 100 zł, aby pochodziła te parę lat? Proszę o szczerą poradę, gdyż mam spory dylemat - brnąć dalej w mechaniki, w których ciągle coś trzeba dłubać czy może wrócić do wytrzymalszych kwarcówek. Gdyby się okazało, że telewizorki są solidne i krótko mówiąc - nie do zdarcia, to mój egzemplarz stałby się głównym czasomierzem do noszenia na co dzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wizualnie dobra, to można inwestować, czemu nie.... nie dałeś foty, więc nie wiadomo, jak to wygląda. ale porządny mechaniczny zegarek za 2 stówy w sumie to jest uczciwa cena, myślę.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie tylko, czy rakietę telewizorek można uznać za porządny? Zawsze byłem wielbicielem telewizorków ze względu na ich wyjątkowy wygląd (i nazwę), ale nie miałem nigdy do nich specjalnie szczęścia. Teraz dopiero mam pierwszy egzemplarz na chodzie. Co do wyglądu, ma on niewielkie wżerki na kopercie. Nie wiem od czego.

Z jakiego stopu jest wykonana koperta w telewizorkach? Czy nie jest to przypadkiem niesławny ZnAl? Jeśli jest to np. niklowany mosiądz to chyba zaryzykuje i zainwestuje trochę w jego renowację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No duze to ryzyko to to nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy chce się ktoś pozbyć 3133 takiego jak na zdjęciu w stanie NOS lub zbliżonym, albo ktoś wie gdzie można takiego upolować?

20250727_110951.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, chciałbym kupić taniego garniturowca i pomyślałem o czymś rosyjskim.

Patrząc na OLX widzę tam dużo szmelcu i trochę odrestaurowanych zegarków - ale dla amatora nie do zweryfikowania które są oryginalne a które nie. Właściwie to zacząłem się zastanawiać nad tym czy może kupno takiej repliki nie ma sensu do regularnego noszenia, nie będzie żal zajeżdżania oryginału.

I tu pytanie - jakie jest najlepsze źródło takich podróbek/części by zbudować sobie przyzwoitą replikę? Nie chciałbym wydawać więcej niż 500 zł na całość i wydaje mi się to niezły pomysł bo za takie pieniądze nie kupię nic porównywalnego wizualnie nowego (i mówię o kwarcach, na mechanicznych zegarkach bardzo mi nie zależy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, jacmal napisał(-a):

Patrząc na OLX widzę tam dużo szmelcu i trochę odrestaurowanych zegarków - ale dla amatora nie do zweryfikowania które są oryginalne a które nie. Właściwie to zacząłem się zastanawiać nad tym czy może kupno takiej repliki nie ma sensu do regularnego noszenia, nie będzie żal zajeżdżania oryginału.

I tu pytanie - jakie jest najlepsze źródło takich podróbek/części by zbudować sobie przyzwoitą replikę? Nie chciałbym wydawać więcej niż 500 zł na całość i wydaje mi się to niezły pomysł bo za takie pieniądze nie kupię nic porównywalnego wizualnie nowego (i mówię o kwarcach, na mechanicznych zegarkach bardzo mi nie zależy)

Po co Ci replika? Szukaj ogłoszeń kolegów z forum! Jest tego sporo!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, jacmal napisał(-a):

chciałbym kupić taniego garniturowca

Może tu na forumie ktoś sprzeda Ci ładny egzemplaż, ale musiałbyś się rozpisać co Ci się podoba - producent, kształt, kolor .. 

Pińcet to nie jest mało na klasyka ale dużo zależy od Twoich wymagań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, jacmal napisał(-a):

Za 500 zł można kupić bardzo przyzwoity i oryginalny radziecki zegarek w bardzo dobrym stanie. I w takim zakupie mogą Ci pomóc użytkownicy tego forum. 

Natomiast my tutaj jesteśmy przeciwni wszelkiego rodzaju podróbkom a repliki niektórych modeli  zegarków radzieckich  znajdziesz na allegro. 

Odradzam wspominanie o podróbkach zegarków na tym forum 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, przepraszam w takim razie - bo chyba mamy faktycznie inne podejście. Moje pytanie o "ruska" tak naprawdę spowodowane było tym, że podobają mi się wizualnie te zegarki i nie widzę nic współczesnego w graniach 34-37mm z tak ładnymi tarczami (w budżecie wąskim, czyli 500 zł).

To czy to oryginał czy replika ma dla mnie drugorzędne znaczenie. Powiem więcej - replika z kopertą ze stali szlachetnej i wsadzonym tam mechanizmem typu Seiko VH31 to byłby ideał - mimo, że oczywiście z prawdziwym rosyjskim zegarkiem miałoby to zero wspólnego - ale nie miałbym obaw o mechanizm i kopertę z której schodziłby chrom. Po prostu chcę mieć ładny zegarek, którego mi nie będzie żal, i będę mógł go jeszcze najlepiej na rower założyć i nie drżeć że uszkodzę coś oryginalnego i zabytkowego.

Wiem, że to mało "koszerne" podejście, ale tak mam. Co więcej odziedziczyłem starego Longinesa, który pewnie te 2-3 tysiące jest warty i z tego powodu nie chcę go nosić, zaś Chiński "WatchDive" czyli "homage" z Tudora, z wspomnianym mechanizmem Seiko jest noszona niemal codziennie.

Bardzo żałuję, że nie produkuje się współcześnie tanich kwarców które by kształtem (te zaoblone szkiełka!), stylistyką i rozmiarem - w rozsądnej cenie - przypominały poniższe.

lucz.thumb.jpg.cbec69f81c66642bd2ca40e79baecae5.jpgspacer.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, jacmal napisał(-a):

Cóż, przepraszam w takim razie - bo chyba mamy faktycznie inne podejście. Moje pytanie o "ruska" tak naprawdę spowodowane było tym, że podobają mi się wizualnie te zegarki i nie widzę nic współczesnego w graniach 34-37mm z tak ładnymi tarczami (w budżecie wąskim, czyli 500 zł).

To czy to oryginał czy replika ma dla mnie drugorzędne znaczenie. Powiem więcej - replika z kopertą ze stali szlachetnej i wsadzonym tam mechanizmem typu Seiko VH31 to byłby ideał - mimo, że oczywiście z prawdziwym rosyjskim zegarkiem miałoby to zero wspólnego - ale nie miałbym obaw o mechanizm i kopertę z której schodziłby chrom. Po prostu chcę mieć ładny zegarek, którego mi nie będzie żal, i będę mógł go jeszcze najlepiej na rower założyć i nie drżeć że uszkodzę coś oryginalnego i zabytkowego.

Wiem, że to mało "koszerne" podejście, ale tak mam. Co więcej odziedziczyłem starego Longinesa, który pewnie te 2-3 tysiące jest warty i z tego powodu nie chcę go nosić, zaś Chiński "WatchDive" czyli "homage" z Tudora, z wspomnianym mechanizmem Seiko jest noszona niemal codziennie.

Bardzo żałuję, że nie produkuje się współcześnie tanich kwarców które by kształtem (te zaoblone szkiełka!), stylistyką i rozmiarem - w rozsądnej cenie - przypominały poniższe.

Napisałbym: "Idź i nie grzesz więcej" ale swoje początki tutaj pamiętam. Więc masz przykład co można mieć za śmieszne pieniądze. Do tego pasek skórzany lakierowany i voila.

https://www.olx.pl/d/oferta/stary-nakrecany-zegarek-meski-lucz-czarna-tarcza-CID4042-ID1798bw.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak powyżej: Łucz w dobrym stanie to wydatek poniżej 200 złotych. Można przebierać w ofertach. Zegarki ładne, płaskie, a jak przestanie działać, to serwis nie będzie drogi, bo ruskie zegarki ogarnia każdy prawdziwy zegarmistrz. 

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Należy być jednak przygotowanym na mały rozmiar zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Wojtas79 napisał(-a):

Należy być jednak przygotowanym na mały rozmiar zegarka.

Te tzw. "de luxy" to są normalne rozmiary. Popularne kostki może mniejsze, ale okrąglaki są spore. I jeszcze duża tarcza, która optycznie powiększa zegarek. A telewizorki to już są naprawdę spore optycznie. Jak ktoś chce patelnię 40mm+, to niech szuka czegoś nowego, a nie starocia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,

taki temat, nie do końca wiedziałem gdzie go wrzucić a nie chciałem zakładać nowego tematu.

Mam tarczę zegarka narecznego Erewań z mechanizmem z 1MFZ , a wiem że nie uda mi się znaleźć koperty do tych elementów aby złożyć całość.🥲

Czy możecie polecić/podpowieeć jaką kopertę mogę znaleźć/użyć aby to poskładać w całość i wyglądało.

Wymiary tarczy to: 24,04x24,04

Średnica mechanizmu: niecałe 24 mm.

IMG20250903195849.thumb.jpg.ab91e37c8c66e9d1bb47cf0cd89613d2.jpgIMG20250903200344.thumb.jpg.80c7ec87c5ae07f24dddb0819ecf8bff.jpgIMG20250903200413.thumb.jpg.ccceaac6d2be110c526430e1584b26d6.jpg

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i pomysły.

Pozdrawiam Remi 

Remi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.09.2025 o 20:10, Remi124 napisał(-a):

Panowie,

taki temat, nie do końca wiedziałem gdzie go wrzucić a nie chciałem zakładać nowego tematu.

Mam tarczę zegarka narecznego Erewań z mechanizmem z 1MFZ , a wiem że nie uda mi się znaleźć koperty do tych elementów aby złożyć całość.🥲

Czy możecie polecić/podpowieeć jaką kopertę mogę znaleźć/użyć aby to poskładać w całość i wyglądało.

Wymiary tarczy to: 24,04x24,04

Średnica mechanizmu: niecałe 24 mm.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i pomysły.

Pozdrawiam Remi 

Specjalista od tych zegarków jest Łukasz @Kirov57 - wątpię żeby istniała możliwość złożenia tego w inną kopertę.

Złotą znaleźć będzie ciężko i raczej dla tarczy w takim stanie nie do końca warto. 

Ale Łukasz na pewno będzie wiedział lepiej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi