Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

a55a5in

Czytelny chrono w budżecie 1000-1500

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przyszedł czas na poszukanie swojego pierwszego "prawdziwego" zegarka. Jak to zwykle bywa w tym temacie oczywiście im bardziej w las tym gorzej i zmieniam zdanie dosłownie co chwila.

Najpierw miał być usportowiony chrono ala Seiko Sportura, PRC200 albo Certina DS Podium... na Certinę byłem już prawie zdecydowany kiedy to coś mnie natchnęło i uznałem, że pierwszy zegarek musi być bardziej uniwersalny i klasyczny.

Tym oto sposobem  trafiłem na tego Orienta - http://zegarownia.pl/zegarek-meski-orient-traditional-style-fez09003b0

I na tym stanęło i nie chce odwlekać wyboru w nieskończoność. Jest automat, jest szafir, jest chronograf który mi się podoba.

Powiedzcie mi tylko Drodzy Koledzy czy w tej cenie znajdę coś lepszego w tym stylu?

Może jakiś kwarc od Seiko?

Dziękuję za ewentualne rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orient nie ma chrono . Ma małą sekundę i datę i rezerwę chodu. Jak się podoba , to dobry zegarek . Jeśli chrono ,to coś od seiko w kwarcu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszło moje niedouczenie. Mówiąc chrono miałem na myśli również inne wskaźniki na tarczy poza głównym godzinowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wedlug mnie tissot prc 200 w wersji z zolta wskazowka tez ma cos w sobie eleganckiego jak i sportowego, ale tutaj za 1300 masz orienta w automacie tez bardzo ladnego i dobrego.  Kwestia czy wolisz kwarc czy automat. Ale ten orient to mysle dobry wybor.(ma Ci sie podobac)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam bardzo podobną opinie, przede wszystkim zegarek ma się Tobie podobać. Orient to dobra marka, nie mam do nich zastrzeżeń. Kwarcowy mechanim też wydaje mi się być bardziej wygodny.

Tutaj kolega wspomniał jeszcze o Tissot. Tutaż dobra marka. Jak dla mnie to porównywalna półka. Sprawdź sobie jeszcze tego tutaj: http://www.zegarmistrz.com/TISSOT_T0334101605301_CLASSIC_DREAM_GENT_t0334101605301-2626.html

Z wyglądu bardzo podobny, sporo tańszy. Trochę mniej bajerów na tarczy ma. Kto co lubi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muwisz , że ma się dziać na tarczy . A więc :

Orient kurator

Orient senator

Orient conductor

Wszystkie bardzo ciekawe . Bardzo dobre własne automatyczne mechanizmy , szafir , rezerwa chodu.

Jeśli chronograf , to polecam zerknąć na seiko. Maja lepszy stosunek jakości do ceny niż Swiss . Ale to już twój wybór .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja Egzo uważam, że powyższe modele Orient nadają się dla osoby w wieku +60 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nie :)

Widać ile mam lat. Sam bym nosił bez żadnych kompleksów .

Szczególnie senator i konduktor na beansoletach .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Choć postulowanie japońskich zegarków w każdym temacie niezależnie czego dotyczy mnie bawi, to akurat jako dziadkowy określiłbym zaproponowany powyżej zegarek Atlantica, do tego znacznie słabszej jakości o tych (niezbyt mi podchodzących estetycznie) Orientów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jakością być może bym się jeszcze zgodził, ale na pewno nie, że dziadkowy! :) W starym stylu może, nie nowoczesny, ale też nie dziadkowy.

Ale każdy ma inne gusta i bardzo dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nudno by było , gdyby każdemu się to samo podobało ;) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedynie co jest dla mnie brzydkie w tym Atlanticu to bransoleta. Natomiast na żywo, już jest dużo lepiej i po założeniu na rękę nie razi. Ja jestem generalnie zwolennikiem szczotkowanej stali, a nie błyszczącej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż to, estetyka zegarka to temat dla każdego z osobna do przemyślenia. Bardziej chodziło mi o mechanizm i ogólna niezawodność danego modelu. Ogólnie widzę że Orienty to marka polecana na forum, a że zdecydowałem się ostatecznie na model o którym wspominałem na początku plus udało się wynegocjować ciut lepsza cenę to nie pozostaje mi nic innego jak podziękować wszystkim za opinie i komentarze i w radosnym nastroju oczekiwać jutro kuriera. Oczywiście nie omieszkam dać znać o swoich odczuciach zaraz jak tylko dostane go nie swoje ręce. Pozdrawiam!

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładny , klasyczny zegar . Dobry wybór .

Ale w Polsce , to on jest stanowczo za drogi .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nie :)

Widać ile mam lat.

Nawet jak by nie było widać, to bez trudu można się domyślić po nachalnym, natarczywym wręcz, wciskaniu każdemu, przy każdej okazji zegarków z Japonii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikomu nic nie wciskam. Jeśli powie , że kategorycznie nie chce Japan , to ok. Ale zawsze warto zaproponować coś innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetna propozycja moim zdaniem. Tylko czy autorowi towarzysz Poljot przypadnie do gustu.

Ale na prawdę świetny jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem autor wybrał bardzo fajnego Orienta. Co prawda nie jest to chrono ale wygląda naprawde fajnie. Takie połączenie klasyki z lekką nutką nowoczesności. Dodatkowo szafir i rezerwa chodu... Generalnie model bardzo blisko serii Orient Star. Jak się podoba to brać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.