Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

pawelmcstock

Ałmaz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

pozwalam sobie założyć osobny Wątek o zegarkach Ałmaz, bo chyba jak dotąd na Forum nie ma osobnego Tematu poświęconego tym zacnym i ładnym zegarkom sdjełano w eseseser.

Z tego co czytałem do tej pory to Ałmazy mają zubożoną wersję mechanizmu stosowanego w Wołnie Precyzyjnej, zubożoną o właśnie mikroregulację. Z kolei, Wołny mają ponoć werk zaczerpnięty od szwajcarskiego Zenitha. I tutaj moje pierwsze pytanie: czy Towarzysze Radzieccy faktycznie mieli licencję od Zenitha, czy zwyczajnie zajumali patent, czy też wreszcie to tylko miejska legenda o zenithowskim werku w radzieckich zegarkach?

Druga sprawa, mój Ałmaz ma specyficzne wskazówki, puste w środku, Normalnie bym podejrzewał, że wypadła z nich luma, ale chyba nie? Na tarczy nie przewidziano przecież żadnych innych świecących elementów. W internetach jest bardzo mała podaż zdjęć Ałmazów, te co są są bardzo niewyraźne, albo są to nieco inne modele każdy. Tak więc trudno mi samemu dociec prawdy n/t tego zegarka, i czy jego wygląd jest prawidłowy.

Będę wdzięczny za wszelkie info, i zdjęcia innych Ałmazów z Waszych kolekcji :D

pozdrawiam

Pawel :)

20151008_102021_zpsc5e1ocw6.jpg

20151008_102118_zpswbjj30jd.jpg

20151008_101824_zpsjibttfys.jpg

20151008_083151_zps0or7cjbi.jpg

20151008_082738_zps09qkohng.jpg

Lubię stare zegarki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówki w tym ałmazie nie powinny mieć wypełnienia. Jeżeli chodzi o to czy Ałmaz/Wołna są kopiami Zenitha to odpowiedź jest negatywna. Dobrze to opisał kolega Alamo na siostrzanym forum, na dole tego postu:

http://www.czwarty-wymiar.pl/viewtopic.php?t=13858&postdays=0&postorder=asc&start=45&sid=769fff1ded3db61306b55d47f3ca45eb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładny ten Twój Ałmaz, mam nadzieję, że przy okazji inni forumowicze pokażą tutaj swoje zegarki, bo zapowiada się ciekawie ;). Ja niestety nie posiadam puki co żadnego. Jeżeli chodzi o mechanizmy Zenitha to jest to niestety tylko legenda  ^_^ , prawdopodobnie podsycana przez niezbyt uczciwych handlarzy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o to czy Ałmaz/Wołna są kopiami Zenitha to odpowiedź jest negatywna. Dobrze to opisał kolega Alamo na siostrzanym forum, na dole tego postu:

http://www.czwarty-w...6b55d47f3ca45eb

oprócz 3 istotnych różnic wspomnianych przez kolegę Alamo:

1) werk cal.2809 wostoka 22j ma inne gabaryty (jest mniejszy i cieńszy)

2) ma inne koła i inną konstrukcję osi sekundnika

3) ma inną ilość kamieni

należałoby jeszcze rozwinąć (3) lub wskazać jako następną istotną różnicę:

4) sposób osadzenia czopów w rubinowych łożyskach werku cal.2809 wostoka 22j jest zupełnie inny niż w Z135 (stąd większa ilość kamieni). Nie mnie oceniać, ale spotkałem się z opiniami, że rozwiązanie czistopolskie jest bardziej przemyślane(nowatorskie)

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za cenne informacje!

W oczekiwaniu na zdjęcia innych Ałmazów uzupełnię swoją galeryjkę o zdjęcia werku :)

oraz dwa dodatkowe zdjęcia z góry po dogłębnej polerce szkiełka. Jedno ze zdjęć oddaje dość dobrze charakterystyczny kształt szkła Ałmaza - podwójnie profilowane, dwa uskoki, każdy pod kątem około 45 stopni.

20151008_170334_zpsv5qzrriy.jpg

20151008_170312_zpsr2ybq6sa.jpg

20151008_170246_zpsntg2yvjz.jpg

20151008_172237_zpsamezsoti.jpg

20151008_172748_zpsgst6wtfe.jpg

Lubię stare zegarki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Ja mam tylko jednego :)

8d9371408a8429b8442cd244a09890d1.jpgeb4e9a6cab8184b04e0af815375f5f1f.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Wow!

Super stan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.