Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość loniu74

Maurice Lacroix 1048

Rekomendowane odpowiedzi

Gość loniu74

Witam,

Właśnie udało mi się kupić na eBay nowego z gwarancją ML 1048 (biało srebrny na pasku) za 401 Euro. Czy to dobra cena?

Czy macie jakies doswiadczenia z tym zegarkiem? Wiem, że nie jest to jakis super zegarek, ale to moj pierwszy szwajcar i mam nadzieje, że to dopiero poczatek tej przygody. Bede wdzieczny za wszystkie opinie o tym kawarcu-siu.

LC1048-SS001-110.jpgLC1048-SS001-110_1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest ładny, w Polsce, w sklepie kosztuje ok. 2500 zł. Cóz tu mówić - ML to porządna firma, starannie wykonany, ładny, kwarc = punktualny 8)

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem nie warto.

Cena w sklepie nie jest żadnym wyznacznikiem, model ten od dawna jest w dyskoncie.

Ciekawostką jest fakt, że ISA która zasila ten zegarek kosztuje z tego co pamiętam ok. 20$.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość loniu74
Moim zdaniem nie warto.

Jaka według ciebie jest alternatywa na tym poziomie cenowym, to znaczy ok 1600 zł, myślałem wcześniej Seiko Kinetic SNP001??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że design nie ma znaczenia (skoro myślałeś o kineticu, który to jest kompletnie inny jesli chodzi o wzornictwo).

Myślę, że jakaś Certina Chrono (naprawdę dużo fajnych modeli, choćby nowy kaskader) , oczywiście wszelkiej maści Seiko Kinetic, Tissot Chrono - również ciekawy wybór.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość loniu74

Właśnie chyba wygląd zadecydował, Seiko był fajny na zdjęciach, ale na ręce mi nie leżał dobrze. Maurice na ręce prezentował się z klasą. Problem z kupowaniem zegarków przez internet jest taki, że tylko część tej oferty można znależć na półkach w sklepach aby przymierzyć.

Przez chwilę zastanawiałem się nad zakupem automatica dokładając jakieś 700 zł ale spotkałem się z opinią, że przy tym poziomie cenowym kwarc jest pewniejszym rozwiązaniem.

Bo mechanizmy tradycyjne w zegarkach za 2300-2500 to nic dobrego.

Czy potwierdzacie tą opinię ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W żaden sposób nie potwierdzam tej opinii, często te same mechanizmy siedzą w zegarkach kosztujących 1 200 pln jak i w modelach za 10 000 pln, cena nie jest zatem wyznacznikiem (są oczywiście wyjątki) poza tym, są dobre mechanizmy w zegarkach kosztujacych 200 pln (vide Seiko z mechanizmem 7s26 - prostym ale dobrym).

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to opinia dość trudna do potwierdzenia :lol: chociaż zależy co rozumiesz przez "nic dobrego"

jeśli ograniczyć się tylko do chronografów to wybór jest nieco zawężony, ale coś z "7750 inside" można w tym przedziale znaleźć.

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość loniu74

czy w takim razie mechanizm ISA 8161-204 jest az tak kiepski? eye_lip stwierdza, że ten mechanizm jest do niczego. Jestem ciekawy opinii pozostałych, którzy się na tym znają i jestem również ciekawy co to dla mnie oznacza. Czy już powinienem myśleć żeby pozbyć się tego zegraka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się nie zgadzam - mając do dyspozycji 400 € to zdecydowanie kupiłbym porządny zegarek mechaniczny, ot, chociażby Fortis, który ML prestiżem nie ustępuje. A tańszych z tym samym mechanizmem miałbym zegarków na kopy :lol:

To bardziej można powiedzieć - po co dawać za kwarca 1500-2500 zł, jak to ta sama prosta ETA za parę groszy w nim siedzi? Nie lepiej kupić zegarek za 500 zł? ETA będzie taka sama, jakość nie najgorsza, swiss made, itd. Tak więc jak napisałem w wątku wyżej - masz zegarek, ciesz się nim, nie zepsuje się, dobrze wykonany, dokładny, ładny, i tyle 8)

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt z powyżej wypowiadających się nie twierdzi, że ta ISA jest do niczego. Poza tym, że jest tania i że 400 € za kwarcowe chrono to jednak troszkę sporawo, nic więcej nie jest napisane. :wink:

jestem również ciekawy co to dla mnie oznacza

No w zasadzie to oznacza okresowe wymiany baterii

:lol:

"w sensie: nie skorzana bransoleta i nie oGragly"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość loniu74

No tak masz rację nie było napisane że jest do niczego tylko że jest tani. No cóż następnym razem jak będę kupował zegarek to muszę uważniej rozpoznać temat mechanizmów no i uzbierać na cacko z "duszą". tym czasem mam zamiar czerpać radość z fajnego designu i mam nadzieję poprawnie wskazującego godzinę gadżetu.

Dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to jest właściwa odpowiedz. Ciesz się zegarkiem. Niech się dobrze nosi :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwał zegara nie kupiłeś go w sklepie wiec cena jest jak na ML rozsądna

a mechanizm kwarcowy raczej Ci sie nie popsuje :) zegarek Ci sie podoba więc tylko nosic i sie cieszyć ,ja bym tak zrobił. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość loniu74

Witam ponownie,

Właśnie wczoraj otrzymałem przesyłkę z moim ML 1048. Dla wszystkich zainteresowanych kilka słów o tym miłym kwarcu.

1. Jest bardzo elegancki, w wersji na pasku prezentuje się świetnie jako zegarek garniturowy, z bransoletą wygląda za to na "kawał solidnego zegarka" - robi wrażenie znacznie większego i bardziej masywnego - w obu konfiguracjach prezentuje się świetnie.

2. Wykonanie na pierwszy rzut oka jest bardzo solidne.

3. Zegarek jest bardzo czytelny i świetnie widać godziny w nocy.

4. Trochę upierdliwe jest ustawienie za pierwszym razem odpowiedniej fazy księżyca - trzeba się trochę nakręcić koronką, ale jest to czynność, której nie będzie trzeba powtarzać zbyt często.

Postaram się w wolnej chwili zrobić zdjęcia i umieścić na forum.

Na koniec opinia o transakcji:

Kupiłem 2 sztuki dla siebie i dla teścia:

1 sztuka na e-bay wersja na pasku od użytkownika ulkie (http://myworld.ebay.pl/ulkie) za 401 Euro +10 Euro koszt przesyłki. Transakcja przebiegła szybko, zegarek tak jak w opisie nowy z gwarancją, jedyny mankament to niezbyt dobra komunikacja (brak potwierdzenia otrzymania pieniędzy, brak informacji o wysłaniu). Koniec w końcu transakcja odbyła się sprawnie i jestem zadowolony.

2 sztuka w sklepie www.chronoagentur-sklep.pl wersja na bransolecie. Koszt trochę większy (€459 z kosztami przesyłki) ale za to i komfort transakcji znacznie większy. Pan Pietrzyk potrafi zadbać o klienta, sprawia, że czujesz się niemal jak będąc fizycznie w sklepie. Służy dobrą radą i dba o bardzo wysoki poziom komunikacji. Ponadto wystawia zaświadczenie potwierdzające oryginalność i legalność pochodzenia zegarka. Polecam każdemu, dla kogo ważna jest nie tylko cena, ale i najwyższy poziom obsługi.

W salonie Kruka można również kupić ten model w cenie 2990 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fotki :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam ponownie,

Właśnie wczoraj otrzymałem przesyłkę z moim ML 1048. Dla wszystkich zainteresowanych kilka słów o tym miłym kwarcu.

(...)

ja równiez wczoraj odebrałem przesyłke z kupionymi na ebay'u za jednym zamachem 4 zegarkami: -automatami: Seiko i Bulova, oraz 2 chrono Helvetii z tym własnie dokładnie kwarcem w srodku. Jak łatwo sie domyśleć, zapłaciłem za to "troszkę" :wink: taniej.

Mam w związku z tym do Ciebie prosbę,- czy zechciałbys zajrzec do swojej instrukcji i napisac, jaki tam stosować nalezy typ baterii.

Niestety. google mi wciąz jakies smieci wyrzucaja, z tórych wynika, że nie jest to najgorszy kwarc (ale i nie najlepszy) i ze jest dość szeroko stosowany, ale juz w zegarkach na pewnym poziomie. Niestety nic nt. baterii.

zegarek> 1.000 $ =podatek od snobizmu;-)
Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość loniu74

Wiem o tym doskonale, że w srodku mam kwarc za 20$ ale mnie to nie wzrusza bo prawdopodobieństwo, ze będzie cos nie tak z tym kwarcem jest stosunkowo małe, a jak się zepsuje to naprawa nie powinna byc rujnująca. Zegarek kwarcowy to nie zegarek mechaniczny gdzie sam mechanizm jest sam w sobie arcydziełem. Tu mechanizm za 20$ pewnie i tak bedzie chodził przez 10 lat bez problemu. Płaci się za designe, estetykę wykonania no i oczywiście za poczucie luksusu wynikajace z pozycji marki. Pewnie, że ML nie brzmi jak IWC ale brzmi lepiej niż Seiko.

Co do baterii to niestety w instrukcji nie ma podanego typu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tzw. miedzyczasie dokopałem sie w sieci do rysunków technicznych i pełnej dokumentacji tego mechanizmu,- bateria instalowana fabrycznie to SR 927W (high drain),- może sie komuś ta wiadomość przyda.

Co do reszty Twojego postu,- Twoje pieniądze, Twój zegarek i nikt oczywiście nie ma najmniejszego prawa tego wyboru krytykować, cokolwiek na ten temat mysli, a ja już napewno takiego zamiaru nie miałem :!:

A na marginesie taka mysl nasuneła mi się,- jeśli sie dobrze zastanowic, to niewątpliwie zegarek kwarcowy, nawet taki za 5zł jest zdecydowanie większym arcydziełem mysli ludzkiej niz Patek za półtora miliona :!: :) . Tyle tylko, ze zeby to własciwie ocenić trzeba duzo na ten temat wiedzić, a w zegarku mechanicznym nawet laik zobaczy, że to skomplikowane cacko. I łatwiej zatem uzna, ze warty jest on wielkich pieniędzyo :wink:

zegarek> 1.000 $ =podatek od snobizmu;-)
Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

pg, coraz słabsze te Twoje prowokacje :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość loniu74

Ok kilka zdjęć, przepraszam za słabą jakość ale robione w pośpiechu i przy słabym, sztucznym świetle

zeg3.jpgzeg34.jpg

zeg5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gratulacje.

Zdecydowanie ładniej na pasku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ati

Bardzo ładny :)

Gratulacje :) Niech się nosi :)

Tylko oddaj mu ten pasek :)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.